Povežite se s nama

Život i društvo

Veleposlanicu Tajvana oduševio Varaždin pa je njezina zemlja u gradski turizam uložila 3,5 tisuća eura

Objavljeno:

- dana

INVESTICIJA

Veleposlanstvo Tajvana  u Hrvatskoj platilo je polovicu troškova drugog varaždinskog meeting pointa. Nova instalacija koštala je 52 tisuće kuna, od čega su Tajvanci sudjelovali s 3,5 tisuće eura, a drugu polovicu troškova su podijelili Grad i Turistička zajednica.

 

Meeting point ispred Turističkog ureda u Padovčevoj ulici otvorio je gradonačelnik Goran Habuš. – Varaždin sve više postaje turistički prepoznata kontinentalna destinacija.  Ove godine je bilo pet posto više dolazaka. Turistička će točka svima koji dolaze omogućiti da na jednom mjestu dobiju sve potrebne informacije o gradu. Vrlo je jednostavno za korištenje – rekao je gradonačelnik. Ujedno je izrazio želju za istim točkama na barem još nekolik gradskih lokacija – željezničkoj stanici, autobusnom kolodvoru, na Kapucinskom trgu ili na Korzu.

 

O novom meeting pointu se počelo razmišljati nakon što je razbijen prvi, postavljen prije šest godina na Korzu. – Namjera je bila da instalacija zamijeni osobu u uredu kad je on zatvoren, kako  turisti ne bi ostali uskraćeni za informacije. Zbog skupog

Direktorica Turističkog ureda Jelena Toth pojasnila je odakle Tajvan u ovoj varaždinskoj priči. – Ambasadorica Tajvana sa sjedištem u Beču je nekoliko puta posjetila Varaždin, oduševila se i odlučili su pomoći – rekla je direktorica.  

Na meeting pointu se mogu pronaći informacije o kulturnoj i turističkoj ponudi grada na hrvatskom i engleskom jeziku. Tu je i raspored izleta, servisne informacije, popis ljekarni, benzinskih postaja i bankomata. Ukupno je obrađeno više od 300 pojmova s više od 500 fotografija. Uz meeting point u rad je puštena i besplatna aplikacija za mobilne telefone i Varaždin za iOS i Android Android korisnike.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Na 1. svibnja varaždinski će policajci posebno motriti mopediste i motocikliste

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske provest će u srijedu, 1. svibnja, u vremenu od 12 do 20 sati, operativnu akciju „Mopedisti i motociklisti“ s ciljem utvrđivanja prekršaja od strane ove skupine sudionika u prometu te prekršaja drugih sudionika u prometu, kojima se ugrožava sigurnost mopedista i motociklista.

Akcija će se provoditi na cijelom području Varaždinske županije, ovisno o mjestima i vremenima događanja prometnih nesreća, prvenstveno onih s najtežim posljedicama, a kontrola prekršaja provodit će se na mjestima gdje je zabilježeno učestalo činjenje istih, javila je policija.

Nastavite čitati

Život i društvo

Ožujak je na varaždinskom području bio iznadprosječno kišan

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U većini Hrvatske je tijekom ožujka zabilježeno više oborine u odnosu na prosjek, a u Zadru je ožujak 2024. bio najkišovitiji u povijesti mjerenja na toj postaji. Samo je u istočnim predjelima količina oborine bila manja od prosjeka za ožujak, ukazuju najnoviji podaci DHMZ-a.

Prema raspodjeli percentila u ožujku 2024. godine ožujak je bio ekstremno kišan u Zadru, vrlo kišan u dijelu srednje Dalmacije (Split, Šibenik), središnje Istre (Pazin) i sjeverne Hrvatske (Varaždin i Zagreb).

Kišne prilike prevladale su u gorju (Parg, Zavižan, Gospić) te zapadnim predjelima kontinentalne Hrvatske, a u Slavoniji je bilo sušno.

Normalne količine oborine zabilježene su u središnjem dijelu kontinentalne unutrašnjosti, dijelu sjevernog primorja (Senj, Rijeka) te krajnjem jugu (Dubrovnik).

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje