Povežite se s nama

Međimurje

U Štrigovi će se u svibnju održati Međunarodno ocjenjivanje vina

Objavljeno:

- dana

Početkom svibnja u Štrigovi će se održati 6. Međunarodno ocjenjivanje vina, Štrigova 2022.

Organizator ocjenjivanja je Općina Štrigova u suorganizaciji Društva vinogradara i vinara „Hortus Croatiae“, Međimurske županije te Ministarstva poljoprivrede; Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva.

Po šesti put pod predsjedavanjem dr. sc. Ivane Alpeza ocjenjivači će ocjenjivati uzorke podijeljene u dvije grupe, gdje će se dodijeliti šest šampiona.

Grupu A čine vina proizvedena od sorte Moslavac (Pušipel) – Šipon – Furmint, dok grupu B čine vina svih ostalih sorti. U obje grupe će se tražiti šampioni u kategoriji predikatna vina i kategoriji vina redovite berbe, a šampion kvalitete podijelit će se i u kategoriji pjenušavih te crvenih vina.

Na osnovu postignutog broja bodova, vina iz svake grupe dobit će sljedeća odličja: velika zlatna diploma za vina koja postignu od 90 do 100 bodova, zlatna diploma za vina koja postignu od 85 do 89,99 bodova, srebrna diploma za vina koja postignu od 80 do 84,99 bodova, brončana diploma za vina koja postignu od 75 do 79,99 bodova te priznanje za sudjelovanje za vina koja postignu 61 – 74,99 bodova.

Sauvignon

U sklopu Međunarodnog ocjenjivanja vina održat će se i 1. nacionalno ocjenjivanje vina sorte Sauvignon.

Najbolje ocjenjenom Sauvignonu organizatori dodjeljuju posebno odličje „Nagrada Franjo Lebar“ u čast jednom od doajena hrvatskog kontinentalnog vinarstva koji se nedvojbeno može zvati pionirom Sauvignona u Hrvatskoj.

Zahvaljujući tvrtki Horvat univerzal d.o.o. iz Varaždina i njezinom vlasniku Željku Horvatu, svaki proizvođač koji je poslao svoje vino na ocjenjivanje dobit će besplatnu kompletnu analizu vina FTIR metodom.

Uzorci će se prikupljati u utorak, 19. travnja, u kuriji Terbotz od 18 do 20 sati i u srijedu, 20. travnja, od 11 do 13 sati.

Za sva pitanja organizator stoji na raspolaganju na broju 099/505-1636 ili e-mail adresi [email protected]

Međimurje

Ostaje li Mursko Središće i šest okolnih općina bez veterinarske brige za male kućne ljubimce?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Veterinarska stanica u Murskom Središću postoji još od pedesetih godina prošlog stoljeća, a usluge iste koriste građani Murskom Središća ali i mještani okolnih općina Vratišinec, Podturen, Selnica, Sveti Martin na Muri, Štrigova i Lendava.

Obzirom na trenutnu problematiku odnosno zatvaranja dijela ambulante, to jest usluge za male kućne ljubimce, iz Grada Mursko Središće ističu da je navedena usluga potrebna građanima Murskog Središća i okolnih općina kako bi stručan i iskusan tim doktora veterinarske medicine mogao pružati ljubimcima zdravstvenu skrb u najkraćem mogućem roku.

U cilju ponovnog otvorenja dijela veterinarske ambulante u Murskom Središću koja se bavi kućnim ljubimcima gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak uputio je zamolbu za potporom načelnicima susjednih općina da se zadrži usluga za male kućne ljubimce u Veterinarskoj ambulanti u Murskom Središće te je po primitku potpora upućen dopis privatnom vlasniku Veterinarske ambulante.

– Nadamo se da će iskazana potreba Grada i okolnih općina biti uvažena te da će ponovno bit omogućena zdravstvena skrb za kućne ljubimce u Murskom Središću. Očekujemo odgovor od vlasnika te ćemo s njim upoznati javnost – priopćili su iz Murskog Središća.

Nastavite čitati

Međimurje

KUU Zvon će u “Dobro jutro, Hrvatska” prezentirati župu i Općinu Mala Subotica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

KUU Zvon župne zajednice Mala Subotica će ove subote, 4. travnja, gostovati u HRT-ovoj emisiji “Dobro jutro, Hrvatska”.

Tridesetak Zvonovaca će prezentirati župu i Općinu Mala Subotica kroz međimursku popevku, ples, nošnju, rukotvorine i naravno gastronomiju.

Nastup uživo se očekuje oko 10:20 sati, stoga budite pokraj malih ekrana i podržite naše čuvare kulturne tradicije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje