Povežite se s nama

Život i društvo

Prva gimnazija Varaždin domaćin stručnog usavršavanja učitelja u STEM području

Objavljeno:

- dana

U Prvoj gimnaziji Varaždin u tijeku je provedba projekta ERASMUS+ „High-Fliers – Highly Interactive Guidance Helpful for Leadership in Educationally Relevant Skills“.

Nositelj projekta je Sveučilište Tartu iz Estonije, a suradničke ustanove su sveučilišta iz Portugala i Finske te Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, dok je Varaždinska županija vanjski projektni partner.

Projekt nastoji pridonijeti razvoju karijera učitelja u STEM području, a usmjeren je na vještine nastavnika i obrazovnog osoblja u školama, visokoškolskim ustanovama i organizacijama za promicanje znanosti u zemljama partnerima na projektu, ali i drugim zemljama diljem Europe kojima je potreban poticaj u STEM području obrazovanja. Ciljne skupine sudionika u projektu su postojeći učitelji kao i učitelji u procesu stjecanja učiteljskih kvalifikacija, te stručnjaci različitih profila uključeni u STEM školske i izvanškolske programe. Na stručnom usavršavanju u Prvoj gimnaziji sudjeluje 61 učitelj iz osnovnih škola kojima je osnivač Varaždinska županija.

Riječi dobrodošlice uputili su im Renata Čelik, pedagoginja Prve gimnazije Varaždin Renata Čelik, dr.sc. Josip Burušić, voditelj Centra za istraživanje znanja, obrazovanja i ljudskog kapitala pri Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar, Anđelko Stričak, župan Varaždinske županije.

Voditelj Centra dr.sc. Josip Burušić istaknuo je dobru suradnju Institut, ali i znanstvenog centra izvrsnosti i Varaždinske županije.

– Kao Varaždinska županija primjer ste mnogima, ali želimo da ste još bolji.  Svjedoci smo koliko županija posvećuje pažnju svojim školama, vama kao učiteljima, ali i učenicima i vjerujem kako ćemo u vremenu koje je pred nama svi zajedno osjetiti tu energiju i posvećenost – rekao je u svom obraćanju dr.sc. Josip Burušić.

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak istaknuo je kako je privilegija što Varaždinska županija može surađivati s Institutom Ivo Pilar kao najznačajnijim znanstvenim institutom u državi.

– Kada smo prošle godine ispraćali naše djelatnike u obrazovnom sustavu u mirovinu naglasio sam da kada su oni ulazili u obrazovni sustav osnovni pribor bile su kreda i ploča, a svoj radni vijek završili su sa tabletima. Zapitajmo se, koliko je uopće s njihove strane trebalo volje i truda da steknu nova znanja i kompetencije i nakon toga koliko je još volje i truda bilo da sve to prenesu na naše učenike. Jedino znanjem možemo biti globalno konkurentni, jedino na taj način možemo slijediti europske i svjetske trendove i biti među razvijenijim zemljama. A tome teži Varaždinska županija. Zbog toga ulažemo u naše škole, centre izvrsnosti i kompetentnosti. Stoga mi je drago što ste se odazvali ovom usavršavanju, što želite steći nova znanja i iskustva kako bi naši učenici dobili ono najbolje od vas – zaključio je župan Stričak.

Početku usavršavanja nazočio je i pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr.sc. Miroslav Huđek i njegova zamjenica Sanja Herceg.

Život i društvo

Prva gimnazija Varaždin upisuje učenike u osam razreda

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prva gimnazija Varaždin jedna je od najpoznatiji srednjoškolskih ustanova na sjeveru Hrvatske koja je kroz svoju dugu povijest na daljnje obrazovanje uputila mlade ljude od kojih su neki postali ponajbolji stručnjaci u Hrvatskoj i šire.

Pred osmašima je upis u srednje škole, a baš Prva gimnazija Varaždin može im ponuditi niz programa koji će zadovoljiti njihove interese i potrebe.

Ove godine je došlo do velikih promjena u Prvoj gimnaziji Varaždin, pojasnila je ravnateljica Janja Banić, dipl. inf. Konkretno, na novi će se način profilirati škole. Prva gimnazija je dogovorila da će upisivati dva razreda opće gimnazije, zatim jedan razred jezične gimnazije te također jedan razred dvojezične gimnazije i četiri razreda prirodoslovno-matematičke gimnazije. Novost je i to da će u prirodoslovno-matematičkoj osim programa A (učenje drugog stranog jezika) i B (umjesto dva sata učenja drugog stranog jezika uvodi se po jedan sat matematike i informatike) uvesti i program C. Program C obuhvatit će učenje dodatna dva sata matematike umjesto drugog stranog jezika.

– Učenici će se za navedene programe opredjeljivati putem aplikacije e-upisi, a uvjet je da u svakoj grupi programa bude minimalno 10 učenika. Takav smo prijedlog predložili Ministarstvu obrazovanja, završilo je e-savjetovanje, i oni su umjesto 20 i 24 učenika po razredu ovisno o programu koliko smo tražili, odobrili 26 te tako samo našoj Gimnaziji povećali kvote. Iako nije predmetom upisa u prvi razred, u ljetnom roku ćemo u treći razred upisivati učenike u program međunarodne mature, odnosno IB DP (International Baccalaureate Diploma Programme). Učenici ga mogu upisati nakon završetka prva dva razreda bilo koje srednje škole. Na taj način se može steći diploma međunarodne mature koja je jednako vrijedna kao položena državna matura i učenici se mogu upisati na bilo koji hrvatski fakultet ili bilo koji fakultet u svijetu – rekla je Banić.

U Prvoj gimnaziji Varaždin, osim na kvaliteti obrazovanja, naglasak je i na radnoj etici kod nastavnika i učenika, ali i atmosferi koja vlada u školi te vlada pravi timski duh. O tome koliko se toga događa u Prvoj gimnaziji, aktivnostima u kojima sudjeluju učenici i profesori te svim drugim aktualnostima možete pročitati na vrlo ažurnim web i Facebook stranicama ove škole.

Dan otvorenih vrata

Ipak, posjet školi najbolji je način kako saznati sve što mlade zanima pa je zato Prva gimnazija 17. svibnja organizirala Dan otvorenih vrata. U posjet su stigle grupe iz niza osnovnih škola. Prikazan im je novi film o Prvoj gimnaziji Varaždin. Bila je to prigoda da učenici saznaju sve o programima ove škole te da pogledaju virtualnu izložbu umjetničkih radova učenika Prve gimnazije koji su dobili nagrade na nacionalnoj razini za najbolje radove generirane korištenjem umjetne inteligencije. Izložba nije vidljiva u samom prostoru dvorišta i okolice Prve gimnazije, već je potrebna aplikacija i izložba se razgledava mobitelom. Cilj je prikazati virtualnu stvarnost koja nas može okruživati. Učenici-volonteri proveli su osmaše po školi. Istog dana održan je i Dan otvorene nastave, kada su profesori pripremili radionice za gimnazijalce. Oni su sami odabrali što žele raditi te su se za to prijavili on-line. Također, profesori Prve gimnazije su ispred stručnih aktiva odgovarali na sva pitanja učenika. Posjećenost je bila odlična.

Za one koji nisu stigli na Dan otvorenih vrata razgled Prve gimnazije je uvijek moguć putem linka na web ili Facebook stranici. Tamo je dostupna virtualna šetnja školom, a nedavno su dodane i neke novosti. Postoji jedna interaktivna točka, a klikom na nju se otvaraju podaci o školi. Također, postoji mogućnost autorotacije za svakog posjetitelja, ali moguće je kliknuti i dodatne izbornike sa strane. Šetnja se može obaviti na hrvatskom i engleskom jeziku pa baš svi mogu upoznati Prvu gimnaziju Varaždin.

Nastavite čitati

Život i društvo

Evo kada će se tretirati komarci u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije, provodit će mjere adulticidne dezinsekcije komaraca na području Grada Varaždina, 30. svibnja 2024. godine, u terminu od 5:00 – 5:30 sati, u Parku Vatroslava Jagića.

Dezinsekcija će se provoditi  sa sintetskim piretroidom PHOBI SUPER PB koji je odobren od strane Ministarstva zdravstva. Tretman suzbijanja će se provoditi metodom hladnog zamagljivanja (ULV) s motornog vozila.

Mole se građani da se u to vrijeme ne zadržavaju na otvorenom prostoru na navedenoj lokaciji i da zatvore svoje prozore. Također se mole pčelari, ako u blizini navedene lokacije imaju pčele, da ih zatvore u košnice za vrijeme provođenja tretmana suzbijanja komaraca, poručili su u Gradu Varaždinu.

U slučaju nepovoljnih vremenskih prilika, akcija suzbijanja se odgađa za sljedeći dan, odnosno do poboljšanja vremenskih prilika.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje