Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Međunarodni dan sestrinstva obilježen šetnjom medicinskih sestara i tehničara centrom Varaždina

FOTO: Ivan Agnezović

Objavljeno:

- dana

Odjel za sestrinstvo Sveučilišta Sjever organizirao je danas zajedničku šetnju medicinskih sestara i tehničara centrom Varaždina.

Povod šetnji je današnji Međunarodni dan sestrinstva. Na dan 12. svibnja globalno se obilježava Međunarodni dan sestrinstva – medicinskih sestara/medicinskih tehničara. Kako je poznato, dan obilježavanja odabran je zbog datuma rođenja i sjećanja na čuvenu Florence Nightingale (1820. do 1910.), utemeljiteljicu modernog sestrinstva, a koja je „sestrinsku slavu“ stekla, između ostalog, radeći godinu i pol dana u britanskoj vojnoj bolnici tijekom Krimskog rata.

Pročelnica Odjela za sestrinstvo na Sveučilišta Sjever, izv. prof. dr. sc. Marijana Neuberg, rekla je da je Međunarodni dan sestrinstva prilika da se osvijesti građane o važnosti ovog zanimanja. Cilj šetnje bio je spojiti učenike i studente s iskusnim medicinskim sestrama i tehničarima zaposlenim u medicinskim institucijama diljem Varaždinske županije.

– Brojni naši studenti studiraju uz rad, što je iznimno zahtjevno. Važno je skrenuti pažnju i na probleme. U zdravstvenom sustavu u Hrvatskoj nedostaje oko 12.000 medicinskih sestara. Također, svaka šesta sestra za 10 godina odlazi u mirovinu. Zahtjevan posao također je često poticaj za odlazak na neka lakša radna mjesta. Želimo govoriti o problemima, ali i proslaviti svoj dan jer medicinske sestre rade u bolnicama, u domovima pacijenata, hitnoj pomoći, dječjim vrtićima te drugdje. Na Sveučilištu Sjever je trenutno oko 850 studenata na studiju sestrinstva – pojasnila je Marijana Neuberg.

Aktivne medicinske sestre i tehničare, studente sestrinstva na Sveučilištu Sjever te učenike Medicinske škole Varaždin pozdravili su varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj i predsjednik Županijske skupštine Varaždinske županije Josip Križanić. Tim su im povodom zahvalili na svom požrtvovnom radu, posebno tijekom pandemije koronavirusa. Bosilje je mlade ljude pozvao da ne odlaze iz Hrvatske.

Međunarodni dan sestrinstva, 12. svibnja, Opća bolnica Varaždin obilježit će dvostrukim programom. U holu Službe za interne bolesti u četvrtak, u 12 sati, bit će otvorena izložba slika s prigodnim obraćanjima povodom Međunarodnog dana sestrinstva.

U 15.30 sati u varaždinskom hotelu Turist počet će središnja svečanost obilježavanje Dana sestrinstva. Nakon pozdravnih riječi i nastupa učenika Glazbene škole Varaždin, predavanje „Komunikacija kao izvor stresa, ali i pokretačke snage kolektiva“ održat će psihologinja Tihana Đumić.

Program obilježavanja međunarodnog dana sestrinstva organiziraju Opća bolnica Varaždin i Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara – medicinskih tehničara Podružnica Opće bolnice Varaždin.

Ovogodišnja poruke je da je sestrinstvo najvrjedniji dio zdravstvenog sustava Hrvatske. U hrvatskom zdravstvenom sustavu radi oko 31.000 medicinskih sestara i tehničara te oni čine najbrojniju profesionalnu skupinu s udjelom od oko 43 % u sustavu.

Život i društvo

Dolazeći tjedan bit će uglavnom sunčan, malo kiše s utorka na srijedu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Sjever Hrvatske očekuje uglavnom sunčani tjedan, pokazuje sedmodnevna prognoza DHMZ-a.

Ponedjeljak, 6. svibnja, bit će uglavnom sunčan, a dnevna temperatura ide do 23 °C.

Utorak će biti uglavnom oblačan, a u večernjim satima trebalo bi pasti nešto kiše. Kiša se očekuje i tijekom srijede ujutro, a potom se očekuje razvedravanje. Tijekom ova dva dana temperatura neće prelaziti 20 °C.

Sve do nedjelje, 12. svibnja, najviše će nas pratiti sunce. Danju temperatura neće prelaziti 21 °C.

Nastavite čitati

Život i društvo

Siggy je svjetska prvakinja, a ona i njezin vlasnik Danijel Novak dolaze iz Preloga

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek primio je u Gradskoj vijećnici svjetskog prvaka – ženku engleskog buldoga Jack&Jim I’m Siggy i njezinog vlasnika Danijela Novaka iz Preloga.

Ovim se naslovom ponosni vlasnik i dugogodišnji uzgajivač pasa Danijel Novak okitio na najvećem svjetskom kinološkom događanju održanom proteklog tjedna u Hrvatskoj. Jack&Jim I’m Siggy, koja je stara pet mjeseci, je proglašena najboljim ženskim štenetom u pasmini buldoga. Veliko je to priznanje i za uzgajivača Danijela Novaka i njegovu uzgajivačnicu Jack&Jim, koje pokazuje veliku kvalitetu uzgoja i rada, u koji je uloženo mnogo ljubavi i truda.

U Zagrebu je, na prostoru Zagrebačkog velesajma, krajem mjeseca travnja održano ovogodišnje najveće svjetsko kinološko događanje – World Dog Show 2024. Zagreb je tako od 24. do 28. travnja postao svjetsko središte ljubitelja i vlasnika omiljenih četveronožnih ljubimaca iz cijeloga svijeta, a izložba je ugostila više od 23.000 pasa i izlagača.

Posjetitelji su mogli vidjeti više od 300 različitih pasmina, koje su pokazali izlagači iz više od 70 zemalja svijeta, od kojih su najbrojnije bile zlatni retriever, welsh corgi pembroke, njemački patuljasti špic pomeranac, labrador retriever, rodezijski ridžbek, vipet, sibirski haski, engleski bulldog, engleski koker španijel, graničarski koli, bigl i škotski ovčar duge dlake.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje