Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Nakon Varaždinskog zelja, u Bakačevoj ulici predstavljena Klipič Mašina

Objavljeno:

- dana

VARAŽDINSKI KLIPIĆ DOBIO SPOMENIK

U sklopu projekta “Umjetnost na ulici” kojeg je pokrenula Turistička zajednica grada Varaždina, u Bakačevoj ulici danas je postavljena “Klipič mašina” autora Jurice Mihinjača. Glavni cilj projekta jest podizanje atraktivnosti povijesne jezgre grada, ali i poticanje umjetničkog stvaralašta i kreative.

– Nakon Varaždinskog zelja, ovo je druga instalacija gastronomije u Bakačevoj ulici. Ta ulica izabrana je za ovaj projekt zato što povezuje Gradsku tržnicu sa glavnom gradskom šetnicom – objasnila je Jelena Toth, direktorica varaždinske Turističke zajednice.

– Instalacija je kombinacija stroja profesora Baltazara i industrijskog dizajna. Minimalistička je i funkcionalna, jasna i čitljiva – objašnjava Jurica Mihinjač, autor “Klipič mašine” na kojoj se nalazi originalan recept za varaždinske klipiće.

Udruga kuhara Varaždinske županije prošle je godine Ministarstvu poljoprivrede podnijela zahtjev za zaštitu naziva “Varaždinski klipič” zaštićenom oznakom zemljopisnog podrijetla. Ministarstvo je prošle godine odobrilo i sufinanciralo izradu specifikacije koja je početkom ove godine i izrađena uz potporu Varaždinske županije. Specifikacija o klipiću predana je Ministarstvu poljoprivrede, koje ovime pokreće zaštitu Varaždinskog klipiča na nivou Europske unije.

Posveta mesu ili bučinom ulju?

Ove se godine planira postavljanje još jedne umjetničke instalacije na temu gastronomije. Na taj bi se način, uz umjetničku intervenciju u javnom prostoru, dodatno naglasila i trajno komunicirala autohtona gastronomska ponuda Varaždina i okolice.

– Nakon varaždinskog zelja i klipića, ono što fali u Bakačevoj ulici je meso. Moramo sljedeću instalaciju posvetiti mesu, a špekulira se i o bučinom ulju – kazao je gradonačelnik Habuš o sljedećoj turističkoj atrakciji varaždinske povijesne jezgre.

 

Izvor: Foto: Ivan Agnezović

Život i društvo

Udruga umirovljenika i starijih osoba “Ljubešćica” ima brojne planove za ovu godinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga umirovljenika i starijih osoba “Ljubešćica” održala je u subotu, 27. travnja, redovnu godišnju skupštinu u Lovačkom domu na Budincu.

Predsjednica Udruge Božica Mikulčić izvijestila je prisutne o aktivnostima koje su provedene u 2023. godini te je posebno istaknula neke od planiranih aktivnosti u 2024. godini: završetak projekta izgradnje sanitarnog čvora kod Etno kuće, redovna druženja, odlasci na izlete i hodočašća, sudjelovanje na sportskim igrama, sudjelovanje na proslavi Dana općine te brojna gostovanja zbora Udruge.

Prisutnima se obratio i predsjednik Općinskog vijeća Općine Ljubešćica Stjepan Ivanušec koji je čestitao članovima Udruge na postignutim rezultatima u proteklom razdoblju te im zahvalio na sudjelovanju na svim općinskim manifestacijama. Istaknuo je kako se značaj umirovljenika u ovoj sredini odlikuje kroz ostvarivanje kvalitetnijeg života najbrojnije skupine. Stoga je Općina Ljubešćica u 2024. godini osigurala sredstva u iznosu od 20.000 eura za božićnice umirovljenicima i dodijelila 3200 eura za provedbu projekta Živjeti aktivno u zlatnim godinama po provedenom natječaju.

Nakon skupštine, uslijedilo je tradicionalno druženje umirovljenika i prisutnih gostiju uz prigodni domjenak, a za dobru atmosferu bio je zadužen “Bajs bend” i dobro uvježbani zbor Udruge.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Primalje varaždinske Bolnice svima otvorile svoje radno mjesto te dale važne informacije o dolasku djece na svijet

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Danas je u Općoj bolnici Varaždin bilo vrlo edukativno, posebno za trudnice te buduće majke i očeve.

Naime, povodom Međunarodnog dana primalja, koji se obilježava 5. svibnja, primalje Službe za ginekologiju i opstetriciju Opće bolnice Varaždin pozvale su sve zainteresirane da posjete rodilište te da se upoznaju s njihovim radom.

Odaziv je bio odličan, a to i ne čudi s obzirom da je veza primalje i trudnice izuzetno važna.

Najprije je održano predavanje, a zatim i obilazak rodilište, uključujući i rađaonicu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje