Povežite se s nama

Međimurje

Čakovec prvi grad u Hrvatskoj u kojem se uvodi jedinstvena platforma za brži i otvoreniji dijalog s građanima

Foto: Grad Čakovec

Objavljeno:

- dana

U Razvojno – edukacijskom centru za metalsku industriju – Metalska jezgra Čakovec, održano je predstavljanje nove online platforme „Građani odlučuju“. Riječ je o projektu koji ima za cilj promijeniti i olakšati način na koji građani sudjeluju u donošenju odluka u Čakovcu.

– Ono što smatram važnim je način na koji ćemo postavljati i strukturirati ankete, obrađivati dobivene podatke i što je najvažnije, kvalitetne prijedloge realizirati. Platforma ima vrlo velike mogućnosti, no ideja je da se građani uistinu uključe u procese osmišljavanja projekata i donošenja odluka, da usmjeravaju politike svakodnevno i stvarno, a ne samo jednom u četiri godine – u uvodu je rekla gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini.

Platforma će omogućiti da građanima da jednostavno sudjeluju u procesima odlučivanja, predlažu, artikuliraju svoje prijedloge i zahtjeve te prate njihovu implementaciju. Osim o krucijalnim stvarima za razvoj grada, poput primjerice prostornog planiranja, građane će se pitati i o svim drugim načinima poboljšavanja svakodnevnog života.

24.05.2022., Cakovec- U prostorima Metalske jezgre predstavljen projekt “Gradjani odlucuju”. Matija Derk i gradonacelnica Ljerka Cividini. Photo: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

– Iskrena mi je želja da se komunikacija s građanima podigne na višu razinu, da Čakovčanke i Čakovčani imaju mjesto na kojem će moći prezentirati svoje kvalitetne ideje koje ćemo provesti. Naravno da na početku očekujemo mnogo buke u komunikacijskom prostoru, no vjerujem da će s vremenom, kad počnemo provoditi ono što su građani predložili i odabrali, ona spasti na najmanju moguću mjeru – zaključila je Cividini.

Uvođenjem platforme „Građani odlučuju“ Čakovec se upisao na listu svjetskih metropola koje na jednaki način komuniciraju sa svojim građanima te ujedno postao prvi grad u Hrvatskoj s mogućnošću korištenja ove jedinstvene platforme.

Uključivanje građana u izradu Proračuna

– New York, Seattle i Bruxelles samo su dio od 350 svjetskih uprava koje su se odlučile za ovakav vid rješavanja problema rastućeg nepovjerenja građana u javnu upravu. Naime, tek oko 45 posto građana u najrazvijenijim zemljama u svijetu ima povjerenje u javnu upravu, dok ih 60 posto smatra da se njihovi stavovi ne uzimaju u obzir prilikom donošenja odluka. Posebno mi je drago da je Čakovec odmah prepoznao vrijednost i potencijal koji ova platforma ima za izgradnju povjerenja između građana i uprave. Okretanje građanima i postavljanje mehanizma za kontinuirani dijalog oko dnevnih pitanja i problema zajednice, nužan je korak da bi se odmakli od shvaćanja, kao što je rekla gradonačelnica, da samo svake četiri godine imamo mogućnost utjecati na promjene. Imamo pravo glasa svaki dan, a zato i postoje tehnološka rješenja poput CitizenLab-a, za osnaživanje i aktivnije uključivanje građana u procese donošenja odluka – naglasio je Matija Derk, ispred projekta CitizenLab za Hrvatsku.

– Platforma nam omogućuje da pokrenemo participativno financiranje, odnosno da financiramo projekte za koje građani sami odluče da su važni, što je mnogo izravnije nego dosad. U Gradskom proračunu osigurat ćemo novac, a građanima putem platforme demokratski omogućiti da odlučuju o projektima, prijavljuju ih, da se o njima izjašnjavaju te na kraju odaberu najbolji ili najbolje za provedbu – zaključila je Cividini.

Međimurje

Besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera u ponedjeljak u Maloj Subotici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U ponedjeljak, 29. travnja, od 8 sati u prostorijama Podružnice umirovljenika Mala Subotica (bivši matični ured) organizira se besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera.

Osim toga građani će moći doznati više informacija o šećernoj bolesti te dobiti korisne savjete.

Ovu akciju organizira Podružnica umirovljenika Mala Subotica.

Nastavite čitati

Međimurje

Stiže novi parket u sportsku dvoranu u Murskom Središću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministarstvo turizma i sporta krajem prosinca prošle godine objavilo je Javni poziv za iskaz interesa za sufinanciranje izgradnje, obnove, održavanja, opremanja i rekonstrukcije sportskih građevina u 2024. godini na koji je Grad Mursko Središće prijavio projekt „Rekonstrukcija sportske dvorane u Murskom Središću – zamjena sportskog poda“

U srijedu, 24. travnja, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak prisustvovao je potpisivanju i uručivanju Ugovora za spomenuti projekt u vrijednosti od 136.419,00 eura.

Sportska dvorana u Murskom Središću će tako uskoro dobiti novi sportski pod, a uskoro će se potpisati i ugovor u vrijednosti od 883.501,39 eura za kompletnu energetsku obnovu sportske dvorane – novi krov, fasada, prozori, rasvjeta, solari, toplinske pumpe…

Time će sportska dvorana svakako postati atraktivnije mjesto za sportske događaje, treniranje i natjecanja, a također će se time u idućim desetljećima osigurati funkcionalnost sportske dvorane i neće biti potrebe za nekim većim investicijskim ulaganjima.

Obzirom što je iz ova dva javna poziva Gradu Mursko Središće dodijeljeno više od milijun eura značajno se rasterećuje gradski proračun. Uz Grad Mursko Središće više jedinica lokalne samouprave iz Međimurske županije dobilo je sredstva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje