Povežite se s nama

Život i društvo

Varkom će zasad financirati aglomeraciju iz svojih prihoda, tek treba vidjeti što će biti s pročistačem

Objavljeno:

- dana

Direktor gradske tvrtke Varkom Bruno Ister gostovao je u Dnevniku VTV televizije, a jedna od tema o kojoj je govorio bila je problematika vezana uz projekt aglomeracije.

Aglomeracija je pri kraju, objasnio je.

Dodao je kako su radovi na Aglomeraciji u vrijednosti 468 milijuna kuna, a dosad je izvedeno i naplaćeno 411 milijuna kuna. Ostaje oko 50-ak milijuna kuna do završetka projekta stoga se sada javlja problem s naplatom radova.

– Drugi dan od početka istrage došlo je do obustave plaćanja iznosa koji nam isplaćuju Hrvatske vode, a mi ga zatim dalje distribuiramo prema izvoditeljima, nadzornim inženjerima i ostalima. Dobili smo obavijest da se sredstva više ne mogu isplatiti, a riječ je o 71 % iznosa koji daje Europska unija, a ostalo Hrvatske vode i lokalna samouprava. Osim što je čitav projekt s pročistačem sad došao pod upitnik, obustava plaćanja je jedna od posljedica. Sada nam je bilo važno riješiti obveze prema ljudima koji rade na gradilištima te, s obzirom na velik porast cijena u građevinarstvu, trpe i gubitke – rekao je direktor Varkoma.

Na sjednici Nadzornog odbora Varkoma donijeta je odluka da će Varkom nastaviti taj projekt i da će za sada plaćati radova iz vlastitih izvora radove koji su obavljeni i radove koji su došli na naplatu. Dodao je da su se Hrvatske vode uključile u traženje dodatnih izvora kojima bi se pokrili troškovi radova na aglomeraciji dok se ovaj sporni slučaj ne počne rješavati.

Ister je najavio i kako će se ugovor s GK grupom oko pročistača vrlo vjerojatno morati raskinuti o čemu se čeka službena obavijest iz Hrvatskih voda: „Iz Hrvatskih voda dobit ćemo hodogram oko aktivnosti koje slijede. Oni su posredničko i upravljačko tijelo koje je imalo sastanak i dogovorili su korake koje će poduzeti. Jedan od tih koraka je način na koji postupati da se smanji šteta što prije moguće. Što se tiče nastavka, mi ćemo inzistirati na tome da se, unatoč vjerojatnom raskidanju ugovora, nastavi s provedbom novog natječaja za pročistač, tim više što bi građevinska dozvola trebala biti izdana ovih dana. Ako bi zbog ovih događaja izdavanje bilo stopirano, onda moramo pod hitno produžiti lokacijsku dozvolu koja ističe 4. kolovoza. Svakako vodimo računa da se ovaj važan projekt za naše područje nastavi što prije, najviše zbog građana koji trpe zagađenje i koji su u neposrednoj blizini pročistača, a i zbog kupača u ovim ljetnim mjesecima.“

Kada je u pitanju sufinanciranje iz EU, postoje velike penalizacije, no Bruno Ister vjeruje da je realan scenarij da će se penalizirati samo dio kontaminiranog dijela, a ne cjelokupan projekt.

– Najcrniji scenarij je 100 % penalizacija na kompletan projekt. Ne želim uopće razmišljati o tome što bi to značilo. Ne samo grad, ne samo Varkom, već cijelo ovo područje pa i cijela država bi osjetila tih milijardu kuna koliko iznosi cjelokupni projekt. Tu su uključene i Varaždinske toplice i naša Aglomeracija. Svih 26 općina koji su suvlasnici zajedno s Gradom Varaždinom, svi bi to osjetili, ali nadamo se da do toga neće doći. Najbolji mogući scenarij da se priča odvoji i da se pokuša ono što je neosporno odvojiti od onoga što je kontaminirano i da se onda govori o nekakvim penalizacijama i to je nekakav realan scenarij – istakao je Ister.

Život i društvo

Varaždin je bio domaćin Domijade sjeverne Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Učenički dom Varaždin u subotu, 27. travnja bio je domaćin 47. regionalne Domijade sjeverne Hrvatske, natjecanja učeničkih domova u sportu i kulturi.

– Na Domijadi za regiju sjever sudjeluje 450 učenika iz 11 učeničkih doma iz sedam županija, a natječu se u šest različitih sportova, u likovnom stvaralaštvu te u glazbeno-scenskom i filmskom stvaralaštu. Natjecanja se održavaju na osam lokacija, u tri srednje škole, Areni Varaždin i u Graberju, pa zahvaljujem Varaždinskoj županiji na podršci, kao i Gradu Varaždinu. Najbolji, najspretniji, najkreativniji i najsretniji će izboriti nastup na državnoj Domijadi, koja će biti održana od 6. do 8. svibnja u Rovinju – rekla je ravnateljica Učeničkog doma Varaždin Katarina Vusić.

Regionalnu Domijadu otvorila je zamjenica župana Silvija Zagorec.

– Domijada se održava od 1975. godine, a ta tradicija govori o pola stoljeća želje da se djeca iz svih krajeva Hrvatske druže, upoznaju i natječu u onome što posebno vole, ali rekla bih, najvažnije je da ostvare poznanstva pa i prijateljstva za cijeli život. U vrijeme odrastanja zasigurno nije lako preseliti se u drugi grad, no niz je učenika koji u vrijeme svojeg srednjoškolskog obrazovanja žive u učeničkim domovima. Zato je važna uloga ravnateljice te cijele uprave i zaposlenika doma, pa i Županije kao osnivača. Varaždinska županija kao osnivač kontinuirano ulaže u Učenički dom Varaždin, a prošle godine je u potpunosti rekonstruiran restoran, za što je iz županijskog proračuna izdvojeno gotovo 48.000 eura. Takvim ulaganjima u dom osiguravamo sigurno mjesto za rast, učenje i druženje, dok su događaji poput Domijade prilika da učenike naučimo kako se nositi s pobjedama, nastupima, ali i porazima – rekla je zamjenica Zagorec.  

Pozdrave je u ime Grada Varaždina uputila pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Danijela Vusić.

Korisnici Učeničkog doma Varaždin i učenici Glazbene škole u Varaždinu Marija Klara Hodić i Emanuel Kontrec izveli su hrvatsku himnu u instrumental verziji u vlastitom aranžmanu.

I sve je bilo spremno – učenici su s osmijehom na licu i istaknutim transparentima krenuli na „borilišta“.

Uz domaćine iz Učeničkog doma Varaždin, najvećeg u regiji sjever, te korisnike Učeničkog doma Srednje škole u Maruševcu s pravom javnosti, na Domijadi se natječu i učenici iz domova iz Međimurske, Bjelovarsko-bilogorske, Koprivničko-križevačke, Virovitičko-podravske, Sisačko-moslavačke i Zagrebačke županije.

Natjecanje u likovnom stvaralaštvu održalo se u dvorani Srednje strukovne škole Varaždin, natjecanje u glazbeno-scenskom i filmskom stvaralaštu u HNK Varaždin, a u sportskim disciplinama (stolni tenis, badminton, košarka, odbojka, nogomet i šah) na šest lokacija, u dvoranama Prve i Druge gimnazije, Gospodarske i Elektrostrojarske škole, dvorani Graberje te Areni Varaždin.  

Za sigurnost svih natjecatelja brinuli su se volonteri – studenti sestrinstva Sveučilišta Sjever i članovi Gradskog društva Crvenog križa Varaždin.

Nastavite čitati

Život i društvo

Novo Selo Podravsko moglo bi postati hrvatsko “Selo ruža”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Za dobru organizaciju potrebno je malo motivacije, dobre volje, nešto vremena, ali puno zajedništva. Govore nam tako u Udruzi Slobodnjaki iz Novog Sela Podravskog, mjesta u sastavu Općine Mali Bukovec.

Oni su se nedavno primili organizacije jedinstvene manifestacije ˝Rikićevo proljeće˝, koja je posvećena hrvatskom glumcu Rikardu Brzeski, rodom upravo iz tog mjesta.

On je ostvario zapažene uloge u Mejašima, Gruntovčanima te u filmu legendarnog Žnidaršića Tko pjeva zlo ne misli.

Stoga su Slobodnjaki odlučili, ne samo odati počast svom poznatom sumještaninu, već očuvati taj dio kulture i stvaralaštva od zaborava.

– Riki Brzeska ostvario je značajne uloge u našim legendarnim filmovima, a želja nam je da i mlađe generacije upoznaju taj dio naše kulture – kažu nam u Udruzi.

Manifestaciji je prisustvovao i župan Anđelko Stričak.

– Novo Selo Podravsko, koje se nalazi u Općini Mali Bukovec je poznato po proizvodnji ruža. Međutim, sad je bogatije i za jednu manifestaciju “Rikićevo proljeće” u spomen na glumca Rikarda Brzesku. Pretpostavljam da se svi ili barem mi stariji sjećamo nezaboravnih Gruntovčana, a on je u njima utjelovio lik Gabera Požgaja. Scene bakice koja je umrla pa se predomislila, proslave obljetnice vatrogasnog društva, licitaža trstike, Dudeka uposlenog u HŽ-u, njihovog pjevanja “… tihe noći moje zlato spava….” ostaju nezaboravne. Uvijek ih je ponovo lijepo gledati. To su scene koje uz seriju Velo misto zasigurno ulaze u najbolja djela hrvatske kinematografije. Ali, osim podsjetnika na njih potrebno je i prisjetiti se svih tih velikana hrvatske povijesti – rekao je Stričak.

Pritom je dao podršku Udruzi Slobodnjaki, njihovom predsjedniku Daliboru Horvatu i načelniku Malog Bukovca Darku Markoviću da Novo Selo Podravsko brendiraju kao hrvatsko ˝Selo ruža˝.

– Udruga je zaista aktivna, članovi organiziraju predstave, mnogobrojne sportske aktivnosti i izlete, uređuju i održavaju vanjske prostore poput igrališta i prostora oko društvenoga doma, pomažu i uveseljavaju malim gestama one kojima je to potrebno – rekao je načelnik Marković te dodao kako uz sve to Novo Selo Podravsko ima najveći rasadnik ruža u Republici Hrvatskoj pa je želja da se kompletni centar naselja zasadi sa stotinama sadnica ruža te da se mjesto pretvori u hrvatsko ˝Selo ruža”.

Što se pak tiče ostalih aktivnosti, Slobodnjaci imaju puno planova.

– U lipnju je planirano obilježavanje obljetnice izgradnju društvenog doma u Novom Selu Podravskom, potom je u planu Seoski mali nogometni turnir i druženje mještana Novog Sela Podravskog. Također, planiramo sadnju drvoreda-parka na jesen. Spremamo se i na edukacijski izlet u Volčji Potok radi projekta sadnje spomenutog parka u Novom Selu Podravskom – kažu nam u Udruzi. Naravno, pred kraj godine pripremaju i Adventsko druženje.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje