Povežite se s nama

Život i društvo

Veleposlanicu Tajvana oduševio Varaždin pa je njezina zemlja u gradski turizam uložila 3,5 tisuća eura

Objavljeno:

- dana

INVESTICIJA

Veleposlanstvo Tajvana  u Hrvatskoj platilo je polovicu troškova drugog varaždinskog meeting pointa. Nova instalacija koštala je 52 tisuće kuna, od čega su Tajvanci sudjelovali s 3,5 tisuće eura, a drugu polovicu troškova su podijelili Grad i Turistička zajednica.

 

Meeting point ispred Turističkog ureda u Padovčevoj ulici otvorio je gradonačelnik Goran Habuš. – Varaždin sve više postaje turistički prepoznata kontinentalna destinacija.  Ove godine je bilo pet posto više dolazaka. Turistička će točka svima koji dolaze omogućiti da na jednom mjestu dobiju sve potrebne informacije o gradu. Vrlo je jednostavno za korištenje – rekao je gradonačelnik. Ujedno je izrazio želju za istim točkama na barem još nekolik gradskih lokacija – željezničkoj stanici, autobusnom kolodvoru, na Kapucinskom trgu ili na Korzu.

 

O novom meeting pointu se počelo razmišljati nakon što je razbijen prvi, postavljen prije šest godina na Korzu. – Namjera je bila da instalacija zamijeni osobu u uredu kad je on zatvoren, kako  turisti ne bi ostali uskraćeni za informacije. Zbog skupog

Direktorica Turističkog ureda Jelena Toth pojasnila je odakle Tajvan u ovoj varaždinskoj priči. – Ambasadorica Tajvana sa sjedištem u Beču je nekoliko puta posjetila Varaždin, oduševila se i odlučili su pomoći – rekla je direktorica.  

Na meeting pointu se mogu pronaći informacije o kulturnoj i turističkoj ponudi grada na hrvatskom i engleskom jeziku. Tu je i raspored izleta, servisne informacije, popis ljekarni, benzinskih postaja i bankomata. Ukupno je obrađeno više od 300 pojmova s više od 500 fotografija. Uz meeting point u rad je puštena i besplatna aplikacija za mobilne telefone i Varaždin za iOS i Android Android korisnike.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Vozače će razveseliti vijest da će obje vrste goriva pojeftiniti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Izgleda da će pad cijena goriva od utorka, 9. kolovoza, razveseliti vozače.

Od utorka će tako litra Eurosupera 95 stajati 11,30 kuna, što je 70 lipa manje od dosadašnjih 12,00 kn po litri, piše dnevnik.hr.

Pojeftinit će i eurodizel pa će sada litra biti na 12,14 kuna, umjesto dosadašnjih 12,80.

Plavi eurodizel ide na 8,50 kuna sa 9,16 što je također smanjenje za 66 lipa.

Nastavite čitati

Život i društvo

Međimurski i varaždinski vatrogasci uvježbali indijske kolege za vatrogasna natjecanja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prošlogodišnja uspješna organizacija svjetskog juniorskog prvenstva u vatrogasnom sportu u Čakovcu u skladu s očekivanjima pokrenula je daljnji razvoj ove vrste vatrogasnih natjecanja u Hrvatskoj.

Posebni gosti tom su prilikom bili vatrogasci iz Indije, diveći se zavidnoj spretnosti, uvježbanosti, izdržljivosti i brzini u nekoliko disciplina koje su dio svakodnevne rutine vatrogasaca. Njihovi su čelnici odmah prionuli ozbiljnim koracima za početno uvježbavanje u području vatrogasnog sporta, potraživši podršku od strane hrvatskih kolega. Rođena je pritom ideja o organizaciji određenog oblika višednevnog programa obuke, u kojem bi svoja znanja i vještine indijskim vatrogascima prenijeli hrvatski instruktori.

U organizaciji Međunarodnog trening kampa „Vatrogasni sport 2022.“, održanog krajem srpnja ove godine u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji, uz domaće predstavnike sudjelovalo je 39 polaznika „Indo Fire Fighter Academy“ iz Indije, dok kolege iz Senegala na žalost nisu stigle zbog tehničkih poteškoća s rješavanjem viza.

U jednotjednom programu trening kampa, sudionici su uvježbavali penjanje na toranj pomoću ljestve kukače, utrku na 100 metara s preprekama, štafetnu utrku na 400 metara s preprekama i mokru vatrogasnu vježbu. Program obuke je obuhvatio i edukaciju o namjenski strukturiranom planu kondicijskih priprema, uvježbavanje za pojedine vatrogasne taktičke zadaće te posjete značajnim vatrogasnim subjektima u sjevernoj Hrvatskoj, uključujući Muzej hrvatskog vatrogastva u Varaždinu. Organizirani su posjeti DVD-u Ludbreg te DVD-u Sveti Đurđ, tijekom kojih su indijski kolege primili informacije o organizaciji dobrovoljnog vatrogastva u Hrvatskoj, kao oblika samozaštite stanovništva od požara i drugih nesreća, što je potpuno nepoznat pojam za goste koji su stigli iz zemlje koja broji 1,5 milijardi stanovnika.

Domaćin ovog događanja bila je Vatrogasna sportska udruga Žiškovec, uz sudjelovanje Vatrogasne sportske udruge Merhatovec, DVD-a Varaždinske Toplice, DVD-a Gornji Kućan, DVD-a Ludbreg, DVD-a Sveti Đurđ, DVD-a Karlovec Ludbreški i DVD-a Komarnica Ludbreška.

Svi sudionici kampa bili su smješteni u jedinstvenim objektima Poljoprivrednog gospodarstva Geler iz Malog Mihaljevca, čiji su nedavno prošireni smještajni kapaciteti zajedno s adrenalinskim parkom predstavljali mamac za brojne domaće i strane goste. Uz njihove terene, lokacije samih treninga bile su na više mjesta u Međimurskoj i Varaždinskoj županiji (ponajviše na poligonu VSU Žiškovec i VSU Merhatovec u Merhatovcu te u okviru vatrogasnog doma DVD-a Varaždinske Toplice), jamčivši zanimljiv i atraktivan program boravka za sve sudionike.

Pri kraju rada kampa održano je završno interno natjecanje sudionika, a za sve njih pripremljene su i posebne diplome organizatora.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje