Povežite se s nama

Život i društvo

GDCK Ivanec dosad evidentirao 113 osoba iz Ukrajine, od donacija građana podijeljena 462 paketa

Objavljeno:

- dana

Služba traženja Hrvatskog Crvenog križa – Gradskog društva Crvenog križa Ivanec dosad je evidentirala 113 raseljenih osoba iz Ukrajine, žene i djece.

Trenutno na području djelovanja GDCK-a Ivanec boravi 50 raseljenih osoba iz Ukrajine. Raseljene osobe smještene su većim dijelom u župnim dvorovima: u Vrbnu, Lepoglavi, Druškovcu, Radovanu te u Domu za starije osobe Križnjak u Ivancu.

U rad s raseljenim osobama u vrijeme najveće potrebe za pružanjem pomoći i podrške bilo je uključeno je 40 volontera, a dosad su odrađena 623 volonterska sata.

Hrvatski Crveni križ za izbjeglice iz Ukrajine prikupio je 3.731.385,60 kuna putem žiro računa te 116.325 kuna putem donatorskog telefona 060 9011. Prikupljena sredstava namijenjena su za nabavku proizvoda poput prehrambenih namirnica, posteljine, odjeće, obuće i drugih artikala koji nisu obuhvaćeni paketima humanitarne pomoći. Za navedene potrebe dosad je iz apela potrošeno više od 1.905.519 kuna.

Gradsko društvo Crvenog križa Ivanec iz istoimenog Apela HCK-a na troškove prehrane, odjeće, obuće, posteljine i drugih artikala potrošilo je 50.091,17 kuna. Uz navedeno, značajan je iznos prikupljenih donacija koje su podijeljene u ukupnom iznosu od 115.439,68 kuna (prikupljeno donacija ukupno: 140.187,73kn). Iz donacija prikupljenih od građana (prehrambeni, higijenski i dječji paketi) podijeljena su ukupno 462 paketa.

Gradsko društvo Crvenog križa Ivanec, djelatnici i volonteri od 1.3.2022. kao sastavni dio Stožera civilne zaštite, a u suradnji sa Stožerima, JLSU, župnicima, resursima u lokalnoj zajednici te brojnim volonterima odradili su brojne aktivnosti naložene kao aktivnim sudionicima civilne zaštite od poslova Službe traženja HCK, administrativnih aktivnosti, tj. rješavanja statusa i prava u sustavima: unutarnjih poslova (MUP), zdravstvene zaštite, prosvjete i socijalne zaštite.

Odrađene su aktivnosti psihološke prve pomoći, psihosocijalne podrške, prikupljanja i raspodjele humanitarne pomoći sukladno apelu HCK i posebno utvrđenim potrebama na terenu, pružana pomoć prilikom traženja odgovarajućeg smještaja i razmještanja obitelji u druge smještajne kapacitete, sve do početnih aktivnosti integracije u lokalnu zajednicu (učenje hrvatskog jezika 2 puta tjedno u Knjižnici Ivana Belostenca u Lepoglavi; uključenja raseljene djece iz Ukrajine u sportske i druge slobodne aktivnosti u lokalnoj zajednici i slično).

Pomoć oko prijema i raspodjele humanitarne pomoći i integracije raseljenih osoba u lokalne zajednice u koje su smješteni na području djelovanja GDCK-a Ivanec u novije vrijeme olakšava i pomaže jedna zaposlena ukrajinska državljanka u Crvenom križu u Ivancu, putem mjere: Javni rad. Također, jedan dio raseljenih osoba također radi bilo u RH ili online u svojim ukrajinskim poduzećima.

– No, raseljene osobe iz Ukrajine došle su u RH s jednom vrećicom stvari, nemaju svojih članova obitelji, isti su ostali u Ukrajini (starije osobe, roditelji…), mnogi su ostali bez doma, stana, kuće, bez zaposlenja, bez članova obitelji i sada započinju sa stvaranjem jednog novog, sasvim drugačijeg života, života u novoj lokalnoj zajednici, okruženi novim ljudima, svojim sugrađanima, umjesto članova svoje obitelj, novim radnim kolegama umjesto dosadašnjim, djeca kreću u nove škole i stvaraju nova prijateljstva te pozivamo sve da pomažu i dalje, razumljivo, ne nužno samo materijalno. GDCK Ivanec i nadalje prikuplja materijalne donacije i to: prehrambene artikle, higijenu i dječje potrepštine (popis artikala na www.crveni-kriz-ivanec.hr). Informacije o ostalim vrstama donacija možete dobiti postavljanjem upita putem web obrasca, mailom: [email protected] ili telefonom: 099 239 56 93 ili 770 533. No, ne zaboravite, pomoći možete i na mnoge druge načine. Hvala svima koji ste pomogli u razdoblju kada je bilo najteže, hvala svima koji pomažete i nadalje – poručili su iz ivanečkog Crvenog križa.

Život i društvo

Ovako će izgledati sportski centar u Majerju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nogometno igralište s umjetnom travom, odbojka na pijesku, vanjska teretana, košarkaško igralište, atletska staza novi sportski centar i to u Majerju.

Nisu to nikakvi pusti snovi. Na tome se već dobrano radi. I priča je svakim danom sve realnija jer su nam odobrena sredstva Ministarstva turizma i sporta u iznosu od čak 210.000 eura.

– Za Općinu Petrijanec to je strašno važan projekt. Zbog odličnih rezultata koje postižu naši nogometni klubovi u 2. ŽNL i općinski nogometni centar, ali i zbog truda trenera i volontera u klubovima i sve te djece u nogometnom centru Orač – Nova Ves svim klubovima u našoj Općini ovo će biti nagrada za marljivi rad ali u olakšanje roditeljima koji podržavaju djecu u treniranju ovog popularnog sporta. S takvim centrom Petrijanec kao općina bila bi daleko prepoznatljivija, a bilo bi to i mjesto okupljanja i druženja svih mještana ne samo na nogometnom terenu, nego i u vanjskoj teretani, atletskoj stazi, košarci ili odbojci na pijesku. Zaista se veselim što ćemo napraviti najveći infrastrukturni projekt u području sporta od osnutka Općine Petrijanec – rekao je načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec.

Nastavite čitati

Život i društvo

Dolazeći tjedan bit će uglavnom sunčan, malo kiše s utorka na srijedu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Sjever Hrvatske očekuje uglavnom sunčani tjedan, pokazuje sedmodnevna prognoza DHMZ-a.

Ponedjeljak, 6. svibnja, bit će uglavnom sunčan, a dnevna temperatura ide do 23 °C.

Utorak će biti uglavnom oblačan, a u večernjim satima trebalo bi pasti nešto kiše. Kiša se očekuje i tijekom srijede ujutro, a potom se očekuje razvedravanje. Tijekom ova dva dana temperatura neće prelaziti 20 °C.

Sve do nedjelje, 12. svibnja, najviše će nas pratiti sunce. Danju temperatura neće prelaziti 21 °C.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje