Povežite se s nama

Život i društvo

Gradonačelnik Bosilj obišao ceste na kojima se radi, provjerite je li u planu uređenje vaše ulice

Objavljeno:

- dana

Gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj, pročelnik Upravnog odjela za gradnju i komunalno gospodarstvo Vlado Podbrežnički i viša stručna savjetnica za izgradnju i održavanje objekata i komunalne infrastrukture Martina Cesar Kelemen danas su obišli lokacije u varaždinskim gradskim i prigradskim naseljima na kojima traju ili su netom završili građevinski radovi na obnovi ulica.

Radovi su započeli u Kneginečkoj ulici u Gornjem Kućanu, a uključuju glodanje postojeće konstrukcije ceste, dogradnja i profiliranje trupa ceste kamenim materijalom, pri čemu se na mjestima proširenja izvodi iskop i nasip za izradu tamponskog sloja nove kolničke konstrukcije. Radovi uključuju i postavu novih rubnjaka, uređenje oborinske odvodnje, asfaltiranje kolnika novim nosivim i habajućim slojem asfalta te postavu signalizacije. Vrijednost radova je 940.000 kuna bez PDV-a.

– Kneginečka ulica tek se raskopala, ali očekujemo da će radovi završiti već kroz tri, četiri tjedna i bit će to nova, moderno uređena ulica. Molimo naše sugrađane za strpljenje – rekao je gradonačelnik.

Obnovljena je Ulica Tina Ujevića. Projektom je bilo predviđeno glodanje postojećeg asfalta kolničke konstrukcije i nogostupa, postava rubnjaka i zadržavanje postojećeg sustava odvodnje te zamjena i podizanje postojećih slivničkih rešetki, uređenje nogostupa, izvođenje nove kolničke konstrukcije i izvođenje horizontalne i vertikalne signalizacije. Vrijednost radova je 1.090.000 kuna bez PDV-a.
Predviđeni su i radovi zamjene rasvjete, koje je gradonačelnik najavio za idući tjedan, kao i početak uređenja još jedne ulice u kvartu Đurek: „U Ulici Tina Ujevića koja je završena, idući će se tjedan postaviti nova moderna LED rasvjeta, a krenuli su radovi i u odvojku Ulice Zrinskih i Frankopana kod Parka 7. Gardijske brigade „Puma“.“

Započeli su radovi na uređenju Ulice Nikole Fallera, a prema najavi gradonačelnika, ubrzo će započeti obnova i u Žumberačkoj te Ulici Franje Račkog.

Obnova postojećeg kolnika i pješačkih staza krenula je, kako je gradonačelnik i obećao – odmah nakon manifestacije Špancirfest, u Ulici Vatroslava Lisinskog. Projektom je predviđena obnova postojećeg kolnika i pješačkih staza u duljini od 150 metara. Na cijelom potezu postojeće prometnice predviđa se izvođenje nove kolničke konstrukcije sa završnim opločenjem granitnom kockom. Uz rubove kolnika predviđa se izvedba rigola (pasice). Istovremeno, s lijeve strane prometnice gdje zbog prostornih ograničenja nije moguće izvesti pješačku stazu, izvesti će se pasica. S desne strane predviđena je izvedba pješačkih staza. Na novo projektiranoj prometnici predviđeno je rješenje odvodnje u novoprojektirane slivnike s ravnom rešetkom i taložnicom. Vrijednost radova je 1.920.000 kuna bez PDV-a.

– Ulica Vatroslava Lisinskoga je najveće ruglo u samoj gradskoj jezgri koja se krenula obnavljati. Zbog zahtjeva konzervatora, ulica mora biti pokockana, čime je iznos obnove automatski nešto veći – istakao gradonačelnik.

Sa zadovoljstvom je najavio i konačno uređenje Habdelićevog trga: „Nakon što već deset godina stoji raskopan, idući tjedan potpisujemo ugovor s izvođačem radova za uređenje Habdelićevog trga. Kad završimo i to, namjera nam je da u samom centru uredimo i Cankarevu ulicu koja također nije primjereno uređena.“

Gradonačelnik je najavio da su već u izradi novi projekti uređenja ulica: „Već planiramo i radimo projekte za nastavak uređenja ulica u Varaždinu koji se odnose na poboljšanje prometne i komunalne infrastrukture za 2023. godinu.“

U Hrašćici se završavaju tri ulice, Vukovarska, Vinkovačka i Ulica Kardinala Franje Kuharića, a završena je Ulica Miljenka Stančića, no gradonačelnik ističe da će biti još nekih manjih radova: „Upravo sad kad pada kiša možemo u obilasku najbolje procijeniti da li su radovi napravljeni kako treba, da li su padovi iznivelirani. Ovdje u Hrašćici završava se s obnovom četiri ulice koje su sada lijepo i primjereno uređene. Postoje još neka mjesta u naselju na kojima smo vidjeli da stoji voda te ćemo i to ubrzo sanirati.“
Izvedeni radovi u Hrašćici uključuju glodanje postojeće konstrukcije ceste, dogradnju i profiliranje trupa ceste kamenim materijalom. Na mjestima proširenja izveden je iskop i nasip za izradu tamponskog sloja nove kolničke konstrukcije, postavljeni su novi rubnjaci, uređena je oborinska odvodnja. Završno je izvedeno asfaltiranje kolnika novim nosivim i habajućim slojem asfalta te uređenje kolnih prilaza.

Gradonačelnik ističe kako je dobra komunikacija s mjesnim odborima ključ za provedbu inicijativa: „Mjesni odbori daju inicijative, ali posebno moram pohvaliti aktivnost predsjednika Mjesnog odbora Hrašćica Damira Laljeka. Iduće godine u Hrašćici će se graditi rotor na spoju obilaznice i državne ceste na ulazu u Varaždin. Dobili smo i građevinsku dozvolu za izgradnju tribine NK Varteks tako da će se i to urediti za naše sportaše.“

Vezano uz izgradnju novih rotora u Varaždinu, gradonačelnik je najavio da se čeka lokacijska dozvola za pothodnik Wiessertova, u što su uključena i dva nova rotora – jedan kod Kućanske rampe, a drugi kod Glavnog kolodvora.

– Uskoro će biti raspisan natječaj za glavni projekt i za tu investiciju imamo sigurna sredstva osigurana od Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Riješili smo imovinsko pravne odnose na raskrižju Prešernove i Anine ulice, za taj rotor već imamo lokacijsku dozvolu i vjerujem da ćemo s njim krenuti u proljeće iduće godine. Radovi Hrvatskih cesta na rotoru u Gojancu trebali bi krenuti krajem iduće godine – zaključio je gradonačelnik Neven Bosilj.

Život i društvo

Grad Lepoglava dodijelio ugovore udrugama civilnog društva vrijedne 55.000 eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U čitaonici Gradske knjižnice Ivana Belostenca u Lepoglavi, gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić potpisao je 6. svibnja ugovore s udrugama civilnog društva koje su na temelju natječaja ostvarile financijsku potporu Grada za svoje projekte i programe u 2024. godini.

Grad Lepoglava za udruge izdvaja više sredstava nego neka veći gradovi pa je tako ove godine za udruge civilnog društva u proračunu predviđeno 55.000 eura.

Gradonačelnik Marijan Škvarić rekao je kako su udruge civilnog društva jako bitan segment razvoja grada, a to potvrđuje i činjenica da se na natječaj svake godine javi velik broj udruga.

– Ove godine potpisani je Ugovor s 34 udruga koje su dobile sredstva u iznosima od 200 do 5100 eura. Ono što je specifičnost Grada Lepoglave je da se na natječaj ne javljaju samo udruge s područja grada Lepoglave, već i iz Varaždina i Ivanca. Tako nam se ove godine prijavilo pet udruga s područja grada Ivanca koje su dobile sredstva. Uvjeti za prijavu su da su članovi udruga s područja grada Lepoglave i da se većina projekata i programa odvija na području grada Lepoglave – istaknuo je Škvarić.

Gradonačelnik vjeruje kako će te 34 udruge koje će dobiti sredstva i koja će im biti uplaćena kroz dva tjedna, svojim aktivnostima i sadržajima, ne samo obogatiti cjelokupni sadržaj grada, nego i njihove interese koje su programima definirali.

Treba napomenuti kako Grad Lepoglava osim za udruge civilnog društva, izdvaja sredstva i za sportske udruge u iznosu od 250.000 eura te za vatrogastvo 120.000 eura. Naglasilo se je i nastojanje za osiguravanje prostora za rad udruga, što bi se riješilo dobivanjem nekoliko zgrada koje su u državnom vlasništvu.

Na dodijeli ugovora prisutan je bio i predsjednik Gradskog vijeća Grada Lepoglave Robert Dukarić koji je naglasio kako se u odabiru gledalo da sve udruge dobiju dio sredstava.

– Grad Lepoglava je i dalje vodeći što se tiče udruga i donacije sredstava, ali ćemo iduće godine pokušati podići kriterij kako bi bili i zadovoljniji. Nadam se da ćete dobivena sredstva iskoristiti i najbolje prezentirati vaše udruge na najbolji mogući način – rekao je Dukarić.

Predsjednik udruge HVIDRA Ivanec Vjekoslav Špac kazao je kako su na natječaj prijavili memorijalni turnir koji već godinama traje u Žarovnici i Jerovcu te je zahvalio gradonačelniku na dugogodišnjoj suradnji, jer osim na ovome s Gradom Lepoglavom surađuju i na otvaranju Muzeja Domovinskog rata u Ivancu.

Gradu Lepoglavi i gradonačelniku Marijanu Škvariću zahvalila se na odobrenim sredstvima i predsjednica Udruge umirovljenika Lepoglava Marija Varović koja je istaknula kako će im ova sredstva omogućiti održavanje radionica u školi, ali i zajedničkom druženju mladih i starih kao i na samom radu udruge.

Nastavite čitati

Život i društvo

Varaždinci danas sve do podneva u centru grada mogu doznati sve o reanimaciji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, obilježava se 08. svibnja u čast Henryju Dunantu, utemeljitelju Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, a proslavom ovoga dana u Republici Hrvatskoj započinje i obilježavanje Tjedna Crvenog križa  8.-15. svibnja.

 Društvo Crvenog križa Varaždinske županije tim povodom organizira niz aktivnosti. Jedno od događanja bit će prezentacija pružanja Prve pomoći unesrećenim osobama, odnosno upoznavanje sa pravilnim postupkom reanimacije. Tom prigodom, građani će se moći upoznati sa aktivnostima, radom i djelovanjem Crvenog križa.

Prisutnima će biti dostupno besplatno mjerenje vrijednosti šećera u krvi i krvnog tlaka.

 Svrha obilježavanja Tjedna Crvenog križa je promicanje djelatnosti Crvenog križa i na taj način približavanje svih oblika pomoći našim korisnicima i osobama u potrebi te ovim putem svim djelatnicima, volonterima, članovima, korisnicima, simpatizerima i prijateljima Crvenog križa čestitamo Svjetski dan crvenog križa i Crvenog polumjeseca.

 Pozivamo sve građane da dođu 08.05.2024.godine na Franjevački trg, ispred Grgura Ninskog u vremenu od 9,00 do 12,00 sati, na druženje uz kavu i sokove.

Očuvajmo humanost, spoznajmo važnost solidarnosti i zamislimo koliko bi svijet bio bolji kada bi svatko od nas dao svoj doprinos.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje