Povežite se s nama

U fokusu

Propao je projekt širokopojasnog interneta za sedam općina i Lepoglavu vrijedan gotovo 93 milijuna kuna

Objavljeno:

- dana

Propao” je projekt “Razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa na području konzorcija Donja Voća”, potvrđeno nam je iz Općine Donja Voća, koja je nositelj projekta.

Projektom koji je najavljen trebala je biti napravljena infrastruktura za širokopojasni internet na području Općine Donja Voća, nositelja projekta, i općina Cestica, Petrijanec, Maruševec, Općina Klenovnik, Bednja, Vinica te Grada Lepoglava.

Ukupna ugovorena vrijednost projekta bila je 92.728.422 kuna, a od toga je EU sufinancirala sa 64.570.269 kuna. Projekt je javno najavljen u srpnju 2020. godine te je trebao završiti 2023.

– Općina Donja Voća zajedno s okolnim općinama partnerima na projektu razvoja infrastrukture širokopojasnog interneta, donijela je odluku o izlasku iz projekta „Razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa na području konzorcija Donja Voća“. Zajednički izlazak iz projekta dogovoren je zbog prevelikog rizika kojim bi se izložile općine nastavkom projekta, a glavni problem je financijske prirode, odnosno trošak od 23 milijuna kuna koje bi 7 općina i grad Lepoglava kao partneri sudionici projekta trebali međusobno osigurati, a što je samo početak u odnosu na buduće troškove – piše u objašnjenju Općine Donja Voća.

Svi dosadašnji troškovi po ovom projektu nastali su za vrijeme bivše općinske vlasti u Donjoj Voći, usporedno s problemima koji su se tada pojavili, počevši od zaključka Središnje agencije za financiranje i ugovaranje koja je utvrdila brojne nepravilnosti u provedbi postupaka po projektu, dodatno je pojašnjeno u odgovoru. Navedeni projekt proglašen je i od strane nadležnih državnih institucija kao visokorizičan, a vezano uz financijske kapacitete jedinica lokalne samouprave nosioca projekt, odnosno Općine Donja Voća.

– Zbog situacije koju sam zatekla u Općini prilikom preuzimanja upravljanja Općinom, bili smo primorani u suglasnosti s partnerima izaći iz projekta zbog prevelikog financijskog rizika kako za nas, tako i za sve ostale partnere na projektu. Zahvaljujem partnerima na razumijevanju, konstruktivnosti i zajedničkom angažmanu svih zajedno na jednoj velikoj suradnji koja se nastojala postići tim projektom koji se nažalost neće nastaviti radi nedovoljno dobre početne pripremljenosti projekta, nedovoljne specifikacije i neizvjesnosti po pitanju budućih troškova i rizika. I nadalje ostajem pri uvjerenju da treba realizirati projekt širokopojasne mreže, i naš izlazak iz ovog projekta ne znači da naši mještani neće dobiti širokopojasni internet, odnosno da smo od njega odustali. Okrenuti ćemo se povoljnijem modelu projekta razvoja infrastrukture širokopojasne mreže, koji će biti prihvatljiv za Općinu i koji niti u jednom trenutku svoje realizacije neće ugroziti ili dovesti u pitanje financijsku stabilnost rada općine Donja Voća. Ne mogu dozvoliti da se, zbog projekta koji je loše pripremljen i od početka pun problema, Općina Donja Voća odvede u situaciji bankrota i time ugroze vitalni interesi svih naših mještana u Voći, kao i ostali razvojni projekti bitni za daljnji razvoj naše općine. Žao mi je zbog nastale situacije na koju nisam mogla utjecati jer je naslijeđena, ali moj je zadatak da napravim ono što je u interesu mještana općine Donja Voća. Odgovornost, zakonitost i transparentnost u radu na dobrobit naše Donje Voće je ono za što su mi stanovnici Voće na izborima dali svoje povjerenje, i tako ću i raditi nadalje, te zbog ničijih i nikakvih partikularnih interesa budućnost općine Donja Voća i života naše djece neće biti ugrožen, a rad općine doveden u pitanje – rekla je načelnica Donje Voće Sanja Kočet.

U fokusu

FOTO Moćni Rafalei preletjeli nad sjeverom Hrvatske za oko 4 minute, jeste li ih vidjeli?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Veliko pojačanje obrani Republike Hrvatske su višenamjenski borbeni avioni Rafalei koji su u našu zemlju došli 25. travnja.

Povodom današnjeg svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak od 9 do 11 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Dva hrvatska Rafalea već su se mogla vidjeti nad sjeverom Hrvatske jer su nad Koprivnicom bilu u 09:50, nad Ludbregom i Čakovcem u 09:52, nad Varaždinom u 09:54 i Krapinom u 09:56.

Morali ste biti jako točni ako ste ih željeli vidjeti, ali ako niste uspjeli zabilježila ih je nad Varaždinom kamera našeg Ivana Agnezovića. Čak i ako ih niste stigli vidjeti vjerojatno ste ih čuli.

Nastavite čitati

U fokusu

Rafalei danas prelijeću cijelu RH, evo kada “brišu“ iznad Varaždina i Čakovca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak, u srijedu 1. svibnja 2024. godine u jutarnjim satima, od 09:00 do 11:00 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Preletom iznad cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izvest će svoju prvu zadaću višenamjenskim borbenim avionima Rafale u znak zahvalnosti i poštovanja prema svim sudionicima vojno-redarstvene operacije “Bljesak”, a posebno prema svim hrvatskim braniteljima koji su život položili za hrvatsku slobodu i samostalnost.

Dva hrvatska Rafalea preletjet će hrvatske gradove po sljedećim rutama i vremenima:

1. Velika Gorica 09:11 – Ivanić Grad 09:14 – Kutina 09:17 – Novska 09:18 – Okučani 09:20 – Nova Gradiška – Slavonski Brod 09:24 – Županja 09:28 – Vinkovci 09:30 – Vukovar 09:31 – Osijek 09:33 – Beli Manastir 09:36 – Belišće 09:38 – Valpovo – Našice 09:40 – Slatina 09:43 – Virovitica 09:45 – Bjelovar 09:48 – Koprivnica 09:50 – Ludbreg – Čakovec 09:52 – Varaždin 09:54 – Krapina 09:56 – Zaprešić – Samobor 09:59 – Jastrebarsko 10:01 – Karlovac 10:02 – Glina 10:05 – Petrinja – Sisak 10:07 – Velika Gorica.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje