Povežite se s nama

Međimurje

I u Međimurju zabilježen prvi smrtni slučaj od opasne gripe

Objavljeno:

- dana

EPIDEMIJA

U četvrtom tjednu ove godine u Međimurskoj je županiji zabilježeno 385 slučajeva oboljenja i jedna smrt od gripe, izvijestili su iz međimurskog Zavoda za javno zdravstvo.

U toj je županiji od početka izbijanja epidemije do kraja siječnja zabilježeno 1.364 oboljelih, a na području Varaždinske županije u istom je razdoblju 1.545 registriranih oboljelih bez smrtnih slučajeva. U obje je županije najmanje oboljelih kod starijih od 65 godina, jer su se starije osobe u najvećoj mjeri podvrgle cijepljenju. 

Kobna hladnoća

Prema podacima varaždinskog Zavoda za javno zdravstvo najviše je oboljelih u dobi između 30 i 64 godina, a zatim kod djece i mladih. U Hrvatskoj je od gripe u ovoj sezoni umrlo 11 ljudi, najviše je smrtnih slučajeva na području Splita i Šibenika, a prema pisanju lokalnog Radija 1 iz Čakovca, u Međimurju je uslijed komplikacija nastalih zbog oboljenja od gripe umrla ženska osoba srednje dobi.

Stručnjaci ovih dana u medijima govore o mutaciji virusa gripe te da je ovo jedna od težih sezona gripe. Saša Srića, pulmolog s Klinike za plućne bolesti Jordanovac u Zagrebu, za HRT je kazao da je do mutiranja virusa došlo zbog hladnije zime, zbog čega su jače komplikacije i upale pluća. Vladimir Draženović, voditelj Nacionalnog centra za gripu pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, također je za televiziju N1 kazao da je ledeni val pogodovao razvoju epidemije gripe.

– Tu pada u vodu zabluda da hladnoća ne pogoduje širenju virusa. Hladnoća možda ne pogoduje bakterijama, ali virusima da, pa mi ih čuvamo na -70 stupnjeva – naglasio je. Drugi razlog zbog kojeg je ova sezona gora od prethodnih činjenica je da se usred sezone pojavio novi soj virusa H3N2, nazvan H3 Bolzano, dok je sezona počela sojem H3 Hong Kong.

– On se pokazuje kao najintenzivniji još od pandemijskog virusa 2009. godine i oslabljuje naš respiratorni sustav – pojašnjava Draženović, koji kaže da će novi soj još više doći do izražaja sljedeće sezone. Kao treći faktor navodi slabu procijepljenost protiv gripe, koja je pala za čak 70 posto i smatra da su za to dijelom krive razne kampanje protiv cijepljenja i neprovjerene informacije. – Većina populacije je nezaštićena i 94 posto građana nije cijepljeno – upozorava Draženović te, s druge strane, ističe da su brojke umrlih i oboljelih ove godine zapravo unutar prosjeka. Prema službenim brojkama, do kraja siječnja bilo je 30-ak tisuća oboljelih. Kao pozitivno ističe da postoje blage naznake da je sezona gripe pri kraju, jer je uslijedilo zatopljenje. Sve što se dogodilo ove godine trebala bi biti pouka za sljedeću sezonu, koja bi, prema njegovu mišljenju, mogla biti još gora, pa apelira na ljude da se na vrijeme cijepe i tako zaštite.

HIGIJENA

Stručnjaci upozoravaju na redovito pranje ruku i izbjegavanje masovnih okupljanja kako bi se izbjeglo širenje zaraze

BOLOVANJE

Osoba je zarazna dva dana prije i nekoliko dana nakon gripe, zato ostanite kod kuće i ne širite zarazu odlaskom u bolnice, na posao ili drugdje

Izvor:
Foto:

Međimurje

Besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera u ponedjeljak u Maloj Subotici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U ponedjeljak, 29. travnja, od 8 sati u prostorijama Podružnice umirovljenika Mala Subotica (bivši matični ured) organizira se besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera.

Osim toga građani će moći doznati više informacija o šećernoj bolesti te dobiti korisne savjete.

Ovu akciju organizira Podružnica umirovljenika Mala Subotica.

Nastavite čitati

Međimurje

Stiže novi parket u sportsku dvoranu u Murskom Središću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministarstvo turizma i sporta krajem prosinca prošle godine objavilo je Javni poziv za iskaz interesa za sufinanciranje izgradnje, obnove, održavanja, opremanja i rekonstrukcije sportskih građevina u 2024. godini na koji je Grad Mursko Središće prijavio projekt „Rekonstrukcija sportske dvorane u Murskom Središću – zamjena sportskog poda“

U srijedu, 24. travnja, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak prisustvovao je potpisivanju i uručivanju Ugovora za spomenuti projekt u vrijednosti od 136.419,00 eura.

Sportska dvorana u Murskom Središću će tako uskoro dobiti novi sportski pod, a uskoro će se potpisati i ugovor u vrijednosti od 883.501,39 eura za kompletnu energetsku obnovu sportske dvorane – novi krov, fasada, prozori, rasvjeta, solari, toplinske pumpe…

Time će sportska dvorana svakako postati atraktivnije mjesto za sportske događaje, treniranje i natjecanja, a također će se time u idućim desetljećima osigurati funkcionalnost sportske dvorane i neće biti potrebe za nekim većim investicijskim ulaganjima.

Obzirom što je iz ova dva javna poziva Gradu Mursko Središće dodijeljeno više od milijun eura značajno se rasterećuje gradski proračun. Uz Grad Mursko Središće više jedinica lokalne samouprave iz Međimurske županije dobilo je sredstva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje