Povežite se s nama

Život i društvo

Obilježen Dan reformacije

Objavljeno:

- dana

DOZNAJEMO

U palači Herzer u Varaždinu je u nedjelju, 30. listopada održana središnja svečanost povodom Dana reformacije, koji ove godine obilježava 499 godišnjicu.

O povijesnom kontekstu reformacije govorio je dr. sc. Stanko Jambek, profesor na Biblijskom institutu u Zagrebu. Istaknuo je da Martin Luter nikako nije imao na umu osnovati novu Crkvu, već mu je bila nakana obnoviti postojeću. Razloge za obnovu Crkve zapisao je u svojih poznatih 95 teza, te kasnije u drugim djelima.

Pogled u povijest

Ideje reformacije vrlo su brzo došle u ondašnje hrvatske Crkve gdje su se itekako proučavale i počele polako primjenjivati. U ono vrijeme velik dio hrvatskih zemalja bio je zahvaćen reformacijom. No, kako se službena Rimokatolička Crkva onoga vremena protivila idejama refomacije, počela je žestoka protureformacija. Zbog toga su mnogi katolički svećenici bili protjerani iz Hrvatske. Neki od njih su se sklonili u susjednoj Sloveniji, a neki su otišli u Austriju i Njemačku. U Sloveniji su se susreli s Primožem Trubarom, koji je preveo Bibliju na slovenski jezik. Kasnije, taj prijevod Biblije postaje temelj za slovenski suvremeni jezik. Trubar je ohrabrivao hrvatske svećenike, Stipana Konzula i Antuna Dalmatina, da se Biblija prevede na hrvatski jezik, koji se onda govorio i razumio od Slovenije do Carigrada. Prijevodu Biblije financijski jako puno pomaže varaždinski Veliki župan Ivan Ungnad. Naime on je bio protjeran iz hrvatske zbog reformatorskih ideja, te se nastanio u Njemačkoj gdje se srcem i dušom prikupljao sredstva za tiskanje Biblije. Tako je prvi cjeloviti prijevod Novoga zavjeta na hrvatskom jeziku izašao iz tiska 1562. godine. Bio je tiskan u nakladi od 3000 komada na glagoljici i čirilici – na pismima koja su tada Hrvati koristili.

Dr. sc. Dragutin Matak, profesor na Adventističkoj teološkom visokom učilištu u Marušvcu, govorio je o značaju prvoga Novoga zavjeta na hrvatskom jeziku.
– Naš narod među prvima u Europi imao je Sveto pismo na vlastitom jeziku – rekao je i naglasio kako je to važno za povijest i kulturu hrvatskog naroda. Nažalost, o tome se premalo uči u školama a još manje se istome daje medijski prostor.

– Naš narod među prvima u Europi imao je Sveto pismo na vlastitom jeziku – istaknuo je dr. sc. Matak

Zbog snažne protureformacije taj se Novi zavjet nije uzeo kasnije za temelj suvremenog hrvatskog jezika, kako je to bio slučaj u Sloveniji. Danas postoji tek desetak originalnih Novih zavjeta iz tog vremana a jedan primjerak se čuva u Sveučilišnoj i nacionalnoj biblioteci u Zagrebu. S obzirom da u Hrvatskoj danas tek stotinjak ljudi čita glagoljicu, prije nekoliko godina pokrenuta je inicijativa da se glagoljski tekst prepiše na latinični kako bi ga svi mogli čitati. Taj ogroman posao završen je 2013. godine pod uredničkim vodstvom dr. Mataka, a svoj stručni doprinos su dali vrhunski stručnjaci s Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Školska knjiga je tiskala transliterirani Novi zavjet, a može se kupiti u svim njezinim knjižarama. Proslavu su organizirale Crkve reformacijske baštine s područja grada Varaždina i okolice: Kristove Crkve, Baptističke Crkve te Adventističke Crkve.

Izvor:
Foto:

Nekategorizirano

Varaždinski gimnazijalci proslavili 50. godišnjicu mature

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nekad učenici varaždinske Gimnazije, danas iskusni profesionalci različitih struka, proslavili su 50. godišnjicu mature u školskim klupama.

Proslava je upriličena u subotu, 11. svibnja, a bivši maturanti na druženje s vršnjacima pristigli su i iz inozemstva, gdje žive i rade.

Međutim, većina ih je u mirovini, a mnogi od njih uspješno su završili studije ostvarivši potom profesionalne karijere. Na poziv za proslavu maturanata iz daleke 1974. godine, odazvalo se 116 bivših maturanata varaždinske Gimnazije.

Tada ih je maturiralo  215 u 7 razreda i nikad dosad prilikom proslava godišnjica mature nije se odazvalo toliko slavljenika. Nažalost, 27 ondašnjih maturanata je preminulo.

Dodajmo da su nakon okupljanja pred zgradom Prve Gimnazije i fotografiranja, ušli u gimnazijsku zgradu i boravili nakratko po razredima. Bila je to prigoda da se svi prisjete srednjoškolskih dana i svojih snova.

Druženje je nastavljeno uz svečanu večeru, glazbu i ples u Park Boutique hotelu.

Nastavite čitati

Život i društvo

Novomarofska tvrtka više od 50 tisuća eura donirala za 60 tamošnjih udruga

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Knauf Insulation, kao društveno odgovorna kompanija i aktivan član lokalne zajednice, nastavlja sa svojom podrškom lokalnim udrugama, ustanovama i organizacijama. Ove godine, kompanija je ponovo dokazala svoju predanost društvenoj odgovornosti donacijom više od 50 tisuća eura za rad 60 udruga s područja Novog Marofa i okolice.

Nakon pažljivog pregleda svih pristiglih prijava, novomarofska kompanija odabrala je 60 udruga koje će primiti financijsku podršku. Ova donacija naglašava važnost društveno odgovornog poslovanja koje Knauf Insulation stavlja visoko na listu svojih prioriteta.

– Briga za kvalitetu života lokalne zajednice je među našim najvažnijim prioritetima,” izjavio je Stjepan Mršić, direktor Knauf Insulationa. “Ove donacije predstavljaju kontinuitet naše snažne suradnje s lokalnom zajednicom, koja ima ključnu ulogu u našem poslovanju. Izuzetno smo ponosni što možemo podržati rad udruga i s nestrpljenjem iščekujemo nove projekte koji će dodatno unaprijediti kvalitetu života u Novom Marofu i okolnim područjima – ističu u ovoj tvrtki.

Donacije su usmjerene prema udrugama i ustanovama koje se bave obrazovanjem, zdravstvom, zaštitom okoliša, socijalnom pravdom, kulturom, sportom i drugim društveno važnim područjima. Kroz ovu podršku, Knauf Insulation želi poslati jasnu poruku o važnosti suradnje s organizacijama koje dijele iste vrijednosti i prioritete.

U prostorijama kompanije Knauf Insulation u Novom Marofu održan je prijem za predstavnike pojedinih udruga, ustanova i organizacija iz raznih područja djelovanja. Tijekom prijema, predstavnici su imali priliku osobno podijeliti informacije o projektima i aktivnostima koje planiraju za ovu godinu, a za koje su donacije i namijenjene.

Knauf Insulation će i dalje nastojati biti primjer društveno odgovornog poslovanja, nastavljajući podržavati projekte koji doprinose boljoj budućnosti za sve članove lokalne zajednice.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje