Povežite se s nama

Međimurje

FOTO U Držimurcu otvoren treći Centar igre s knjižnicom igračaka u Međimurju

Objavljeno:

- dana

Nakon Orehovice i Kuršanca, u Držimurcu je otvoren treći Centar igre s knjižnicom igračaka za djecu i njihove obitelji u Međimurju, u sklopu pilot-programa Faza III: Testiranje Jamstva za svako dijete u Hrvatskoj financiranog sredstvima Europske unije, koji u Međimurskoj županiji provodi UNICEF s 11 provedbenih partnera.

Centar pruža priliku za neformalno predškolsko obrazovanje djece i učenje putem igre,što je posebno važno za djecu od triju do šest godina.

Svečanost otvorenja Centra igre okupila je mnoge uzvanike koje su redom pozdravili ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta „Korak po korak“ Sanja Brajković, članica Lokalnog akcijskog tima (LAT) Martina Tkalčec, predstojnica UNICEF-a za Hrvatsku Regina M. Castillo, načelnik Općine Mala Subotica Valentino Škvorc, župan Međimurske županije Matija Posavec, ravnateljica Uprave za odgoj i obrazovanje u Ministarstvu znanosti i obrazovanje Vesna Šeparac te državna tajnica Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Margareta Mađerić.

Otvorenju je prisustvovala i pročelnica UO-a za civilno društvo, ljudska prava i sport MŽ Maja Odrčić Mikulić, a djeca su se posebno razveselila dolasku UNICEF-ova ambasadora dobre volje, proslavljenog nogometaša i bivšega hrvatskog nogometnog izbornika Slavena Bilića.

Razvoj vještina

Centar igre u Držimurcu otvoren je u suradnji UNICEF-a, Općine Mala Subotica i UNICEF-ova provedbenog partnera Pučkog otvorenog učilišta „Korak po korak“, dok je Sportsko ribolovno društvo „Klen“ Držimurec-Strelec prepustilo prostor.

Aktivnosti, igre i radionice osmišljene da promiču i potaknu inkluziju i pripremu za formalno obrazovanje, u Centrima igre provode stručnjaci predškolskog i ranog obrazovanja te romski asistenti okupljeni u Lokalnom akcijskom timu.

U sklopu Centra igre djeluje i Knjižnica igračaka, u kojoj djeca mogu besplatno posuditi razne igračke i slikovnice te ih ponijeti kući.

Sva tri Centra igre obuhvatit će više od 450 djece, zaposlena su ukupnotri obrazovna stručnjaka, a dio tima su i tri romska asistenta.

– Centri igre izuzetno su važni za djecu, posebno onu od 3 do 6 godina koja nisu uključena u predškolski odgoj jer se u neformalnom okruženju u blizini svog doma druže s vršnjacima te razvijaju potrebne vještine i znanja za uspješnije uključivanje u formalno obrazovanje. Roditelji pak u neformalnom okruženju Centra lakše pričaju o svakodnevnim situacijama i izazovima s kojima se susreću te traže savjete koordinatora i stručnjaka, čime se stvara prava zajednica podrške – objasnila je Regina M. Castillo.

Članica Lokalnog akcijskog tima i ravnateljica DV-a „Potočnica“ Mala Subotica Martina Tkalčec napomenula je da je Centar igre mjesto koje će omogućiti uspješniju tranziciju djece iz obiteljske sredine u vrtić ili školu.

– U njemu su stvoreni uvjeti za pružanje jamstva svakome djetetu u izgradnji svjetlije budućnosti temeljene na međusobnoj suradnji, socijalizaciji i povjerenju te nam je pružena prilika da izgradimo pozitivan odnos i povjerenje – istaknula je Tkalčec.

Uključenost roditelja

Centrom je zadovoljan i načelnik Valentino Škvorc, koji je naveo da je najvažnija stvar uključenost roditelja.

– Upravo je sudjelovanje roditelja bitan čimbenik i utječe na razvoj djeteta u toj najranijoj dobi. Ovaj Centar igre upravo to nudi, zajedničko sudjelovanje u svim aktivnostima. Uloga Općine je bila pronalaženje prostora i njegovo uređenje, a nakon završetka programa UNICEF-a pobrinut ćemo se i za nastavak održavanja programa – rekao je Škvorc.

– Najbolje što čovjek može činiti su dobra djela, a otvaranje Centara knjige i knjižnice igračaka vjerujem da će obradovati mnoge, posebice najmlađe. Zahvaljujem UNICEF-u što je prepoznao Međimurje kao jednu od socijalno najosjetljivijih županija i hvala im što svojim projektima omogućuju sretnije i kvalitetnije odrastanje djeci. Nadamo se da ovo nije posljednji centar koji ćemo otvoriti, a najbolja potvrda i rezultat dobrog projekta bit će nam ako djeca, koja koriste Centar, budu zadovoljna –rekao je župan Posavec.

Uspostavljanje Centara igre i edukacija stručnjaka koji rade s djecom predškolske dobi s ciljem ojačavanja inkluzivnoga predškolskog odgoja i obrazovanja samo je jedan dio aktivnosti koje UNICEF provodi u Međimurskoj županiji u sklopu pilot-programa EU “Jamstvo za svako dijete”.

Pristup uslugama rane intervencije u djetinjstvu u slučajevima kašnjenja ili teškoća u razvoju, kao i povećanje dostupnosti integriranih socijalnih usluga i programa za roditelje i obitelji druge su dvije komponente ovog pilot-programa, čiji su ciljevi ostvarivanje jednakih prilika za svako dijete i prekidanje kruga dječjeg siromaštva i socijalne isključenosti.

Međimurje

Općina Podturen uputila javni poziv za e-upise u vrtić “Dječja mašta”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Podturen poziva sve zainteresirane roditelje i skrbnike djece rane i predškolske dobi da zahtjev za upis djeteta u nadolazeću pedagošku godinu predaju putem elektroničke prijave (preko aplikacije e-građani).

Zahtjevi se zaprimaju od 9.05. do 17.05. 2024., do 12 h, za sve objekte u sklopu Dječje mašte u kojima ima slobodnih kapaciteta (matični objekt u Čakovcu te područni objekti u Sivici i Zebanec Selu).

Zahtjevi će se zaprimati za pedagošku godinu 2024./2025. za upis u redovne programe jaslica i vrtića.

U slučaju poteškoća s predajom zahtjeva za e-upise, kontaktirajte psihologinju u matičnom objektu na tel: 040 395 655 ili e-mail: [email protected]

Nastavite čitati

Međimurje

Međimurska policija na svom području uočila veliki broj vozila kojima je istekla prometna dozvola

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uvidom u evidencije isteka valjanosti prometnih dozvola uočeno je da na području Međimurske županije postoji veliki broj motornih vozila kojima je isteklo važenje prometne dozvole za više od 15 dana, a vlasnici ih u zakonskom roku nisu odjavili u nadležnoj policijskoj upravi ili policijskoj postaji.

Kako bi izbjegli prekršajne sankcije, Policijska uprava međimurska poziva vlasnike da odjave vozila kojima je istekla valjanost prometne dozvole.

Podsjećaju vlasnike vozila na obvezu pridržavanja odredbi čl. 250. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, kojim je propisano kako je vlasnik vozila dužan odjaviti vozilo ako ne izvrši produženje važenja prometne dozvole u roku od 15 dana od dana isteka važenja prometne dozvole.

Vlasnik registriranog vozila može odjaviti vozilo, a uz zahtjev za odjavu mora priložiti prometnu dozvolu radi evidentiranja odjave vozila i vratiti registarske pločice, odnosno priložiti potvrdu tijela koje je registriralo vozilo izvan Republike Hrvatske kojom se potvrđuje da su registarske pločice i prometna dozvola zadržane ili poništene.

Također, vlasnik vozila dužan je u roku od 15 dana prijaviti promjenu bilo kojeg podatka koji je upisan u prometnoj dozvoli, a u roku od 30 dana dužan je odjaviti registrirano vozilo te donijeti prometnu dozvolu radi poništenja i vratiti registarske pločice, ako je vozilo uništeno ili otpisano ili ako je vozilo otuđeno ili nestalo.

Za nepridržavanje ovih odredbi predviđene su novčane kazne, i to za fizičke osobe, odnosno vlasnike vozila 90 eura, za pravne ili fizičke osobe obrtnike od 660 do 1990 eura, a za odgovorne osobe u pravnoj osobi i u tijelu državne vlasti ili tijelu jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave od 190 do 660 eura.

Ujedno, policija podsjeća nove vlasnike vozila (kupce vozila) da su u roku od 15 dana od stjecanja vlasništva dužni registrirati vozilo na svoje ime ili ga odjaviti, a ako ga ne registriraju na svoje ime ili ne odjave, stanica za tehnički pregled vozila će, na zahtjev osobe na koju je vozilo registrirano (prodavatelj vozila), rješenjem ukinuti registraciju vozila.

Napominju da se sklapanjem Ugovora o kupoprodaji motornog vozila prodavatelj i dalje u službenim evidencijama MUP-a vodi kao vlasnik vozila, sve dok se vozilo ne odjavi u službenim evidencijama nadležne policijske uprave ili postaje, ili dok ga novi vlasnik ne registrira na svoje ime.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje