Povežite se s nama

U fokusu

Jad i ruglo: oko zgrada štakori, a kad je snijeg s dizalice padaju ledene sige koje nam mogu ubiti djecu

Objavljeno:

- dana

POS U Vilka Novaka

Što se događa sa dvije nedovršene zgrade u POS naselju u Ulici Vilka Novaka? Hoće li se one i kad završavati? Tko stanarima i prolaznicima može zajamčiti sigurnost ispod visokog krana dizalice obrasle u korov? Koliko je zapravo rizično živjeti sa štakorima u susjedstvu?

Ova i mnogo drugih pitanja već godinama bezuspješno postavljaju susjedi zapuštenih gradilišta POS stanova, pedesetak metara od Istočne zaobilaznice. Koga god da pitaju, odgovora niotkud, a njima je dozlogrdilo živjeti uz kostur građevine koju, zahvaljujući odbačenom smeću, nastanjuju štakori. Glodavce čak smatraju i manjom brigom, koliko strahuju za djecu kad zimi s ostavljene dizalice vise teške ledene sige i padaju na ulicu ispred zgrada. U opasnosti su i prolaznici te automobili.

Koliko god su se osjećali blagoslovljenima kad su useljavali, toliko su stanari POS zgrada u Ulici Vilka Novaka danas ojađeni.

Ili-ili….

Kad im je Grad omogućio kupovinu doma uz prihvatljive uvjete i kamate, za većinu današnjih stanara je to bio jedini način da dođu do vlastitog krova nad glavom. Međutim, samo četiri godine kasnije više nisu sigurni je li bolje biti podstanar, a siguran ili imati vlastiti stan, ali svaki dan strahovati.

Tko je kriv za ovaj jad? Njih to više ne zanima, oni žele znati tko će ubuduće preuzeti odgovornost za gradilišta.

– Ili neka se sve sravni sa zemljom ili napokon izgrade objekti – složni su.

I sve to žele jučer, a ne prekosutra jer strpljenja više nemaju. Stanari smatraju da je bilo i više nego dovoljno vremena za pronaći adekvatno rješenje.

Stop

Gradilište POS naselje u Ulici Vilka Novaka naprasno je zatvoreno 2013. godine. Dotad su završene dvije zgrade, jedna je stala na niskom rohbau do prvog kata dok su za jednu zgradu samo izbetonirani temelji. U te dvije zgrade je predviđeno 90 stanova sa 40 garaža.

Izgradnja je bila u ingerenciji Javne ustanove gradski stanovi (JUGS), koja je u to vrijeme bila pred rasulom. Tadašnji ravnatelj Vladimir Kukec nikad nije želio komentirati velika dugovanja JUGS-a, nenamjensko trošenje novaca i činjenicu da je JUGS za izgradnju stanova u Vilka Novaka primio ukupno 41 milijun kuna, a više od pola stanova nema.

Kad su nezadovoljni kupci od tadašnjeg gradonačelnika Gorana Habuša tražili smjenu ravnatelja, on je odgovorio da „za to nema razloga“. Nešto kasnije je gradonačelnik priznao da „Kukec nije ispunio očekivanja iako smo mu dali priliku“.

Habuš 2015. godine: Što je izgrađeno, izgrađeno je…

– POS ne ide dalje, što je izgrađeno izgrađeno je i od četiri započete zgrade u POS naselju Vilka Novaka od dvije će ostati samo temelji – rekao je tada gradonačelnik Habuš.

Zgrade su bile i predmet međusobnih sudskih tužbi jednog od izvođača, Coninga i JUGS-a, a stanari su se osim građevinskog kostura u susjedstvu i vrlo opasnog krana, morali suočiti i sa posljedicama loše izgradnje.

– Stanovi prokišnjavaju, zidovi pucaju, brave su problematične, dižu se parketi, pucaju rolete, kupaonske instalacije su nekvalitetne – dugačak je bio popis nepravilnosti.

Na listi problema tad je navedeno i „ruglo od nedovršene zgrade A2 u susjedstvu i kran pored te zgrade, koji je, nezaštićen i predstavlja opasnost za stanare, njihovu djecu, prolaznike i imovinu“.

Čehok 2017. godine: Gradnja se nastavlja

Do danas se ništa nije promijenilo, ruglo je tu još uvijek tu, ali za razliku od gradonačelnika Habuša, njegov nasljednik Ivan Čehok obećava završiti započeto:

– Osobno mislim da obje zgrade možemo završiti sljedeće godine – najavio je gradonačelnik i rekao da su pregovori s izvođačima u tijeku.

On se ipak ograđuje pa kaže da nastavak gradnje zapravo ovisi o spremnosti izvođača – Zagorje-Tehnobetona i Coninga – a njemu se, kaže, „čini da su oni spremni“. Gradonačelnik je čak najavio i početak nastavka gradnje za siječanj, „odmah poslije Sveta tri kralja“, što stanari skeptično komentiraju „živi bili pa vidjeli“.

– Nakon godina bez pomaka teško nam je povjerovati na riječ da će u siječnju početi radovi. Neka se gradonačelniku pozlate riječi, ali veselit ćemo se tek kad vidimo radnike – oprezni su stanari, koji ne žele govoriti pod imenom i prezimenom jer, kažu, Grad je mali i „uvijek ti je netko od povlaštenih, danas ili sutra, šef na poslu“.

– Sve je to uvijek ista ekipa, koja se samo malo zarotira ili „preskoče“ koju godinu i hop, eto ih natrag. Dovoljno je napisati “stanari” jer svima nam je dosta živjeti u strahu – složni su.

Gradonačelnik Čehok priznaje da je prizor na gradilištu ruglo i, uz dovršetak zgrada, najavljuje i nastavak POS izgradnje.

Niti njemu, kaže, nije jasno gdje je točno zapelo te 2013. godine.

Malo novaca i puno novaca

Gdje je zapravo zapelo, sjeća se nasljednik Vladimira Kukeca, ravnatelj JUGS-a, Zoran Svetec.

– Bilo je financijskih i organizacijskih problema – kratak je.

Zbog ovakve situacije u POS-u u Ulici Vilka Novaka bilo se malo teže radovati dovršetku stanova u POS naselju Hrašćica, koje je počelo pred neki dan. I ti su stanovi dugo stajali nezavršeni da bi Grad sada, u obnovu četiri trosobna stana ukupne veličine  430 kvadrata, uložio manje od 400 tisuća kuna. Stanove će Grad predati na raspolaganje varaždinskoj Općoj bolnici za, kako je rekao gradonačelnik, privlačenje liječničkih obitelji.

Ti će stanovi po završetku, rekao je Ivan Čehok, vrijediti tri milijuna kuna pa je, zaključuje, zapravo riječ o malo novaca za veliku vrijednost.

Za razliku od Hrašćice i malo novaca, za obećani završetak 90 stanova u Vilka Novaka je potrebno velikih 26 milijuna kuna.

– Da se završi zgrada A2 treba osam milijuna kuna, a B2 18 milijuna kuna – najavio je Zoran Svetec.

Budući da je gradonačelnik najavio početak izgradnje za nepuna četiri tjedna, novac, bit će nije u pitanju?

Izvor:
Foto: Andreja Krobot

U fokusu

Premijeru i ministrima plaće će biti veće za 40 posto?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Premijer Andrej Plenković najavio je još jednom u intervjuu za Novu TV da će se ići na podizanje plaća državnim dužnosnicima.

To je tražio i HDZ-ov koalicijski partner Domovinski pokret, dok je potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Branko Bačić rekao kako će se ići u to u idućim tjednima ili mjesecima.

Dakle, politička je odluka donesena, ali tek sada će krenuti izračuni i način na koji će se plaća političarima povećati, piše Jutarnji list.

A postoje dvije mogućnosti. Ili će se mijenjati Zakon o obvezama i pravima državnih dužnosnika gdje će im se povećati koeficijenti, ili će se ići jednostavnijim putem da Vlada odlukom podigne osnovicu za državne dužnosnike koja se nije mijenjala još od kraja 2014. i trenutno iznosi 516,29 eura bruto.

Ako se bude išlo u izmjene Zakona, Vlada će morati preuzeti na sebe teret nepopularne mjere, iako je doista sustav sada apsolutno nakaradan pa tako glavni tajnici i ravnatelji uprava u ministarstvima imaju značajno veće plaće od ministara koji su im nadređene osobe, budući da su plaće državnih službenika stalno rasle, a posebno zadnjim izmjenama, dok se državnim dužnosnicima osnovica nije mijenjala 10 godina.

Tako u prosjeku glavni tajnik u ministarstvu ima neto plaću od 3000 eura, dok njemu nadređeni ministar u prosjeku prima 2500 eura, što znači da glavni tajnik ima 20 posto veću plaću od ministra.

Glavni tajnici s većim stažom imaju i dodat na vjernost pa je ta plaća i veća.

Cijeli tekst možete pročitati OVDJE.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Pijavica protutnjala Ludbregom, štete su ogromne: Trajalo je dvije minute, ali to je bilo strašno

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Strašno nevrijeme poharalo je u popodnevnim satima ludbreški kraj. Najviše je stradalo ludbreško prigradsko naselje Sigetec. Prema riječima mještana koje smo zatekli na ulici, naseljem je protutnjala pijavica.

– To nikad nisam vidjela. To vam je bila pijavica. Porušilo je krovove kuća u susjedstvu. Nije dugo trajalo, ali je bilo strašno – rekla nam je jedna mještanka.

Vatrogasci i dalje saniraju štetu, a u vrijeme kad smo bili tamo ljudi i dalje nisu imali struje.

– Trajalo je možda dvije minute, ali se čula strašna buka. Čupalo je drveće iz korijena, rušilo ograde – rekao nam je mještani Sigeca koji je također svjedočio nevremenu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje