Povežite se s nama

U fokusu

U Zagrebačkoj ulici u Varaždinu uskoro novi kružni tok, prvi investitori u novi kompleks – trgovački centri

Objavljeno:

- dana

U Gradskoj vijećnici Grada Varaždina u srijedu je održano potpisivanje ugovora i sporazuma između Grada Varaždina, Kauflanda Hrvatska k.d. Zagreb i Varteksa d.d. Varaždin te Nogometnog kluba Varaždin.

Sukladno Odluci Vlade Republike Hrvatske o proglašenju projekta „VARTEKS kvart – urbana regeneracija“ strateškim investicijskim projektom, potpisani su Ugovor o uređenju međusobnih odnosa za potrebe izgradnje južnog toka na spoju Zagrebačke ulice i Varteksove ulice u svrhu uređenja građevinskog zemljišta, Ugovor o uređenju međusobnih odnosa i Sporazum o suradnji i uređenju međusobnih prava i obveza u realizaciji strateškog investicijskog projekta „VARTEKS kvart – urbana regeneracija“.

Potpisivanju su nazočili gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Neven Bosilj, zamjenica župana Silvija Zagorec, predsjednik uprave Varteks d.d. Varaždin Tomislav Babić, predstavnici Kaufland Hrvatska Patrick Rudat, Roland Prskalo, Stanko Krišto i Marija Franić te predstavnici NK Varaždin Dražen Vitez i Toni Dalić.

– Današnjim potpisom ovog sporazuma počinje preobrazba ovog vrijednog prostora u centru Varaždina. Važno nam je da riješimo određene infrastrukturne probleme u suradnji s Varteksom i Kauflandom. Kružni tok na Zagrebačkoj ulici bit će investicija koju će u potpunosti pokriti Kaufland. S druge strane, s obzirom na to da će se zadirati u prostor pomoćnog igrališta, NK Varaždin bit će za to obeštećen u iznosu od 1,3 milijuna kuna – rekao je gradonačelnik Neven Bosilj.

Osvrnuo se i na opstanak i daljnji razvoj varaždinske tvrtke Varteks. – Bez obzira na to što su prvi investitori trgovački centri, to omogućuje tvrtki Varteks da preživi – naglasio je.

Gradonačelnik je istaknuo kako u središnjem dijelu kompleksa postoji nekoliko vrijednih objekata industrijske arhitekture oko kojih je Grad Varaždin u pregovorima s Varteksom.

– Trenutno je otvoren natječaj Bauhaus na koji se direktno može aplicirati i ozbiljno radimo i razmišljamo o tome. Ovdje će ostati neke građevine kao uspomena na nekadašnji Varteks, ali s puno novih sadržaja. Realizacijom ovog projekta Varaždin će dobiti jedan potpuno novi, urbani kvart u našem gradu. Ogroman kompleks koji je poprilično zapušten, zatvoren za građane, transformirat će se u urbanističku cjelinu gospodarske, javne i mješovite namjene. Poput mnogih europskih gradova koji su imali ovakve stare komplekse kao što je Varteks i uspjeli su ih transformirati u prelijepe, urbane i moderne cjeline, zaista mi je želja da to uspijemo realizirati i mi – rekao je gradonačelnik.

Predsjednik uprave Varteksa Tomislav Babić iskazao je zadovoljstvo što je projekt krenuo u realizaciju.

– Napokon nakon skoro tri godine od razvoja tog projekta krenuli smo u realizaciju prvih nekretnina, uskoro slijedi drugi razvoj, a za treći imamo nekretnine kojima krpamo gubitke nastalih zbog korone. Zahvaljujem prvenstveno Gradu Varaždinu i NK Varaždinu te našim konzultantima i suradnicima što se to napokon počelo realizirati – rekao je Tomislav Babić, predsjednik uprave Varteksa.

Jedan od potpisnika sporazuma je i NK Varaždin.

– Od početka smo uključeni u cijelu komunikaciju koja je zaista protekla dobro. Mi kao klub smo vrlo zadovoljni s ishodom i onaj dio prostora do ceste ćemo prenamijeniti, uz sredstva koja ćemo dobiti od Grada te se nadamo da ćemo do kraja desetog mjeseca to pretvoriti u manje igralište za najmlađe uzraste, kao i još jedno manje igralište za druge sportove, a također ćemo zamijeniti ogradu na tom dijelu. Vjerujem da ćemo uljepšati sam ulaz u grad Varaždin i cijeli taj dio grada – rekao je predsjednik NK Varaždina Dražen Vitez.

U fokusu

Nova odluka o parkiralištima u Varaždinu, evo koje su novosti i kako sudjelovati u javnoj raspravi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U razdoblju od 30. travnja do 30. svibnja 2024. godine provodi se savjetovanje sa zainteresiranom javnošću povodom donošenja Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina.

-Ovim izmjenama i dopunama Odluke detaljnije se definiraju odredbe koje se odnose na uslugu parkiranja na uređenim javnim površinama i u javnim garažama, s obzirom na uvođenje novih informacijskih tehnologija, ali i definiranje naplate i kontrole naplate parkiranja, definiranje postupka izdavanja povlaštenih parkiranih karata za stanare i drugih poslova s tim u vezi te obavljanje nadzora nepropisno parkiranih vozila na parkiralištima. Na Nacrt prijedloga Odluke zatražena je prethodna suglasnost Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama – ističu u Gradu Varaždinu.

Izrađen je novi prometni elaborat, a osim revizije postojećih javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata za korištenje parkirališnih mjesta na području Grada Varaždina, dodatno se uvodi naplata parkiranja na dijelovima grada, takozvanim parkirališnim blokovima, u kojima će vrijediti posebni povlašteni uvjeti za stanare. Naplata bi se trebala uvoditi etapno.

Temeljem provedene revizije javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata parkiranja na području Grada Varaždina u zonama 0., 1., 2. i 3., obavljeno je usklađenje te je utvrđeno da je obilježeno ukupno 996 parkirnih mjesta za predviđenih za naplatu parkiranja, a osim njih, obilježeno je 71 parkirno mjesto za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti te 6 parkirnih mjesta za taxi vozila i 6 mjesta za punjenje električnih vozila. Također je predviđeno obilježavanje 5 parkirnih mjesta za motocikle.

-U Gradu Varaždinu uvode se 3 nova parkirališna bloka na kojima će se obavljati naplata parkiranja: blok A, blok B te blok C. Blokovi A i B uvrstit će su u drugu zonu naplate dok će se blok C uvrstiti u treću zonu naplate parkiranja u Gradu Varaždinu. U navedenim će blokovima pod naplatom biti ukupno 728 parkirnih mjesta, dok će za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti biti rezervirano ukupno 39 parkirnih mjesta. U svakom od navedenih blokova broj parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti zauzima 5% od ukupnog broja parkirnih mjesta, kao i u ukupnom broju parkinga pod naplatom – navedeno je u spomenutom elaboratu.

Uvode se tako parkirališni blok A, koji će obuhvaćati prostor istočnije od Ulice Stanka Vraza ( iza višestambenih zgrada kućni broj 6, 8 i 10) – prilaz preko Ulice Vatroslava Lisinskog, blok B koji će obuhvaćati postojeće parkiralište smješteno istočnije od Zagrebačke ulice, a južno od Ulice Franca Prešerna, te blok C, koji obuhvaća parkirna mjesta u Trakošćanskoj ulici te dio u Ulici braće Radić.

Cilj provođenja savjetovanja sa zainteresiranom javnošću jest upoznavanje javnosti s nacrtom dokumenata, a radi dobivanja mišljenja, primjedbi i prijedloga i eventualno prihvaćanja zakonitih i stručno utemeljenih prijedloga, primjedbi i mišljenja.

Materijali i obrasci relevantni za savjetovanje, kao i sami nacrti dokumenata, nalaze se na web stranici Grada Varaždina https://varazdin.hr/savjetovanja-s-javnoscu-2024-godini/ pod rednim brojem 37.

Svoje doprinose javnom savjetovanju moguće je dostaviti isključivo putem priloženog obrasca, zaključno do 30. svibnja 2024. godine na adresu Grad Varaždin, Upravni odjel za gradnju i komunalno gospodarstvo, Trg slobode 12/II, 42000 Varaždin, s naznakom: „Mišljenja, primjedbe i prijedlozi na Nacrt Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina“ ili na e-mail adresu: [email protected].

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Moćni Rafalei preletjeli nad sjeverom Hrvatske za oko 4 minute, jeste li ih vidjeli?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Veliko pojačanje obrani Republike Hrvatske su višenamjenski borbeni avioni Rafalei koji su u našu zemlju došli 25. travnja.

Povodom današnjeg svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak od 9 do 11 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Dva hrvatska Rafalea već su se mogla vidjeti nad sjeverom Hrvatske jer su nad Koprivnicom bilu u 09:50, nad Ludbregom i Čakovcem u 09:52, nad Varaždinom u 09:54 i Krapinom u 09:56.

Morali ste biti jako točni ako ste ih željeli vidjeti, ali ako niste uspjeli zabilježila ih je nad Varaždinom kamera našeg Ivana Agnezovića. Čak i ako ih niste stigli vidjeti vjerojatno ste ih čuli.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje