Povežite se s nama

U fokusu

Jad i ruglo: oko zgrada štakori, a kad je snijeg s dizalice padaju ledene sige koje nam mogu ubiti djecu

Objavljeno:

- dana

POS U Vilka Novaka

Što se događa sa dvije nedovršene zgrade u POS naselju u Ulici Vilka Novaka? Hoće li se one i kad završavati? Tko stanarima i prolaznicima može zajamčiti sigurnost ispod visokog krana dizalice obrasle u korov? Koliko je zapravo rizično živjeti sa štakorima u susjedstvu?

Ova i mnogo drugih pitanja već godinama bezuspješno postavljaju susjedi zapuštenih gradilišta POS stanova, pedesetak metara od Istočne zaobilaznice. Koga god da pitaju, odgovora niotkud, a njima je dozlogrdilo živjeti uz kostur građevine koju, zahvaljujući odbačenom smeću, nastanjuju štakori. Glodavce čak smatraju i manjom brigom, koliko strahuju za djecu kad zimi s ostavljene dizalice vise teške ledene sige i padaju na ulicu ispred zgrada. U opasnosti su i prolaznici te automobili.

Koliko god su se osjećali blagoslovljenima kad su useljavali, toliko su stanari POS zgrada u Ulici Vilka Novaka danas ojađeni.

Ili-ili….

Kad im je Grad omogućio kupovinu doma uz prihvatljive uvjete i kamate, za većinu današnjih stanara je to bio jedini način da dođu do vlastitog krova nad glavom. Međutim, samo četiri godine kasnije više nisu sigurni je li bolje biti podstanar, a siguran ili imati vlastiti stan, ali svaki dan strahovati.

Tko je kriv za ovaj jad? Njih to više ne zanima, oni žele znati tko će ubuduće preuzeti odgovornost za gradilišta.

– Ili neka se sve sravni sa zemljom ili napokon izgrade objekti – složni su.

I sve to žele jučer, a ne prekosutra jer strpljenja više nemaju. Stanari smatraju da je bilo i više nego dovoljno vremena za pronaći adekvatno rješenje.

Stop

Gradilište POS naselje u Ulici Vilka Novaka naprasno je zatvoreno 2013. godine. Dotad su završene dvije zgrade, jedna je stala na niskom rohbau do prvog kata dok su za jednu zgradu samo izbetonirani temelji. U te dvije zgrade je predviđeno 90 stanova sa 40 garaža.

Izgradnja je bila u ingerenciji Javne ustanove gradski stanovi (JUGS), koja je u to vrijeme bila pred rasulom. Tadašnji ravnatelj Vladimir Kukec nikad nije želio komentirati velika dugovanja JUGS-a, nenamjensko trošenje novaca i činjenicu da je JUGS za izgradnju stanova u Vilka Novaka primio ukupno 41 milijun kuna, a više od pola stanova nema.

Kad su nezadovoljni kupci od tadašnjeg gradonačelnika Gorana Habuša tražili smjenu ravnatelja, on je odgovorio da „za to nema razloga“. Nešto kasnije je gradonačelnik priznao da „Kukec nije ispunio očekivanja iako smo mu dali priliku“.

Habuš 2015. godine: Što je izgrađeno, izgrađeno je…

– POS ne ide dalje, što je izgrađeno izgrađeno je i od četiri započete zgrade u POS naselju Vilka Novaka od dvije će ostati samo temelji – rekao je tada gradonačelnik Habuš.

Zgrade su bile i predmet međusobnih sudskih tužbi jednog od izvođača, Coninga i JUGS-a, a stanari su se osim građevinskog kostura u susjedstvu i vrlo opasnog krana, morali suočiti i sa posljedicama loše izgradnje.

– Stanovi prokišnjavaju, zidovi pucaju, brave su problematične, dižu se parketi, pucaju rolete, kupaonske instalacije su nekvalitetne – dugačak je bio popis nepravilnosti.

Na listi problema tad je navedeno i „ruglo od nedovršene zgrade A2 u susjedstvu i kran pored te zgrade, koji je, nezaštićen i predstavlja opasnost za stanare, njihovu djecu, prolaznike i imovinu“.

Čehok 2017. godine: Gradnja se nastavlja

Do danas se ništa nije promijenilo, ruglo je tu još uvijek tu, ali za razliku od gradonačelnika Habuša, njegov nasljednik Ivan Čehok obećava završiti započeto:

– Osobno mislim da obje zgrade možemo završiti sljedeće godine – najavio je gradonačelnik i rekao da su pregovori s izvođačima u tijeku.

On se ipak ograđuje pa kaže da nastavak gradnje zapravo ovisi o spremnosti izvođača – Zagorje-Tehnobetona i Coninga – a njemu se, kaže, „čini da su oni spremni“. Gradonačelnik je čak najavio i početak nastavka gradnje za siječanj, „odmah poslije Sveta tri kralja“, što stanari skeptično komentiraju „živi bili pa vidjeli“.

– Nakon godina bez pomaka teško nam je povjerovati na riječ da će u siječnju početi radovi. Neka se gradonačelniku pozlate riječi, ali veselit ćemo se tek kad vidimo radnike – oprezni su stanari, koji ne žele govoriti pod imenom i prezimenom jer, kažu, Grad je mali i „uvijek ti je netko od povlaštenih, danas ili sutra, šef na poslu“.

– Sve je to uvijek ista ekipa, koja se samo malo zarotira ili „preskoče“ koju godinu i hop, eto ih natrag. Dovoljno je napisati “stanari” jer svima nam je dosta živjeti u strahu – složni su.

Gradonačelnik Čehok priznaje da je prizor na gradilištu ruglo i, uz dovršetak zgrada, najavljuje i nastavak POS izgradnje.

Niti njemu, kaže, nije jasno gdje je točno zapelo te 2013. godine.

Malo novaca i puno novaca

Gdje je zapravo zapelo, sjeća se nasljednik Vladimira Kukeca, ravnatelj JUGS-a, Zoran Svetec.

– Bilo je financijskih i organizacijskih problema – kratak je.

Zbog ovakve situacije u POS-u u Ulici Vilka Novaka bilo se malo teže radovati dovršetku stanova u POS naselju Hrašćica, koje je počelo pred neki dan. I ti su stanovi dugo stajali nezavršeni da bi Grad sada, u obnovu četiri trosobna stana ukupne veličine  430 kvadrata, uložio manje od 400 tisuća kuna. Stanove će Grad predati na raspolaganje varaždinskoj Općoj bolnici za, kako je rekao gradonačelnik, privlačenje liječničkih obitelji.

Ti će stanovi po završetku, rekao je Ivan Čehok, vrijediti tri milijuna kuna pa je, zaključuje, zapravo riječ o malo novaca za veliku vrijednost.

Za razliku od Hrašćice i malo novaca, za obećani završetak 90 stanova u Vilka Novaka je potrebno velikih 26 milijuna kuna.

– Da se završi zgrada A2 treba osam milijuna kuna, a B2 18 milijuna kuna – najavio je Zoran Svetec.

Budući da je gradonačelnik najavio početak izgradnje za nepuna četiri tjedna, novac, bit će nije u pitanju?

Izvor:
Foto: Andreja Krobot

U fokusu

Ravnatelj OB Varaždin Poljak: pada broj hospitaliziranih pacijenata, ali i zaraženih djelatnika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Općoj bolnici Varaždin sve je bolja epidemiološka situacija. Zahvaljujući padu broja hospitaliziranih covid pacijenata u proteklih tjedan dana, ali i pomoći iz Ministarstva zdravstva, postojeći zdravstveni kadar u varaždinskoj bolnici bit će rasterećen, javljaju iz Opće bolnice Varaždin.

Naime, kako je pojasnio ravnatelj varaždinske Opće bolnice Damir Poljak, broj hospitaliziranih pacijenata pozitivnih na koronavirus u proteklih je tjedan dana smanjen s 252, na njih 206, a zahvaljujući mobilizaciji Ministarstva zdravstva u ponedjeljak će u ispomoć stići 10 medicinskih sestara kako bi se postojeći zdravstveni kadar rasteretio.

Ravnatelj Poljak naglasio je kako je od 206 hospitaliziranih pacijenata, njih 18 na respiratoru, a u posljednja 24 sata je nažalost preminulo sedam covid pozitivnih pacijenata čijim je obiteljima izrazio iskrenu sućut.  

– Iako u Varaždinskoj županiji još uvijek bilježimo relativno visoke brojke novozaraženih, varaždinska bolnica je u posljednjih tjedan dana bilježila pad broja hospitaliziranih. Uglavnom se hospitaliziraju pacijenti sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom – rekao je ravnatelj Poljak.

Uz sve bolju epidemiološku situaciju vezanu uz broj hospitaliziranih pacijenata, Opća bolnica Varaždin bilježi i pad broja zaraženih djelatnika. Najveći broj djelatnika izvan pogona bio je 65, dok ih je trenutno 39 koji su u samoizolaciji ili su covid pozitivni.

-Trenutno imamo preko 80 posto cijepljenih zdravstvenih djelatnika. Na tjednoj bazi se, svakih 48 sati testira 87 djelatnika – kazao je Poljak dodavši kako bolnica ima dovoljno smještajnih kapaciteta, a hladni pogon i dalje funkcionira.

Idući tjedan trebao bi započeti i pilot projekt Ministarstva zdravstva u sklopu kojeg će se testirati i zdravstveni djelatnici koji su cijepljeni, a iako Opća bolnica Varaždin još uvijek nije dobila službenu obavijest, ravnatelj Poljak naglasio je kako su spremni uključiti se u projekt te ga sukladno preporukama i kvalitetno odraditi.

Nastavite čitati

U fokusu

Ovoga tjedna u Ulici Ive Režeka u Varaždinu na čak pet automobila izbušene gume!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Čitatelj Regionalnog tjednika javio se redakciji zbog, kako navodi, krajnje bezobraznog ponašanja jednog od naših sugrađana.

– Na javnom gradskom parkingu (linije označene bijelom bojom) u ulici Ive Režeka 10 i 21 jedan od građana iz dana u dan buši gume automobilima koji su parkirani na spomenutom parkingu. Napominjem da taj parking nije označen plavim linijama niti postoji znak „Ovaj parking je rezerviran za stanare“. Ova kriminalna radnja se ponavlja već duže vrijeme, ali u znatno manjim intervalima. Ovaj tjedan je prevršena svaka mjera, čak pet automobila je pretrpilo istu materijalnu štetu – upozorio je ogorčeni Varaždinac.

Želja mu je da se građane upozori na „bezobrazno i nekulturno ponašanje našeg sugrađana te da spomenuti “gospodin” možda shvati što je napravio i da prestane s tim kriminalnim radnjama“.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje