Povežite se s nama

Život i društvo

Je li Varaždin mjesto herojstva ili zločina generala Vladimira Trifunovića?

Objavljeno:

- dana

Kulturna dekontaminacija

Varaždinci, ostanite veliki u svojoj pobjedi i priznajte svoje zasluge srpskom oficiru, poručio je okupljenima na tribini “Slučaj generala JNA Vladimira Trifunovića” bivši srbijanski premijer Zoran Živković.  

Spomenuti skup su večeras u prostoru varaždinskog Gradskog muzeja organizirali Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću i Centar za kulturnu dekontaminaciju iz Beograda.

Borka Pavičević iz Srbije, u svojem izlaganju naglasila je da je pokojni Trifunović za nju heroj, a ne zločinac. S njom se složio i Zoran Pusić ustvrdivši da je general Trifunović 22. rujna 1991. godine predao vojarnu u kojoj je bilo svega 200-tinjak golobradih vojnika.

Iznošenje podatka o brojnom stanju vojske u vojarnama bivše JNA osporeno je iz publike riječima da je 32. korpus tijekom Varaždinskih dana rata imao 1.200 vojnika pod oružjem.

Potom su ostali govornici iz Beograda i Trifunovićevi poznanici pojasnili gdje je sve, od koga i kako Trifunović osuđen za ratni zločin i izdaju. Bilo je riječi i o njegovom privatnom životu, u maloj sobici Hotela Bristol, kojeg su nazvali običnom “rupom“, nedostojnom jednog časnog generala.

Najavljeno je i kako Centar za kulturnu dekontaminaciju iz Beograda pokreće inicijativu da jedna ulica u glavnom gradu Srbije nosi ime generala Trifunovića.

Dvojba o tome je li Varaždin mjesto zločina, ili herojstva pokojnog oficira jugovojske, ne postoji za varaždinskog odvjetnika Mirka Ramuščaka koji je organizatorima tribine poručio da je “Trifunović za Varaždince bio i uvijek će ostati ratni zločinac“.

“Izloženi smo opasnosti”

Svoju tvrdnju je obrazložio argumentima dok je Zoran Pusić već uvodno izrazio žaljenje što se na skup na kraju nije odazvao radimir Čačić, kao svjedok svega što se dešavalo.

I inače burnu raspravu, raspirilo je pitanje bivšeg srbijanskog premijera koji je publiku, u kojoj je bilo i branitelja, upitao zašto su Varaždinci 1991. godine pustili zločinca da nekažnjeno napusti Hrvatsku?

Na to mu je Krasnodar Kišur predsjednik UDVDR Varaždin odgovorio da se za tisak sprema velika monografija u kojoj će biti objavljeni brojni dokumenti koji ruše tezu o bilo kakvoj Trifunovićevoj nevinosti u sukobu u kojem je poginulo nekoliko civila, a tridesetak ih je ranjeno.

Ponovno se javio Zoran Živković čestitavši Varaždincima i Trifunoviću jer su sačuvali puno života 1991. zahvaljujući pregovorima. Dodao je da su rat u Hrvatskoj i sve oko njega dogovorili Franjo Tuđman i Slobodan Milošević.

Na kraju je otkrio i to da su svoje automobile s beogradskim registracijama u baroknom gradu morali sakriti u garaže.  
– Nadležne institucije, odnosno vaša varaždinska policija je procijenila da smo izloženi opasnosti – zaključio je Živković.          

Izvor:
Foto: IT

Život i društvo

Dolazeći tjedan bit će uglavnom sunčan, malo kiše s utorka na srijedu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Sjever Hrvatske očekuje uglavnom sunčani tjedan, pokazuje sedmodnevna prognoza DHMZ-a.

Ponedjeljak, 6. svibnja, bit će uglavnom sunčan, a dnevna temperatura ide do 23 °C.

Utorak će biti uglavnom oblačan, a u večernjim satima trebalo bi pasti nešto kiše. Kiša se očekuje i tijekom srijede ujutro, a potom se očekuje razvedravanje. Tijekom ova dva dana temperatura neće prelaziti 20 °C.

Sve do nedjelje, 12. svibnja, najviše će nas pratiti sunce. Danju temperatura neće prelaziti 21 °C.

Nastavite čitati

Život i društvo

Siggy je svjetska prvakinja, a ona i njezin vlasnik Danijel Novak dolaze iz Preloga

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek primio je u Gradskoj vijećnici svjetskog prvaka – ženku engleskog buldoga Jack&Jim I’m Siggy i njezinog vlasnika Danijela Novaka iz Preloga.

Ovim se naslovom ponosni vlasnik i dugogodišnji uzgajivač pasa Danijel Novak okitio na najvećem svjetskom kinološkom događanju održanom proteklog tjedna u Hrvatskoj. Jack&Jim I’m Siggy, koja je stara pet mjeseci, je proglašena najboljim ženskim štenetom u pasmini buldoga. Veliko je to priznanje i za uzgajivača Danijela Novaka i njegovu uzgajivačnicu Jack&Jim, koje pokazuje veliku kvalitetu uzgoja i rada, u koji je uloženo mnogo ljubavi i truda.

U Zagrebu je, na prostoru Zagrebačkog velesajma, krajem mjeseca travnja održano ovogodišnje najveće svjetsko kinološko događanje – World Dog Show 2024. Zagreb je tako od 24. do 28. travnja postao svjetsko središte ljubitelja i vlasnika omiljenih četveronožnih ljubimaca iz cijeloga svijeta, a izložba je ugostila više od 23.000 pasa i izlagača.

Posjetitelji su mogli vidjeti više od 300 različitih pasmina, koje su pokazali izlagači iz više od 70 zemalja svijeta, od kojih su najbrojnije bile zlatni retriever, welsh corgi pembroke, njemački patuljasti špic pomeranac, labrador retriever, rodezijski ridžbek, vipet, sibirski haski, engleski bulldog, engleski koker španijel, graničarski koli, bigl i škotski ovčar duge dlake.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje