Povežite se s nama

Život i društvo

Veleposlanicu Tajvana oduševio Varaždin pa je njezina zemlja u gradski turizam uložila 3,5 tisuća eura

Objavljeno:

- dana

INVESTICIJA

Veleposlanstvo Tajvana  u Hrvatskoj platilo je polovicu troškova drugog varaždinskog meeting pointa. Nova instalacija koštala je 52 tisuće kuna, od čega su Tajvanci sudjelovali s 3,5 tisuće eura, a drugu polovicu troškova su podijelili Grad i Turistička zajednica.

 

Meeting point ispred Turističkog ureda u Padovčevoj ulici otvorio je gradonačelnik Goran Habuš. – Varaždin sve više postaje turistički prepoznata kontinentalna destinacija.  Ove godine je bilo pet posto više dolazaka. Turistička će točka svima koji dolaze omogućiti da na jednom mjestu dobiju sve potrebne informacije o gradu. Vrlo je jednostavno za korištenje – rekao je gradonačelnik. Ujedno je izrazio želju za istim točkama na barem još nekolik gradskih lokacija – željezničkoj stanici, autobusnom kolodvoru, na Kapucinskom trgu ili na Korzu.

 

O novom meeting pointu se počelo razmišljati nakon što je razbijen prvi, postavljen prije šest godina na Korzu. – Namjera je bila da instalacija zamijeni osobu u uredu kad je on zatvoren, kako  turisti ne bi ostali uskraćeni za informacije. Zbog skupog

Direktorica Turističkog ureda Jelena Toth pojasnila je odakle Tajvan u ovoj varaždinskoj priči. – Ambasadorica Tajvana sa sjedištem u Beču je nekoliko puta posjetila Varaždin, oduševila se i odlučili su pomoći – rekla je direktorica.  

Na meeting pointu se mogu pronaći informacije o kulturnoj i turističkoj ponudi grada na hrvatskom i engleskom jeziku. Tu je i raspored izleta, servisne informacije, popis ljekarni, benzinskih postaja i bankomata. Ukupno je obrađeno više od 300 pojmova s više od 500 fotografija. Uz meeting point u rad je puštena i besplatna aplikacija za mobilne telefone i Varaždin za iOS i Android Android korisnike.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Iz Cestice otišao i treći dio pomoći za stradale u potresu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Općina Cestica

Nakon tragičan potresa koji je, potkraj prosinca 2020. godine, pogodio Sisačko-moslavačku županiju i Sisačku biskupiju te okolna područja, članovi Udruge mladih Hiperaktivni Cestica potaknuli su prikupljanje pomoći za stradale.

Prikupljanje pomoći organizirano je uz podršku Općine Cestica, u zgradi Kulturnog centra, a priključili su se i članovi ostalih cestičkih udruga i brojni građani s cijelog područja.

Prikupljanje pomoći započelo je u srijedu, 30. prosinca, a prvi puta prikupljena pomoć u dva kombi vozila otpremljena je zahvaljujući tvrtkama Fibis i Al-tim, na staru godinu, 31. prosinca. Druga pošiljka pomoći otpremljena je, 2. siječnja, kombi vozilima DVD-a Babinec i Lovrečan Dubrava, a tog dana vatrogasci su za potrebe stradalih u potresu otpremili i kamp kućicu koju je poklonio Ivan Butija iz Cestice.

Kako je u dvorani Kulturnog centra Cestica ostalo još prikupljene humanitarne pomoći za stradale u potresu članovi udruge Hiperaktivni Cestica istu su u nedjelju, 17. siječnja utovarili u vozilo tvrtke „Jambrek-transporti“, a potom je, u ponedjeljak otpremljena u Hrastovicu kod Petrinje.

Cijela akcija otpreme pomoći dogovorena je s mještanima Hrastovice, rekao je Nikola Milec, predsjednik Udruge Hiperaktivni Cestica, a ista je prema riječima tajnice Ane Kutnjak, isporučena na dvije lokacije, u dva sabirna centra, iz kojih će se dalje distribuirati u udaljenija i teško pristupačna naselja.

Nastavite čitati

Život i društvo

Danas je Vincekovo, ali uobičajenih vinogradarskih proslava nema

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Danas je, 22. siječnja, blagdan svetog Vinka, jednog od najvećih zaštitnika vinara i vinograda.

Popularno „Vincekovo“ ove se godine zbog pandemije neće obilježiti tradicionalnim proslavama u vinogradima diljem Varaždinske i Međimurske županije.

U Međimurju PD “Bundek” organizira virtualni Vincekov pohod.

No, zasigurno će mnogi vinari obići svoje vinograde i u najužem krugu zaliti koji trs vinom, darivati ga domaćom kobasicom ili špekom, odrezati prve rozgve s reznika te ih ponijeti kući kako bi im, nakon dva-tri tjedna u peharčeku s vodom, na toplom, propupale i pokazale kakav bi mogao biti ovogodišnji urod grožđa.

Evo što im je poručio varaždinski notar Krunoslav Čolo:

Svim pripadnicima “Vinske pastve” od srca, jetre i bubrega čestitam blagdan Sv. Vinka. Sa tugom u srcu, bolom u duši i suhoga grla mirim se sa činjenicom da primjereni obred i pričest u hramovima tradicijske kulture neće biti mogući zbug “MJERA”. Preporuka je da se obredi obave u goričnim kapelicama! Vu ime Bakusa boga vina, njegovog sina Martina i duha od terega mošt kuha. Almeljulja!!!

Nastavite čitati