Povežite se s nama

Život i društvo

U Petrijancu je bilo svega – krvavica, prezvušta, hladetine, ribe i lovačkog gulaša…. a i kestena

Objavljeno:

- dana

Humanitarna kestenijada

Nema čega nije bilo na petrijanečkoj Kestenijadi. Na trpezi je bilo riječne ribe, specijaliteta starinskih kolinja – krvavica, prezvušta, hladestine… – , pečenih kestena, lovačkog gulaša…

Priredba koja se nekad zvala „Uz zahvalnu nedelu“ tradicionalno u Petrijancu okupi cijelo mjesto i brojne goste. I ova je, 19. kestenijada, humanitarnog karaktera pa će se novcem prikupljenim od prodaje gastro delicija pomoći u liječenju 25 – ogodišnje sumještanke u inozemstvu.

Krastavci

Dok su jedni kuhali, drugi prodavali, neki  se zabavljali, a neki bili zabavljači , načelnik Petrijanca Vladimir Kurečić sve je konce držao u rukama. Odjeven u zelenu majicu s natpisom „Dobro je činiti dobro“ gostima je predstavio rezultate projekta „Krastavci“. To je trebao biti općinski projekt u sklopu kojeg su na općinskom zemljištu posađeni krastavci koje su brali srednjoškolci i studenti, međutim „Krastavci“ su prerasli u pravi podvig. – Ubrano je gotovo 25 tone krastavaca u sezoni dugoj za svjetski rekord, Puna se tri mjeseca imalo što brati, bez zabušavanja.

 – Oko 21 tonu je prodano, 3.5 tona je  predano Caritasu dok je preostalih 500 kilograma ukiseljeno u 1.087 staklenki. Krastavce je bralo više od pedestak berača kojima je isplaćeno ukupno 84.000 kuna neto – zadovoljan je načelnik Općine. Princip plaćanja beračima bio je „otkup krastavac“. Sve što su ubrali Općina je „otkupila“.

Petrijanec  neće stati na krastavcima. U proljeće će se  uz krastavce na općinskoj zemlji posaditi i bobičasto voće –  borovnice, maline i kupine. Mještani mogu uz ovu veliku parcelu saditi i sami što žele i priključiti se projektu. Tako ćesvi koji to žele,  u Petrijancu raditi zajedno. – Cilj je da stvorimo gotov proizvod. Zato sm krastavce i kiselili. Jer s gotovim proizvodom vas nitko ne može ucjenjivati. Sami kreirate svoje tržišne uvjete – priča načelnik, koji je kao agronom i kreator cijele ove ideje.  

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Život i društvo

Podravka za rad u Varaždinu traži čak 15 vozača viličara, laborante, operatore…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prehrambena kompanija Podravka raspisala je nekoliko natječaja putem kojih traži dvadesetak novih radnika različitih struka.

Priliku za zapošljavanje u ovoj tvrtki dobit će čak 15 vozača viličara u Podravkinoj tvornici i skladištu u Varaždinu. Početna je plaća 940 eura bruto, uvjet je osnovna škola, a radno iskustvo nije važno.

Podravka osigurava ugovor o radu na 12 mjeseci uz probni rok od dva mjeseca uz mogućnost stalnog zaposlenja.

Uz osnovnu plaću, radnici dobivaju dodatke za smjenski rad, fiksni mjesečni dodatak na plaću, naknadu za troškove prijevoza, uplatu u treći mirovinski stup, isplatu regresa, božićnice i uskrsnice…

Traže se i četiri električara na neodređeno za rad u tvornicama u Koprivnici i Varaždinu i još toliko tehničara u laboratoriju u Varaždinu, pa dvoje operatera u Kalnikovom pogonu…

Nastavite čitati

Život i društvo

U subotu podjela certifikata OPG-ovima koji svoje proizvode prodaju na varaždinskom placu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradska tržnica Varaždin i Udruga hrvatskih tržnica i ove su godine u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede i Varaždinskom županijom provele certificiranje domaćih proizvođača hrane.

Dodjela certifikata ‘Proizvodi hrvatskog seljaka’ bit će upriličena na varaždinskome placu, u subotu 4. svibnja, u 10 sati.

Certifikate „Proizvodi hrvatskog seljaka“ ove će godine ponovno primiti više od pedeset poljoprivrednika iz Varaždina i okolice, prodavača na varaždinskom placu, čime Gradska tržnica potvrđuje status certificirane seljačke tržnice već devetnaestu godinu zaredom.

Projekt certificiranja varaždinska Gradska tržnica provodi od 2006. godine, u suradnji s Udrugom hrvatskih tržnica, te lokalnom i regionalnom upravom. Certifikati su jamstvo prodaje vlastitih proizvoda, uzgojenih i proizvedenih na domaćem tlu. Kupujući ‘Proizvode hrvatskog seljaka’ izravno od proizvođača, posjetitelji tržnice kupuju zdravo i lokalno, te ujedno potiču razvoj malih obiteljskih gospodarstava i domaće poljoprivrede.

Za odličnu atmosferu pobrinut će se tamburaški sastav ‘Sedef’, a program će voditi  Krunoslav Čolo.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje