Povežite se s nama

Život i društvo

Oko 300 učenika iz šest škola diljem Varaždinske županije učit će o vršnjačkom nasilju

Objavljeno:

- dana

Potaknuti problematikom vršnjačkog nasilja, prvenstveno kada je u pitanju najranjivija skupina društva – djeca s teškoćama u razvoju, Udruga „Uz tebe sam“  započela je s provođenjem projekta „U tuđim cipelicama“.

Projektom su obuhvaćeni su učenici trećih i četvrtih razreda osnovnih škola s područja grada Varaždina i Varaždinske županije, a Osnovna škola Šemovec bila je domaćin prvog predavanja, odnosno radionice. 

– Projekt „U tuđim cipelicama“ osmislili smo s ciljem prevencije vršnjačkog nasilja s posebnim naglaskom na prevenciju nasilja prema djeci s teškoćama u razvoju jer su upravo ona zbog svojih primarnih teškoća žrtve nasilja. Projekt će trajati sve do kraja ove godine, a obuhvatit će 300-tinjak učenika iz šest osnovnih škola. Riječ je o OŠ Šemovec, OŠ Vinica, IV. OŠ, OŠ „Vladimir Nazor“ Sveti Ilija, Katoličkoj OŠ „Sveta Uršula“ Varaždin te OŠ Beletinec. Vrijednost samih radionica je u tome da su one iskustvene. Odnosno učenici će figurativno, ali i doslovno ulaziti u tuđe cipelice i na taj način osvješćivati toleranciju i različitosti – objasnila je voditeljica projekta i dopredsjednica Udruge „Uz tebe sam“ Dijana Petek.

Voditeljica radionica je Jelena Dolenec, magistra edukacijske rehabilitacije s višegodišnjim iskustvom u radu s djecom i djecom s teškoćama u razvoju.

– Sama predavanja i radionice traju dva školska sata. Kroz tih 90 minuta učenici će se upoznati s različitim oblicima vršnjačkog nasilja, načinom prevencije, načinom reagiranja u toj danoj situaciji. Zahtijevat će se jako puno sudjelovanja od samih učenika kroz diskusije, rasprave, želimo čuti njihova razmišljanja, a djeca će sudjelovati i u određenim igrama te ćemo im prikazati edukativne filmove na temu prevencije vršnjačkog nasilja. Nadamo se kako ćemo na taj način osvijestiti i potaknuti kod učenika tu toleranciju prema različitosti, a posebice prema učenicima s teškoćama u razvoju – najavila je Jelena Dolenec.

Kako je Osnovna škola Šemovec škola s nultom stopom tolerancije prema nasilju – rado se uključuju u ovakve projekte koji za cilj imaju poboljšanje kvalitete života učenika kako bi oni izrasli u pozitivne i kompetentne osobe koje će sutra biti pozitivan primjer u društvu, navela je ravnateljica škole Marina Hižak te pobrojala projekte u kojima škola sudjeluje, a sve kako bi potaknuli raspravu među djecom i mladima o različitosti, diskriminaciji, te o vrijednostima kako što su jednakost, solidarnost, pravda i poštenje.

– Ne možemo reći da nasilje nije prisutno u školama, ali ono što je bitno i što je ključno da ono bude na vrijeme detektirano te je jako bitna pravovremena i pravodobna reakcija odgojno-obrazovnih djelatnika i samih roditelja u nekom konkretnom slučaju. Ukoliko dođe do nasilja naša dužnost je postupati po Protokolu o postupanju u slučaju nasilja među mladima i Pravilniku o načinu postupanja odgojno-obrazovnih radnika školskih ustanova u poduzimanju mjera zaštite prava učenika te prijave svakog kršenja tih prava nadležnim tijelima. Isto tako potrebno je poduzeti i određene pedagoške mjere koje taj određeni slučaj zahtjeva – objasnila je ravnateljica Hižak.

Prvoj radionici prisustvovala je i zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec koja je istaknula zadovoljstvo što može prisustvovati jednoj takvoj radionici.

– Projektom „U tuđim cipelicama“ želimo ukazati na ozbiljnost vršnjačkog nasilja. Mi kao Varaždinska županija i kao osnivač, ali i kao partner naših škola, udruga civilnog društva, imamo dužnost i obvezu preventivno djelovati i pravodobno ukazati na sve potencijalne probleme, odnosno o njima javno govoriti i osvijestiti javnost. Vršnjačko nasilje je prisutno, ono je među nama i nitko u datom trenutku  ne smije zatvoriti oči, već mora ukazati na problem – izjavila je zamjenica Zagorec uvjerena kako će nakon provedenih radionica učenici znati prepoznati oblike nasilja i pokušati promijeniti situaciju u kojoj se nalaze.

Projekt je financiran sredstvima Zaklade za prevenciju kriminaliteta „Sveti Mihael“ u ukupnom iznosu od pet tisuća kuna.

– Zaklada Sveti Mihael ove godine odobrila je 13 projekata, a među njima je i ovaj Udruge „Uz tebe sam“. Svi smo svjesni da je nasilje među nama, da ga ima unutar škola, vrtića, na igralištu, ulici, i bitno ga je spriječiti kako bi djeca bila što sretnija i imala što kvalitetnije djetinjstvo, a u budućnosti bolji život. Mislim da su sredstva došla u prave ruke, da će biti iskorištena za pravu namjenu, a sve s ciljem sprječavanja nasilja, ali i potencijalnog nasilja među vršnjacima – zaključila je predsjednica Upravnog odbora Zaklade za prevenciju kriminaliteta „Sveti Mihael“ Sandra Županić.

Radionici je nazočila i glasnogovornica PU varaždinske Marina Kolarić.

Život i društvo

Na hitnoj sjednici varaždinskog Gradskog vijeća prihvaćene ponude za zakup zemljišta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U četvrtak je održana sjednica Gradskog vijeća Grada Varaždina koja je sazvana po hitnom postupku.

Prema riječima zamjenika gradonačelnika Miroslava Markovića razlog hitnosti je da bi poljoprivrednici koji su dali ponude za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta na području Grada Varaždina mogli na vrijeme krenuti u ovogodišnju sjetvu.

Na sjednici je prisustvovalo 16 vijećnika koji su na kraju većinom glasova izglasali odluku o izboru najpovoljnije ponude za zakup poljoprivrednog zemljišta. Donošenje odluke na Gradskom vijeću je preduvjet za sklapanje ugovora o zakupu i uvođenja zakupaca u posjed.

Javnim natječajem bilo je obuhvaćeno 16 katastarskih čestica koje se daju u zakup na rok od 15 godina i 40 katastarskih čestica koje se daju u zakup na rok od 5 godina.

Nastavite čitati

Život i društvo

Sve nedjelje, praznici i blagdani do kraja 2024. u Ludbregu proglašeni javnim manifestacijama i sajamskim danima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Ludbreg donio je Zaključak da će sve nedjelje do kraja godine, kao i blagdani  te praznici biti takozvani sajamski dani.

-U svrhu promidžbeno-turističkih aktivnosti i povećanja obujma turističke ponude Grad Ludbreg i Turistička zajednica područja Centar svijeta provode različite aktivnosti na proširenju kulturno-turističke ponude. Tako se sve nedjelje  u razdoblju od 1. svibnja 2024. do 31. prosinca 2024. godine proglašavaju danima javnih manifestacija i sajamskim danima na području Grada Ludbrega – objavili su u Gradu Ludbregu.

Pojedine aktivnosti i programi odvijat će se i u dane praznika ili neradnih dana te se, pored nedjelja, u toku godine danima javnih manifestacija i sajamskim danima proglašavaju ovi dani: 30. 05. 2024. – Dan državnosti i Tijelovo – četvrtak, 22. 06. 2024. – Dan antifašističke borbe – subota, 5. 08. 2024. – Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja-ponedjeljak, 15. 08. 2024. – Velika Gospa – četvrtak, 1. 11. 2024. – Dan svih svetih – petak, 18. 11. 2024. – Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje – ponedjeljak i 26. 12. 2024. – Sveti Stjepan – četvrtak.

-Prigodna prodaja na kioscima, štandovima i slično, kao sastavni dio javnih i sajamskih manifestacija  može započeti najranije u 6:00 sati i završiti  najkasnije do 22:00 sata, a u dane manifestacije „Ludbreška Sveta Nedjelja“ može započeti najranije u 6:00 sati i završiti najkasnije do 24:00 sati – kažu u Gradu Ludbregu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje