Povežite se s nama

U fokusu

Martinčević: Dosta je agonije u Gradu Varaždinu, glasovat ćemo za dolazak povjerenika Vlade

Objavljeno:

- dana

VIŠE NEMA POVJERENJA

Ni vijećnica Reformista Natalija Martinčević na poslijepodnevnoj sjednici Gradskog vijeća Grada Varaždina neće podržati Odluku o privremenom financiranju.

– Reformisti će danas glasovati za dolazak povjerenika. Osobno nemam povjerenja u Gorana Habuša i njegovu upravu pod vodstvom Branke Matavulj, nažalost ne vjerujem da će posao privremenog financiranja odraditi pošteno i korektno. Mi smo za prestanak ove agonije. Vjerujem da će građani u svibnju sljedeće godine izabrati gradonačelnika kakvog Varaždin zaslužuje, odnosno da će izabrati gradonačelnicu – rekla je Natalija Martinčević.

Ne zaslužuje još 3 mjeseca primati plaću

Navela je niz razloga zbog kojih Habuš ne zaslužuje ostati još tri mjeseca u Gradskoj vijećnici.

–  Gospodin Habuš nije riješio niti jedan naslijeđeni problem, štoviše stvorio je niz novih. Sudski sporovi, prema skromnim procjenama, iznose više od 100 milijuna kuna. Nije riješen dug prema Hypo banci, kao ni prema APN-u, a riječ o ukupnom dugu od oko 20 milijuna kuna. Gotovo sve gradske tvrtke posluju s ogromnim teškoćama. Aerodrom je suočen s milijunskom tužbom, Aquacity je svako malo u blokadi, u Aquatehnici policija provodi krim-istragu, a za Varkom je već poznato da su uspjeli izazvati potpuni zastoj projekta Aglomeracije, a uz to su javile sumnje u pogodovanje prilikom otkupa zemljišta – nabrojala je Natalija Martinčević.

Nema nijednog projekta

A kad su u pitanju kapitalni projekti, navela je da su u Habuševom mandatu u Varaždinu započele dvije kapitalne investicije, ali je u tome sudjelovao samo tako što je stigao na – otvorenje.

– Otvoren je hotel Park i počela je gradnja Studentskog centra, ali s tim investicijama gradska vlast nema ništa. Za vrijeme vertikale vlasti HNS-a i SDP-a u Varaždinu nije bilo niti jedne državne investicije. Kad su gradski projekti u pitanju, nije ni počela obnova vrtića, ništa od dogradnje 6. i 5. osnovne škole. Ništa od obnove Sinagoge, ništa od Kuće leptira, Vatrogasnog centra, da ne govorimo o novoj zgradi Tehnološkog parka 2 koja je u potpunom zastoju… Ove godine se gradonačelnik nije potrudio reći da ima namjeru riješiti zbrinjavanje baliranje otpada, a kamoli da je dao kakav rok. Niti jednu lipu iz EU fondova nisu povukli, po čemu smo na samom dnu u Hrvatskoj – nabrojila je vijećnica Reformista.

Napomenula je da su jučer, prilikom glasovanja o Habuševom prijedlogu proračuna, neki pali već na prvom testu vjerodostojnosti i pokazali da se ne mogu odijepiti od HNS-a.

– Nećemo glasovati za Odluku o privremenom financiranju, koja će agoniju u Gradu Varaždinu produžiti za nova tri mjeseca – zaključila je.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Bakić o Varteksu: Pokušava li netko već duže vrijeme jeftino otkupiti dugove od banaka?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Radnici nekadašnjeg tekstilnog diva Varteksa trenutno su u štrajku zbog neisplata plaća.

>>FOTO Očaj, bijes i suze na štrajku radnika Varteksa: “Sve smo dali toj tvrtki”

Na njihov štrajk i tešku situaciju u tvrtki osvrnuo se Nenad Bakić, nekadašnji najveći dioničar.

– Kod Varteksa je ključna stvar sljedeća: da li netko već duže vrijeme pokušava jeftino otkupiti dugove od banaka? Ako da, znate što to znači.

Da li moguće da takvi pokušaji odlažu mogućnost razrješenja krize prodajom neaktivne imovine, što Varteks i dužan napraviti prema predstečajnoj nagodbi? Jer naravno ako netko pokušava otkupiti dug, nije mu u interesu da se prije toga taj dug zatvara.

Kome odlaze novci od prodaje imovine? S druge strane, postoje li vjerovnici koji su predložili otpis dugova? Tko naplaćuje kamate i je moguće da one idu i do 12%?

To su ključne stvari – sve ostalo je magla.

Ohrabrujem one koji možda znaju više o tome, naročito sindikate, da upoznaju javnost s time – ističe Bakić na svojem Facebooku.

Nastavite čitati

U fokusu

Proglašena prirodna nepogoda mraza za područje Grada Lepoglave i Općine Donja Voća

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Anđelko Stričak je danas, 6. svibnja, proglasio prirodnu nepogodu zbog mraza za područje Grada Lepoglave i Općine Donja Voća.

U razdoblju od 21. do 24. travnja, u noćnim i jutarnjim satima, mraz je nanio velike štete na poljoprivrednim kulturama i trajnim nasadima.

Odluka je donesena nakon što su iz Grada Lepoglave i Općine Donja Voća zahtjeve za proglašenje prirodne nepogode dostavili Županijskom povjerenstvu za procjenu šteta.

Prema zaprimljenim zahtjevima, štete na poljoprivrednim kulturama su od 30 do 80 %.

Prva procjena ukupne štete zbog mraza na području dvije jedinice lokalne samouprave iznosi 460.000 eura.

Sukladno Zakonu o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda, oštećeni štetu trebaju u roku od 8 dana od proglašenja prirodne nepogode prijaviti Općinskom povjerenstvu u pisanom obliku i na propisanom obrascu. U roku od 15 dana Općinsko povjerenstvo treba izraditi prve procjene šteta, a u roku od 50 dana Županijskom povjerenstvu dostaviti konačnu procijenjenu štetu.

Županijsko povjerenstvo će potom u zakonskom roku prijavljene konačne procjene štete dostaviti Državnom povjerenstvu i nadležnim ministarstvima.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje