Povežite se s nama

Međimurje

Međimurski gradovi i općine od države za komunalne projekte dobili 1,45 milijuna kuna

Ilustracija

Objavljeno:

- dana

Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine dodijelilo je gotovo 32 milijuna kuna hrvatskim gradovima i općinama za poticanje razvoja komunalnog gospodarstva i ujednačavanje komunalnog standarda. Ukupno su odobrena 353 projekta, a među njima i njih 17 koji će se financirati na području Međimurske županije. Međimurskim gradovima i općinama će se tako tijekom 2022. godine isplatiti ukupno 1,45 milijuna kuna.

Po 120.000 kuna, što je ujedno bio najveći mogući iznos koji se dodjeljivao, dobile su općine Domašinec (rekonstrukcija svlačionica i navodnjavanje na nogometnom igralištu), Donji Kraljevec (dogradnja Dječjeg vrtića „Ftiček“), Donji Vidovec (izgradnja nerazvrstanih prometnica), Mala Subotica (uređenje međugeneracijskog parka), Orehovica (izgradnja oborinske odvodnje), Selnica (izgradnja nerazvrstane ceste) i Vratišinec (uređenje centra naselja), kao i Grad Mursko Središće za projekt sanacije Selske ulice. Belici je odobreno 100.000 kuna za izgradnju parkirališta uz groblje u Gardinovcu. Grad Prelog dobio je 50.000 kuna za projekt izgradnje mješovite odvodnje, a jednaki iznos odobren je za još pet međimurskih općina koje će na taj način financirati kupnju ili održavanje komunalnih strojeva i opreme. Riječ je o Goričanu, Kotoribi, Donjoj Dubravi, Nedelišću i Podturnu. Na popisu se još nalaze općine Sveta Marija i Sveti Juraj na Bregu, koje su za projekt uređenja parka u Ulici Vladimira Nazora, odnosno kupnju traktora za održavanje javnih površina, dobile po 43.000 kuna.

Inače, ukupna vrijednost svih prijavljenih projekata gradova i općina iznosila je gotovo 366 milijuna kuna, a tražilo se sufinanciranje u visini od 102 milijuna. Na javni poziv prijavilo se 354 gradova i općina, a tek je jedna okarakterizirana kao neprihvatljiva.

– Prednost su dobile sredine i projekti prema prostorno-gospodarskoj određenosti, odnosno stupnju razvijenosti. Također, valorizirao se svaki projektni prijedlog s obzirom na proračun i isplativost, opravdanost i održivost, stupanj pripremljenosti i ukupan učinak realizacije – objašnjeno je iz Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Međimurje

Ostaje li Mursko Središće i šest okolnih općina bez veterinarske brige za male kućne ljubimce?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Veterinarska stanica u Murskom Središću postoji još od pedesetih godina prošlog stoljeća, a usluge iste koriste građani Murskom Središća ali i mještani okolnih općina Vratišinec, Podturen, Selnica, Sveti Martin na Muri, Štrigova i Lendava.

Obzirom na trenutnu problematiku odnosno zatvaranja dijela ambulante, to jest usluge za male kućne ljubimce, iz Grada Mursko Središće ističu da je navedena usluga potrebna građanima Murskog Središća i okolnih općina kako bi stručan i iskusan tim doktora veterinarske medicine mogao pružati ljubimcima zdravstvenu skrb u najkraćem mogućem roku.

U cilju ponovnog otvorenja dijela veterinarske ambulante u Murskom Središću koja se bavi kućnim ljubimcima gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak uputio je zamolbu za potporom načelnicima susjednih općina da se zadrži usluga za male kućne ljubimce u Veterinarskoj ambulanti u Murskom Središće te je po primitku potpora upućen dopis privatnom vlasniku Veterinarske ambulante.

– Nadamo se da će iskazana potreba Grada i okolnih općina biti uvažena te da će ponovno bit omogućena zdravstvena skrb za kućne ljubimce u Murskom Središću. Očekujemo odgovor od vlasnika te ćemo s njim upoznati javnost – priopćili su iz Murskog Središća.

Nastavite čitati

Međimurje

KUU Zvon će u “Dobro jutro, Hrvatska” prezentirati župu i Općinu Mala Subotica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

KUU Zvon župne zajednice Mala Subotica će ove subote, 4. travnja, gostovati u HRT-ovoj emisiji “Dobro jutro, Hrvatska”.

Tridesetak Zvonovaca će prezentirati župu i Općinu Mala Subotica kroz međimursku popevku, ples, nošnju, rukotvorine i naravno gastronomiju.

Nastup uživo se očekuje oko 10:20 sati, stoga budite pokraj malih ekrana i podržite naše čuvare kulturne tradicije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje