Povežite se s nama

Međimurje

LAG „Međimurski doli i bregi“: predstavljen „Vodič za ruralni turizam“ i održana edukacija poduzetnica u održivom turizmu

Objavljeno:

- dana

Lokalna akcijska grupa „Međimurski doli i bregi“ je u okviru projekta „Nove mogućnosti učenja o održivom ruralnom turizmu za žene u pograničnim područjima – NEW LOW“, proveo interaktivne aktivnosti za žene poduzetnice u sektoru ruralnog turizma, kao i za organizacije koja potiču i podržavaju razvoj ruralnih gospodarstava i turizma.

Navedene aktivnosti održavale su se u prostorima ruralne kuće za odmor, Holiday home Lina u Pleškovcu, gdje su se gostoljubivi i proaktivni domaćini OPG-a Mohokos, Biserka Lajtman pobrinuli da vlastitim primjerom približe razvojno poslovanje u području ruralnog turizma.

Sudionicima je LAG prezentirao „Vodič za ruralni turizam“ i metodologiju obuke koji su razvijeni putem navedenog projekta. Priručnik kroz jednostavne upute navodi potrebne aktivnosti da bi se poboljšale vještine žena poduzetnica u ruralnom turizmu, kao i svih ostalih te odgovara na većinu pitanja u području pokretanja ruralnog turizma.

Također, predstavljena je i uspostavljena digitalna platforma za ruralni turizam žena poduzetnica u ruralnom turizmu, a sve s ciljem poticanja žena i njihove proaktivnosti u turističkom poslovanju. Metodologija i online platforma dostupna je i na internetskoj stranici LAG-a kao i na društvenim mrežama.

Nakon predstavljanja „Vodiča za ruralni turizam“ provedena je i pilot obuka prisutnih poduzetnica i potencijalnih poduzetnica, na kojoj su testirane nove inovativne prakse učenja. Pilot obuku provodile su trenerice projekta Maša Tomašić, Jelena Berečić i Nina Novinić, koristeći pri tome razvijeni materijal za obuku koji pruža korisne alate i savjete za sve koji se žele baviti ili se već bave ruralnim turizmom.

Tijekom obuke, u ugodnom okruženju i degustaciju domaćih proizvoda domaćina, razmijenjena su vrijedna znanja i dosadašnje prakse poduzetnica, gdje su se prezentirale  mogućnosti, s konkretnim aktivnostima koje doprinose vidljivosti, dugoročnoj održivosti i zadovoljavajućim prihodima u seoskim kućanstvima.

Nove prakse učenja i stjecanje dodatnih znanja, razmjena dosadašnjih iskustava kao i sama međusobna komunikacija različitih, ali neophodnih subjekata vezanih uz razvoj ruralnog turizma od izuzetne je važnosti ukoliko se žele pratiti specifični razvojni trendovi turizma i razvijati područje Međimurja u nekoj novoj viziji ruralnog turizma. 

Projekt „NEW LOW“ ukupno je vrijedan 60.000 eura. Započeo je s provođenjem 1. ožujka 2023. godine, a trajat će 24 mjeseca, odnosno do 29. veljače 2024. godine. Glavni cilj projekta je poboljšati kapacitete žena koje žive u pograničnim područjima putem stvaranja kvalitetnih i lako dostupnih mogućnosti učenja za održivi ruralni turizam. Putem projekta stvorit će se visokokvalitetna metodologija obuke i digitalna platforma za okupljene pilot grupe žena iz pograničnih područja Srbije, Hrvatske i Slovenije za održivi ruralni turizam. Projekt je financiran sredstvima Erasmus+ programa, Ključna aktivnost KA2 Strateška partnerstva.

Međimurje

Grad Mursko Središće kreće u izgradnju nove skele u Križovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Mursko Središće vlasnik je skele Fusek Mursko Središće i skele Križovec koje predstavljaju tradiciju i jedan od turističkih proizvoda Grada.

Prijašnjih godina su se skele koristile za prijevoz ljudi i vozila, a u današnje vrijeme koriste se uglavnom za prijevoz putnika u turističke svrhe.

Skelu Križovec najviše koristi lokalno stanovništvo s obzirom da lokalno stanovništvo ima imanja s obje strane rijeke te se njome vrši i prijevoz traktora, ali ju posjećuje i sve više turista.

U kolovozu prošle godine zabilježen je najveći povijesni vodostaj rijeke Mure od 543 cm koji je izmjeren 7. kolovoza 2023. godine u 5 sati. Skelu Križovec je velika bujica rijeke Mure odnijela otprilike tri kilometara nizvodno sve do Novakovca te je naselje Križovec ostalo bez važnog riječnog plovila koje je povezivalo lijevu i desnu stranu rijeke Mure.

Zbog potrebe lokalnog stanovništva i posjeta turista Grad Mursko Središće temeljem provedenog postupka javne nabave, gdje je pristigla jedna ponuda, kreće u izgradnju nove skele u Križovcu.

Danas, 14. lipnja, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak potpisao je Ugovor o nabavi riječne skele Križovec s tvrtkom Tekeli projekt inženjering d.o.o. iz Murskog Središću u iznosu od 294.831,25 eura s uključenim PDV-om. Sredstva za izradu skele Križovec osigurana su u gradskom proračunu te će se ista refundirati putem natječaja Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Završetak izgradnje skele u Križovcu planiran je krajem ove godine.

Paralelno s izgradnjom nove skele u Križovcu projektiraju se novi pristupni putevi, pristan, sajla sa svom potrebnom pratećom infrastrukturom te će se isti izvoditi u 2025. godini. Time naselje Križovec dobiva najmoderniju riječnu skelu sa svim pratećim tehničkim sadržajima koja će koristiti za građane i turiste. Isto tako, u Murskom Središću, uzvodno od lučice, kod zvonika svete Barbare postavit će se mala skela čije projektiranje je u tijeku.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Predsjednik Milanović i drugi gosti na svečanosti povodom Dana općine Nedelišće hvalili brojne projekte

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom Dana općine Nedelišće i blagdana svetog Vida, u četvrtak, 13. lipnja održana je svečana sjednica Općinskog vijeća, kojoj je nazočio i predsjednik Republike Zoran Milanović.

Nedelišćanci su za dolazeći vikend pripremili brojne zabavne sadržaje za sve generacije, a svečanu sjednicu obilježili su aktualni i budući projekti na području Općine Nedelišće. Također, ovo je bila prigoda da se nagrade zaslužni građani te učenici na postignutim uspjesima.

Uz Zorana Milanovića, na sjednici su bili i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i predsjednika Vlade Republike Hrvatske Ljubomir Kolarek, potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić, saborska zastupnica Boška Ban Vlahek, župan Međimurske županije Matija Posavec, predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina te mnogi drugi.

Prigodni program bio je ispunjen brojnim čestitkama predstavnika vlasti, a uvodno se obratio predsjednik Općinskog vijeća Hrvoje Kolman koji je zahvalio na suradnji načelniku Novaku i kolegama u općinskom Vijeću.

Načelnik Općine Nedelišće Nikola Novak govorio je o planovima i investicijama čija veličina svjedoči o snazi Općine. Posebno je istaknuo gradnju dječjeg vrtića u Dunjkovcu, te najavio da najesen počinje realizacija velikog projekta Međimurske županije i Općine – gradnja centra za starije i nemoćne osobe u Nedelišću. Među najvažnije projekte spada izgradnja obilaznice Nedelišća. Načelnik je rekao da je razvoj Nedelišća položen na pet stupova, a to su briga za mlade i najstarije, zatim briga za gospodarstvo, uređenje svih naselja i koncept zelene općine. Novak je zahvalio državnim i drugim institucijama čija sredstva pomažu u razvoju Općine Nedelišće.

Prije govora predsjednika Milanovića zasvirao je Puhački orkestar Nedelišće, a on je naglasio da glazba puno govori o tome koliko je neka zajednica razvijena. Napomenimo i da je predsjednik posjetio Međimurje tri puta u oko mjesec dana.

– Sa zadovoljstvom boravim u Međimurju. Okuplja vas rad na zajedničkom dobru, a to dobro je mala zajednica vrlo blizu Čakovca. Izvorni proračun Općine Nedelišće težak je oko 4,5 milijuna eura, a s drugim izvorima gotovo 20 milijuna – i to je već velik novac – kazao je predsjednik Milanović, naglasivši također da su europski fondovi dobri, no nisu vječni. Količina novca u EU-u manje je posljedica jakog ekonomskog rasta i ekonomskih aktivnosti u Europskoj uniji, a u velikoj mjeri, pomalo već i zabrinjavajućoj, posljedica monetarne politike Unije: „I zato, na posao! Uzmite zadnji cent zadnjeg eura koji stoji na raspolaganju.“

Priznanja

Na svečanoj sjednici dodijeljena su i najviša priznanja Općine: plakete su primili Ljudevit Bošćak, za uspješan dugogodišnji rad i osobit doprinos u razvoju i promociji kulture, sporta te društvenom djelovanju, Franjo Vugrinec iz Gornjeg Hrašćana, za 50 godina predanog rada te osobit doprinos u razvoju vatrogastva, Udruga žena Pretetinec za osobit doprinos društvenom i kulturnom razvoju naselja, Vatrogasna zajednica grada Čakovca za osobit doprinos i pomoć pri provođenju mjera obrane i zaštiti naselja Pušćine od poplava 2023. godine.

Svoja priznanja primili su učenici osnovnih i srednjih škola te sportaši.

U kulturno–umjetničkom djelu programa sudjelovali su Ivana Tkalec, mališani iz Dječjeg vrtića „Zvončić“, David Kovačić, Alexandar Dragaš, Puhački orkestar općine Nedelišće, te Zbor Matice umirovljenika Nedelišće.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje