Povežite se s nama

Međimurje

LAG „Međimurski doli i bregi“ na konferenciji o društvenom poduzetništvu

Objavljeno:

- dana

U Čakovcu je u Hotelu Park održana je 6. konferencija na kojoj su prezentirani rezultati trogodišnjeg projekta koji završava krajem mjeseca. Zahvaljujući projektu „Dijalogom do hrvatske mreže za društveno poduzetništvo“ osnažuje se društveno poduzetništvo u Hrvatskoj. Projekt provodi Centar za ruralni razvoj „CERURA HR“ u suradnji s 20 partnera, a koji se financira iz Europskog socijalnog fonda. Na konferenciji je prisustvovao LAG „Međimurski doli i bregi“ kao jedan je od projektnih partnera.

Na konferenciji u Čakovcu bili su prezentirani dosadašnji rezultati projekta, a završna je konferencija planirana u Sinju. Potporom znanstvene zajednice, izrađeno je osam smjernica za razvoj javnih politika na temu društvenog poduzetništva, osnovana Hrvatska mreža za društveno poduzetništvo, detektirani su dionici društvenog poduzetništva, objavljeno pet znanstvenih i dva stručna rada, izrađena je metodologija analize društvenog utjecaja intervencija te je otvoren javni poziv za uključivanje zainteresirane javnosti u strukturirani dijalog o društvenom poduzetništvu.

Konferenciji su prisustvovali nositelji projekta, partneri, ali i predstavnici lokalne vlasti. Prisutne je pozdravila Maja Odorčić Mikulić, pročelnica za društvene djelatnosti Međimurske županije. Pozdravni govor održao je i Josip Varga, predsjednik Gradskog vijeća Grada Čakovca. Više o projektu i angažmanu Humane Nove predstavio je njezin upravitelj Ivan Božić, a ciljeve i rezultate projekta predstavio je Stipe Efendić, predsjednik Centra za ruralni razvoj „CERURA HR“.

Ukupna vrijednost projekta je 477.515,53 eura. Europska unija iz Europskog socijalnog fonda sufinancira bespovratna sredstva u iznosu od 405.888,20 eura (85 posto), dok Republika Hrvatska iz državnog proračuna sufinancira bespovratna sredstva u iznosu od 71.627,33 eura (15 posto). Razdoblje provedbe projekta je od 31.listopada 2020. do 31. listopada 2023. godine.

Međimurje

Veleposlanik Indije prisustvovao obilježavanju 163. obljetnice rođenja dr. Rudolfa Steinera

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Međimurske županije Matija Posavec 27. veljače u Palači turizma u Čakovcu sastao se s veleposlanikom Indije u Republici Hrvatskoj, NJ. E. Rajem Kumarom Srivastavom, koji je u Međimurju prisustvovao programu posvećenom 163. obljetnici rođenja utemeljitelja biodinamike i antropozofa, doktora Rudolfa Steninera.

O ovoj prigodi, župan Posavec i veleposlanik Kumar Srivastava otvorili su teme koje se tiču mogućnosti suradnje Međimurja i Indije. Veleposlaniku je prezentiran gospodarski i turistički potencijal ovog kraja, te se razgovaralo o potencijalnim ulaganjima indijskih investitora u Međimurju na području proizvodnje sigurne hrane te farmacije: „Indija kao jedna od najmnogoljudnijih zemalja svijeta ima nesaglediv potencijal kada je riječ o suradnji i investiranju, a s druge strane je Međimurje, razvijena europska regija koja teži upravo povezivanju u svojoj strategiji razvoja. Naš Centar dr. Rudolfa Steinera s Veleposlanstvom Indije u Republici Hrvatskoj već je razvio suradnju. Poveznice pronalaze i u temeljima ayurvede te njezinim dodirnim točakama s biodinamičkom proizvodnjom hrane po Steineru, koju godinama uspješno promovira naš Centar, čuvajući Steinerovo nasljeđe.“

Veleposlanik Raj Kumar Srivastava složio se da prostora za gospodarsku suradnju, osobito u svjetlu činjenice da i u Hrvatskoj raste broj indijski investitora. Iskazao je veliki interes za proširenje suradnje s Centrom dr. Rudolfa Steinera te nasljeđu tog europskog velikana antropozofije i biodinamike.

Veleposlanik Indije u nastavku posjeta, razgledao je i postav Eknomuzeja Međimurje malo, koji mu je prezentirao direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula te se upoznao s daljnjim projektima Međimurske županije vezanima uz promoviranje baštine i obnovom objekata u Centru znanja, kao jednom od oglednih primjera revitalizacije u Hrvatskoj.

Potom je sudjelovao u centralnom dijelu programa u Centru dr. Rudolfa Steninera u Donjem Kraljevcu gdje je održao predavanje o Indiji kao kolijevci civilizacije. Svečanosti je prisustvovala pročelnica Upravnog odjela za međunarodnu suradnju, upravljanje projektima i investicije dr.sc. Anita Perešin.

– Naša suradnja je s veleposlanikom je intenzivna i zato nam je drago što smo ga mogli ugostiti na našem programu. Proslavu 163. obljetnice Steinerova rođenja te 100 godina biodinamike izložbom svojih radova uveličali su nam i učenici Graditeljske škole Čakovec, iz smjera dizajna keramike, s kojima godinama njegujemo iznimnu suradnju – rekla je ravnateljica Centra dr. Rudolfa Steinera Dijana Posavec.

Nastavite čitati

Međimurje

Općina Selnica za umirovljenike pripremila poklon bonove, ali potrebno se prijaviti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Selnica je i ove godine za umirovljenike sa svog područja povodom Uskrsa pripremila poklon bonove.

Za ostvarivanje prava na bon potrebno je ispuniti obrazac koji se nalazi na internetskoj stranici Općine Selnica i priložiti zadnji odrezak od mirovine. Prijaviti se mogu svi kojima mirovina ili ukupne mirovine iznose do 500 eura.

Dokumentacija se prikuplja od 26. veljače do 11. ožujka 2024. (ponedjeljak) isključivo elektronski na mail [email protected] ili se ostavlja u sandučiću koji je postavljen kod općinskog ureda. Naknadne prijave više neće zaprimati.

Zamolite svoje ukućane ili susjede da vam pomognu kod ispunjavanja i slanja dokumentacije, poručili su iz Općine Selnica. U slučaju potrebe možete nazvati i Općinu na broj telefona 861-344.

Podjela bonova održat će se 14. i 21. ožujka u prostorijama Udruge umirovljenika (Trg sv. Marka 2, Selnica) od 9 do 12 sati.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje