Povežite se s nama

Život i društvo

LED rasvjeta u Općini Vidovec za 2,5 milijuna kuna

Objavljeno:

- dana

Modernizacija

Općina Vidovec u listopadu 2015. godine pokrenula je projekt izmjene javne rasvjete na području cijele općine ukupne vrijednosti 2.578.653,20 kuna, prema kojem bi neekonomične i starije sustave rasvjete zamijenila štedljivijim sustavom LED rasvjete, koja koristi i do 50 posto manje energije te u većini slučajeva ima 10 puta duži radni vijek. 

U suradnji s poduzećem Tesla d.o.o., izrađena je projektna dokumentacija za projekt pod nazivom “Javna rasvjeta Općine Vidovec – modernizacija uporabive građevine”  koji obuhvaća svih 11 naselja te  predviđa 780 rasvjetnih tijela. Ukupna vrijednost same izrade projektne dokumentacije  iznosila je  99.918,75 kuna,no ista je sufinancirana od strane Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u iznosu od 39.967,50 kuna (40%), dok je ostatak potrebnih sredstava izdvojen iz općinskog proračuna.

Kako bi se uvjerili u kvalitetu i isplativost LED javne rasvjete,  u centru Vidovca postavljeno je sedam eksperimentalnih LED rasvjetnih tijela s probnim rokom od tri mjeseca.  Načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić istaknuo je tada da će, ukoliko se ova javna rasvjeta pokaže funkcionalnom, krenuti u modernizaciju javne rasvjete i u ostalim naseljima na području općine što će ujedno dugoročno donijeti i uštede u općinskom proračunu .

Prva faza modernizacije javne rasvjete krenula je u naseljima Budislavec i Domitrovec u kojima je zamjena bila najnužnija. Na ukupno 96 stupova izvedena je zamjena postojećih lampi sa štedljivim sustavom LED svjetiljaka, a njihov pozitivan učinak bio je odmah uočljiv. Ukupna vrijednost izmjene javne rasvjete u tim naseljima iznosila je 292.078,75 kuna , a temeljem uspješnih prijava na natječaje, veći dio sredstava u iznosu od 230.000 kuna sufinanciran je od strane ministarstva.

Općina Vidovec planira u skladu s financijskim mogućnostima,  izmijeniti kompletnu rasvjetu i u preostalih 9 naselja te postići najefikasniji način za uštedu energije i očuvanje prirodnih resursa. 

– U svom radu u Europskom odboru regija u Bruxellesu posebno sam se usredotočio upravo na područje zaštite okoliša, klimatskih promjena i energije. Znam koliko je kvalitetna, ali i ekološki čista javna rasvjeta važna za razvoj lokalne zajednice. Budući da smo uspješno završili projekt modernizacije javne te rekao da lokalne i regionalne vlasti mogu i moraju poticati razvoj pametnih pristupa energiji i okolišu te ulagati više u obnovljive oblike energije.

– Također, pokrenut ćemo inicijativu da se Općina Vidovec pridruži Sporazumu gradonačelnika gdje je cilj smanjiti emisije CO2 za barem 40 % do 2030. godine i posveti se  provedbi klimatskih i energetskih ciljeva EU-a na svom teritoriju – zaključio je Hranić.

Izvor:
Foto: Općina Vidovec

Život i društvo

Na hitnoj sjednici varaždinskog Gradskog vijeća prihvaćene ponude za zakup zemljišta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U četvrtak je održana sjednica Gradskog vijeća Grada Varaždina koja je sazvana po hitnom postupku.

Prema riječima zamjenika gradonačelnika Miroslava Markovića razlog hitnosti je da bi poljoprivrednici koji su dali ponude za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta na području Grada Varaždina mogli na vrijeme krenuti u ovogodišnju sjetvu.

Na sjednici je prisustvovalo 16 vijećnika koji su na kraju većinom glasova izglasali odluku o izboru najpovoljnije ponude za zakup poljoprivrednog zemljišta. Donošenje odluke na Gradskom vijeću je preduvjet za sklapanje ugovora o zakupu i uvođenja zakupaca u posjed.

Javnim natječajem bilo je obuhvaćeno 16 katastarskih čestica koje se daju u zakup na rok od 15 godina i 40 katastarskih čestica koje se daju u zakup na rok od 5 godina.

Nastavite čitati

Život i društvo

Sve nedjelje, praznici i blagdani do kraja 2024. u Ludbregu proglašeni javnim manifestacijama i sajamskim danima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Ludbreg donio je Zaključak da će sve nedjelje do kraja godine, kao i blagdani  te praznici biti takozvani sajamski dani.

-U svrhu promidžbeno-turističkih aktivnosti i povećanja obujma turističke ponude Grad Ludbreg i Turistička zajednica područja Centar svijeta provode različite aktivnosti na proširenju kulturno-turističke ponude. Tako se sve nedjelje  u razdoblju od 1. svibnja 2024. do 31. prosinca 2024. godine proglašavaju danima javnih manifestacija i sajamskim danima na području Grada Ludbrega – objavili su u Gradu Ludbregu.

Pojedine aktivnosti i programi odvijat će se i u dane praznika ili neradnih dana te se, pored nedjelja, u toku godine danima javnih manifestacija i sajamskim danima proglašavaju ovi dani: 30. 05. 2024. – Dan državnosti i Tijelovo – četvrtak, 22. 06. 2024. – Dan antifašističke borbe – subota, 5. 08. 2024. – Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja-ponedjeljak, 15. 08. 2024. – Velika Gospa – četvrtak, 1. 11. 2024. – Dan svih svetih – petak, 18. 11. 2024. – Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje – ponedjeljak i 26. 12. 2024. – Sveti Stjepan – četvrtak.

-Prigodna prodaja na kioscima, štandovima i slično, kao sastavni dio javnih i sajamskih manifestacija  može započeti najranije u 6:00 sati i završiti  najkasnije do 22:00 sata, a u dane manifestacije „Ludbreška Sveta Nedjelja“ može započeti najranije u 6:00 sati i završiti najkasnije do 24:00 sati – kažu u Gradu Ludbregu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje