Povežite se s nama

Život i društvo

Veleposlanicu Tajvana oduševio Varaždin pa je njezina zemlja u gradski turizam uložila 3,5 tisuća eura

Objavljeno:

- dana

INVESTICIJA

Veleposlanstvo Tajvana  u Hrvatskoj platilo je polovicu troškova drugog varaždinskog meeting pointa. Nova instalacija koštala je 52 tisuće kuna, od čega su Tajvanci sudjelovali s 3,5 tisuće eura, a drugu polovicu troškova su podijelili Grad i Turistička zajednica.

 

Meeting point ispred Turističkog ureda u Padovčevoj ulici otvorio je gradonačelnik Goran Habuš. – Varaždin sve više postaje turistički prepoznata kontinentalna destinacija.  Ove godine je bilo pet posto više dolazaka. Turistička će točka svima koji dolaze omogućiti da na jednom mjestu dobiju sve potrebne informacije o gradu. Vrlo je jednostavno za korištenje – rekao je gradonačelnik. Ujedno je izrazio želju za istim točkama na barem još nekolik gradskih lokacija – željezničkoj stanici, autobusnom kolodvoru, na Kapucinskom trgu ili na Korzu.

 

O novom meeting pointu se počelo razmišljati nakon što je razbijen prvi, postavljen prije šest godina na Korzu. – Namjera je bila da instalacija zamijeni osobu u uredu kad je on zatvoren, kako  turisti ne bi ostali uskraćeni za informacije. Zbog skupog

Direktorica Turističkog ureda Jelena Toth pojasnila je odakle Tajvan u ovoj varaždinskoj priči. – Ambasadorica Tajvana sa sjedištem u Beču je nekoliko puta posjetila Varaždin, oduševila se i odlučili su pomoći – rekla je direktorica.  

Na meeting pointu se mogu pronaći informacije o kulturnoj i turističkoj ponudi grada na hrvatskom i engleskom jeziku. Tu je i raspored izleta, servisne informacije, popis ljekarni, benzinskih postaja i bankomata. Ukupno je obrađeno više od 300 pojmova s više od 500 fotografija. Uz meeting point u rad je puštena i besplatna aplikacija za mobilne telefone i Varaždin za iOS i Android Android korisnike.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Hrvatski meteorolozi u dugoročnoj prognozi objavili kakva nas zima očekuje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Prema dostupnom prognostičkom materijalu za dugoročnu prognozu vremena, vrlo je velika vjerojatnost da će zima 2023./24. u Hrvatskoj (klimatološka zima traje tijekom prosinca, siječanja i veljače) biti toplija od klimatološkog prosjeka od 1981. do 2010., objavio je Državni hidrometeorološki zavod posljednjeg dana studenoga.

U nastavku donosimo prognozu DHMZ-a za zimu:

Gledajući po mjesecima, veće odstupanje srednje mjesečne temperature od srednjaka izgledno je u prosincu te siječnju, i na kopnu i na moru, dok se manje pozitivno odstupanje očekuje u veljači. Uz prodore hladnog zraka, kojih će zasigurno biti tijekom zime, temperatura se nakratko može spustiti na vrijednosti oko ili čak osjetno ispod prosječnih, ali će zimu u cjelini najvjerojatnije obilježiti iznadprosječna toplina.

Manja pouzdanost kod prognoza na sezonskoj skali javlja se kod prognoze količine oborine zbog njezine složenosti, što kod interpretacije izračuna valja imati na umu. Za ovu se zimu predviđa količina oborine uglavnom veća od višegodišnjeg srednjaka uz umjerenu do veliku vjerojatnost ostvarenja prognoze. U većem dijelu zemlje postoji signal za pozitivno odstupanje količine oborine od prosjeka u sva tri mjeseca, uz vjerojatnost nešto veću u veljači nego u prosincu i siječnju.

Dugoročne prognoze, odnosno prognozirano odstupanje meteoroloških parametara od sezonskog prosjeka, ne mogu dati detalje vezane za promjene na manjoj vremenskoj skali. Primjerice, u sezonskoj se prognozi ne može prognozirati tip oborine (kiša, snijeg, susnježica, kiša koja se smrzava na tlu…). Valja imati na umu da se tijekom sezone mogu izmjenjivati razdoblja bez oborine s razdobljima kada je, ne samo lokalno, moguća izraženija oborina, točnije obilna kiša ili snijeg.

Uz informacije koje nam donosi sezonska prognoza, potrebno je pratiti i vremenska izvješća, te upozorenja na opasne vremenske pojave koja se odnose na kraća vremenska razdoblja (dan ili dva unaprijed), osobito kada je u pitanju vrsta oborine ili vremenski ekstremi (npr. obilne oborine, kiša koja se smrzava na tlu, te nagla i izražena zahladnjenja).

Sezonska prognoza za zimu u skladu je s prognozom Klimatskog foruma za jugoistočnu Europu (SEECOF) i Klimatskog foruma za područje Mediterana i sjeverne Afrike – MedCOF, kojih je Hrvatska članica.

Nastavite čitati

Život i društvo

Parkovi intenzivirali obnovu klupa u varaždinskoj gradskoj jezgri

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iako im vremenske prilike ne idu na ruku, varaždinska gradska komunalna tvrtka Parkovi intenzivirala je obnovu klupa u užem centru grada.

Započeli su s klupama na Trgu slobode, a do kraja godine obnovit će se klupe  u Pavlinskoj i Habdelićevoj ulici te na Trgu bana Jelačića.

Dodajmo da zaposlenici spomenute tvrtke marljivo rade i na uređivanju gredica u centru grada te na rotoru kod Bauhausa.

– Sadimo maćuhice, potočnice i tratinčice, te lukovice narcisa i tulipane koji će procvjetati na proljeće – ističu vrijedni vrtlari.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje