Povežite se s nama

Život i društvo

U četvrtak diljem županije velika akcija: građane se želi potaknuti na kretanje i zdrav način života

FOTO: Arhiva RT - ilustracija

Objavljeno:

- dana

Prezentacijom zdravog životnog stila, mjerenjem šećera u krvi i tlaka, savjetovanjem o zdravoj prehrani i kroničnim bolestima, ali i vježbanjem na otvorenom će sutra, u četvrtak, 7. travnja, Opća bolnica Varaždin, Dom zdravlja Varaždinske županije i Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije obilježiti Svjetski dan zdravlja.

Na Trgu kralja Tomislava u Varaždinu ispred FOI-a će od 10 do 12 sati biti održana javnozdravstvena akcija „Živjeti zdravo“, koju organizira Zavod za javno zdravstvo u suradnji sa Sveučilištem Sjever, Medicinskom školom u Maruševcu i Prirodoslovnom, rudarskom i kemijskom školom Varaždin.

Učenici i studenti sudjelovat će u prezentaciji zdravog životnog stila – pravilne prehrane, izrade smoothya, antropometrijskim mjerenjima te mjerenjima tlaka i šećera u krvi, sjedenja na lopti, nordijskog hodanja, boravka na svježem zraku, spolnog i reproduktivnog zdravlja, masaže na stolcu i slično.

Cilj ove akcije je promicanje zdravlja i zdravog stila života te podizanje svijesti o zdravstvenim rizicima kao što su debljina, visoki tlak i šećer u krvi, rizično spolno ponašanje, pušenje i drugo. 

Dom zdravlja Varaždinske županije će besplatno mjerenje šećera i tlaka sutra organizirati na dvije lokacije:

•          u holu Doma zdravlja u Kolodvorskoj ulici u Varaždinu od 8 do 10 sati;

•          u holu Doma zdravlja na Trgu kralja Tomislava 8 u Lepoglavi od 14 do 15 sati.

Patronažne sestre će pak provoditi savjetovanje o kroničnim bolestima, hipertenziji, dijabetesu, pretilosti, zdravoj prehrani, Covidu-19 te, prema potrebi, dogovoriti obilazak ljudi s visokim rizikom za nastanak bolesti. 

U Općoj bolnici Varaždin će medicinske sestre/tehničari zajedno s učenicima u holu zgrade Interne zainteresiranim građanima u 9 sati mjeriti krvni tlak i šećer u krvi. Učenici Srednje škole s pravom javnosti iz Maruševca dijelit će prikladnu brošuru o promicanju zdravlja i zdravoj prehrani te dijeliti jabuke kao zdravo voće.

U Službi za produženo liječenje i palijativnu skrb Novi Marof te u Službi za plućne bolesti i TBC Klenovnik u 10 sati u prostorima poliklinike medicinske sestre će mjeriti krvni tlak i šećer u krvi te dijeliti brošuru o zdravoj prehrani i davati savjete o načinu prehrane kod dijabetesa.

U Novom Marofu će fizioterapeuti zajedno s medicinskim sestrama vježbati vani na otvorenom, a na taj način se želi potaknuti sve građane na tjelesnu aktivnost i promicanje zdravlja.

Život i društvo

Podravka za rad u Varaždinu traži čak 15 vozača viličara, laborante, operatore…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prehrambena kompanija Podravka raspisala je nekoliko natječaja putem kojih traži dvadesetak novih radnika različitih struka.

Priliku za zapošljavanje u ovoj tvrtki dobit će čak 15 vozača viličara u Podravkinoj tvornici i skladištu u Varaždinu. Početna je plaća 940 eura bruto, uvjet je osnovna škola, a radno iskustvo nije važno.

Podravka osigurava ugovor o radu na 12 mjeseci uz probni rok od dva mjeseca uz mogućnost stalnog zaposlenja.

Uz osnovnu plaću, radnici dobivaju dodatke za smjenski rad, fiksni mjesečni dodatak na plaću, naknadu za troškove prijevoza, uplatu u treći mirovinski stup, isplatu regresa, božićnice i uskrsnice…

Traže se i četiri električara na neodređeno za rad u tvornicama u Koprivnici i Varaždinu i još toliko tehničara u laboratoriju u Varaždinu, pa dvoje operatera u Kalnikovom pogonu…

Nastavite čitati

Život i društvo

U subotu podjela certifikata OPG-ovima koji svoje proizvode prodaju na varaždinskom placu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradska tržnica Varaždin i Udruga hrvatskih tržnica i ove su godine u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede i Varaždinskom županijom provele certificiranje domaćih proizvođača hrane.

Dodjela certifikata ‘Proizvodi hrvatskog seljaka’ bit će upriličena na varaždinskome placu, u subotu 4. svibnja, u 10 sati.

Certifikate „Proizvodi hrvatskog seljaka“ ove će godine ponovno primiti više od pedeset poljoprivrednika iz Varaždina i okolice, prodavača na varaždinskom placu, čime Gradska tržnica potvrđuje status certificirane seljačke tržnice već devetnaestu godinu zaredom.

Projekt certificiranja varaždinska Gradska tržnica provodi od 2006. godine, u suradnji s Udrugom hrvatskih tržnica, te lokalnom i regionalnom upravom. Certifikati su jamstvo prodaje vlastitih proizvoda, uzgojenih i proizvedenih na domaćem tlu. Kupujući ‘Proizvode hrvatskog seljaka’ izravno od proizvođača, posjetitelji tržnice kupuju zdravo i lokalno, te ujedno potiču razvoj malih obiteljskih gospodarstava i domaće poljoprivrede.

Za odličnu atmosferu pobrinut će se tamburaški sastav ‘Sedef’, a program će voditi  Krunoslav Čolo.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje