Povežite se s nama

Međimurje

Završetak radova na POS zgradi u Prelogu: stanovi za 16 mladih obitelji, ključeve uručio ministar Bačić

Foto: Studio VIPRO

Objavljeno:

- dana

U Prelogu je u petak, 20. listopada, ispred novoizgrađene višestambene zgrade iz POS (društveno poticana stanogradnja) održana prigodna svečanost podjele ključeva novim stanarima. Uz kratka obraćanja ključeve su podijelili gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek, direktor Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama Dragan Hristov te potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić.

Odlukom o uključivanju Grada Preloga u program izgradnje stanova po Programu društveno poticane stanogradnje otpočele su zajedničke aktivnosti na realizaciji Programa POS-a te su u ožujku 2021. godine APN i Grad Prelog zaključili Ugovor o prijenosu prava vlasništva i Predugovor o međusobnim pravima i obvezama, sukladno čemu je zajednički usuglašen projektni zadatak te proveden postupak javne nabave za usluge projektiranja i sklopljen Ugovor o projektiranju. U lipnju 2021. godine ishođena je građevinska dozvola za gradnju zgrade s 20 stanova, dok su 20. prosinca iste godine u prostorijama Grada Preloga potpisani ugovori o građenju, nadzoru te o međusobnim pravima i obavezama.

Za realizaciju projekta Grad Prelog osigurao je zemljište i komunalno opremanje građevine s priključcima, uključujući i komunalni doprinos. Također, Grad je bespovratno sufinancirao i samo izgradnju s 265.000 eura. Ukupna vrijednost investicije je nešto viša od dva milijuna eura, od čega su poticajna sredstva Republike Hrvatske od oko 470.000 eura. Sve to omogućilo je da se kvadrat stana prodaje po 1350 eura.

Gradonačelnik Ljubomir Kolarek izrazio je zadovoljstvo da će 16 mladih obitelji useliti u stanove. Kako je objasnio gradonačelnik Kolarek, četiri stana su za potrebe Grada.

– Mi te stanove želimo čuvati po potrebi za one službe koje bi bile i koje jesu najpotrebnije Gradu, a to je prije svega medicinsko osoblje. Kako sada stoje stvari, jedan stan uzet će obitelj iz trošne zgrade koja je pristala za pravilnu razmjenu i doplatu stana. Ostala dva stana, ako se ostali ne izjasne, staviti ćemo na tržište – rekao je gradonačelnik.

Novim vlasnicima stanova obratio se i potpredsjednik Vlade i ministar Bačić.

– Dom predstavlja temelj sigurnosti pojedinca i obitelji i svakako je temelj sigurnog ekonomskog i društvenog života. Zato je zadaća države da promišlja načine kako će mladim ljudima omogućiti priuštivo stanovanje. Jedan od njih je upravo poticana stanogradnja putem koje smo izgradili 8.000 stanova diljem Hrvatske, a drugi model je sufinanciranje stambenih kredita koji je iskoristilo oko 35.000 građana. Danas je sve teže riješiti stambeno pitanje pa smo u Ministarstvu pokrenuli izradu stambene strategije u koju smo uključili i jedinice lokalne samouprave – rekao je Branko Bačić.

Međimurje

Objavljen poziv projekta „Zaželi-pomoć je tu“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na temelju Odluke o financiranju Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike i Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Europskog socijalnog fonda plus, Programa Učinkoviti ljudski potencijali 2021.-2027., Poziv na dostavu projektnih prijedloga „Zaželi – prevencija institucionalizacije“, Grad Mursko Središće u sklopu projekta „Zaželi-pomoć je tu“ objavilo je trajni javni poziv.

Poziv se odnosi za iskaz interesa za korištenje usluge potpore i podrške u svakodnevnom životu starijim osobama i osobama s invaliditetom u sklopu projekta „Zaželi – pomoć je tu“.

Cilj projekta

Projekt će doprinijeti prevenciji institucionalizacije i povećanju socijalne uključenosti ranjivih skupina na području Grada Murskog Središća, Općine Selnica i Općine Mala Subotica pružanjem usluge potpore i podrške u svakodnevnom životu starijim osobama i osobama s invaliditetom.

Ostale informacije nađite OVDJE.

Nastavite čitati

Međimurje

Zimska škola informatike u Čakovcu okupila najbolje mlade informatičare iz cijele države

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Čakovcu se treću godinu zaredom održava Zimska škola informatike, u organizaciji Hrvatskog saveza informatičara uz suradnju s Mladim informatičkim stručnjacima (MIS) i Međimurskim informatičkim klubom (MIK).

Međimurje je već treći puta domaćin ovog edukativnog programa koji okuplja najbolje mlade informatičare iz cijele zemlje, zahvaljujući ulaganjima Međimurske županije u obrazovanje te podršci udrugama koje promiču informatiku kao iznimno važno područje te educiraju mlade.

Na otvorenju u Graditeljskoj školi Čakovec je istaknuto da je 29. Zimska škole informatike u Čakovcu okupila stotinjak mladih informatičara i IT stručnjaka te da je riječ o organizaciji od velikog značaja za Međimursku županiju kao regiju koja prednjači i po inicijativama za razvoj informatičkog obrazovanja mladih u našoj zemlji.

Na svečanosti otvorenja u Graditeljskoj školi, župan Matija Posavec je naglasio da su sadržaji, poput ovog edukativnog programa, od iznimne važnosti u svjetlu razvojnog zamaha u području suvremenih, digitalnih tehnologija, kojem svjedočimo: „Drago mi je da vam ponovo mogu poželjeti dobrodošlicu u Međimurje i uspješno provođenje ovog edukativnog programa u području obrazovanja koje postaje najvažnijim. Živimo u vremenu u kojem je od presudne važnosti biti informatički pismen. Zato mi je iznimno drago što Međimurje prednjači po snazi naših udruga i centara izvrsnosti i u tom području.“

U radu Zimske škole informatike, do 24. veljače, sudjelovat će 30-ak stručnjaka iz cijele Hrvatske kojima su se pridružili članovi Centra izvrsnosti informatike Međimurske županije. Voditelji Zimske škole su Alenka Dogan Capan, iz Hrvatskog saveza informatičara, i Dejan Drabić, potpredsjednik Hrvatskog saveza informatičara, te predsjednik udruge Mladi informatički stručnjaci i voditelj Centra izvrsnosti informatike Međimurske županije.

Ova edukativna manifestacija okuplja najbolje mlade informatičare iz cijele države, uključujući osnovnoškolce i srednjoškolce, stvarajući platformu na kojoj talentirana mladež razmjenjuje znanje, stvara mreže i nadograđuje informatičke vještine. Sudionici će imati priliku prisustvovati kvalitetnim radionicama koje će ih pripremiti za izazove na najzahtjevnijim informatičkim natjecanjima, posebice iz područja računalnih algoritama. Fokus će biti na raznim područjima informatike, posebice na programiranju te će sudionici imati priliku sudjelovati u raznovrsnim radionicama, uključujući računalne Algoritme, Logo napredni, Python, C/C++/STL, 3D modeliranje i ispis, Lego robotika, Scratch Lego, te mnoge druge. Također, organizirat će se posebna radionica namijenjena nastavnicima informatike, kako bi im se dala prilika za unaprjeđenje znanja i vještina.

Otvorenju su prisustvovali i Ljerka Cividini, gradonačelnica grada Čakovca, odakle je Zimskoj školi također pružena podrška, zatim državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić, Krešimir Malnar, tajnik Hrvatskog saveza informatičara, Marina Klačmer Čalopa, dekanica Fakulteta organizacije i informatike Varaždin, te brojni drugi uzvanici kojima je dobrodošlicu poželio i ravnatelj Graditeljske škole Čakovec Damir Srnec.

Svečanost otvorenja glazbenim nastupom su uljepšali učenici III. osnovne škole Čakovec Laura, Noa i Luka.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje