Povežite se s nama

Život i društvo

Martinje v Humu uz 1700. obljetnicu rođenja sv. Martina

Objavljeno:

- dana

Breznički Hum

Predstavljanjem Humskog vjesnika i zbirke pjesama “Otprti obluk” Ruže Kišur Čelenec u vatrogasnom domu u Brezničkom Humu u petak 4. studenoga u 18 sati započinje bogat i raznovrstan program ovogodišnjeg Martinja v Humu. Posjetitelji će moći razgledati i Izložbu Likovne kolonije Sveti Martin te uživati u predstavi udruge umirovljenika Prigorčica te potom i u zabavi nazvanoj Senior Party.

Program se nastavlja u subotu, 5. studenoga, u Vinariji Šafran s Likovnom kolonijom simboličnog naziva “Martinje pri Šafranu”, a potom će uslijediti mimohod vatrogasaca, koncert limene glazbe i razni drugi zabavni sadržaji.

U nedjelju, 6. studenoga, ujutro u sportskoj će dvorani posjetitelji i gosti uživati u “Martinjskom sejmu”, dok će na školskom igralištu istovremeno započeti tradicionalna manifestacija “Starinski žmaki”, čiji okusi će zaokružiti gastronomsku sliku slavljeničke Općine. Proslava će kulminirati večernjim Narodnim veseljem pod šatorom uz nastup glazbenog sastava ‘Fiškali’.

U srijedu su na rasporedu edukativne radionice LAG-a za male poljoprivrednike, u četvrtak prijepodne predstava “Njam, njam, njami, sve nas jesen mami” za one najmlađe, a potom i svečana sjednica Općinskog vijeća Breznički Hum u četvrtak poslijepodne, kojom završava službeni dio obilježavaja Dana ove općine.

U petak, 11. studenoga, na sam blagdan, od 18 sati u crkvi svetoga Martina Biskupa bit će služena sveta misa uz ovogodišnje Martinjsko prošćenje, a kako bi se obilježila 1700. obljetnica rođenja sveca zaštitnika općine Breznički Hum.

 

 

 

Izvor:
Foto: OPĆINA BREZNIČKI HUM

Život i društvo

Vlč. Tomislav Antekolović u svojoj će rodnoj župi Kamenica proslaviti zlatni svećenički jubilej

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zlatni svećenički jubilej proslavit će vlč. Tomislav Antekolović u svojoj rodnoj župi Kamenica u srijedu, 24. kolovoza, svečanim misnim slavljem u 11 sati u sklopu župnog proštenja sv. Bartola ap.

Svečanoj proslavi 50. obljetnice misništva vlč. Antekolovića te proslavi župnog zaštitnika sv. Bartola ap. u Kamenici prethodit će trodnevna priprava večernjim misnim slavljima koje će predvoditi vlč. Marko Domiter, tajnik varaždinskog biskupa, ističu iz Varaždinske biskupije.

Vlč. Tomislav Antekolović rođen je 5. travnja 1945. u Žarovnici. Pučku školu pohađa u rodnoj Žarovnici te Kamenici. Srednjoškolsko gimnazijsko obrazovanje nastavlja kao salezijanski kandidat u Križevcima i Rijeci. Vojni rok služi u Titovom Velesu u Makedoniji od 1964. do 1965. godine.

Dvije godine kasnije upisuje teološki studij u Zagrebu, a za svećenika je zaređen 24. svibnja 1972. u župnoj crkvi Marije Pomoćnice na zagrebačkoj Knežiji. Mladu misu slavi u svojoj rodnoj župi u Kamenici 9. srpnja 1972. godine. Svoje prve korake kao mlad svećenik čini na službi u crkvi sv. Martina u Zagrebu te Župi sv. Ivana Bosca u Zagrebu. Od 1974. odlazi u Njemačku gdje obavlja službu dušobrižnika za hrvatsku pastvu u Nürnbergu i Bambergu.

Već 1979. vraća se u domovinu te kao župni vikar i povjerenik za mlade djeluje u Župi sv. Ivana Bosca u zagrebačkom Podsusedu. Župnikom postaje 1980. preuzevši službu u Župi sv. Marije Magdalene u Donjoj Obriježi. U vremenu od 1981. do jeseni 1982. obavlja suradničku službu Katehetskom salezijanskom centru u Zagrebu kada odlazi u Njemačku u Župu sv. Jakova, Tschirn, gdje obavlja službu župnog administratora sve do jeseni 1998. Nakon inkardinacije u Biskupiju Bamberg, 1. rujna 1998. postaje župnikom u Župi Neunkirchen am Sand, a od 1. rujna 2002. istu službu paralelno obavlja i u Župi Kersbach.

Umirovljen je 1. rujna 2008. godine iz zdravstvenih razloga, ali i tada preuzima službu pastoralnog suradnika u Župi Marije Kraljice i sv. Ladislava Mursko Središće. Od ljeta 2019. godine svoje umirovljeničke dane živi u Svećeničkom domu u Varaždinu.

Nastavite čitati

Život i društvo

Đuro Vađunec je na Veliku Gospu nestao iz Sesveta Ludbreških

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: NENO

Iz Policijske uprave varaždinske potvrdili su nam da je nestao Đuro Vađunec.

Vađunec (68) nestao je 15. kolovoza kada se udaljio se s adrese boravišta u Sesvetama Ludbreškim u nepoznato.

Navodi se da je muškarac teže pokretan.

U slučaju da posjedujete informacije o ovoj osobi molimo vas da obavijestite najbližu policijsku postaju ili nazovete na broj 192. Također, informacije možete dostaviti i putem e-mail adrese: [email protected]

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje