Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Radovi na Medicinskoj školi odvijaju se prema planiranoj dinamici

Objavljeno:

- dana

U pratnji ravnateljice Medicinske škole Varaždin mr.sc. Mirjane Grabar Kruljac župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, njegova zamjenica Silvija Zagorec i pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr.sc. Miroslav Huđek obišli su gradilište budućeg Regionalnog centra kompetentnosti inovativnih zdravstvenih tehnologija.

Obilasku su nazočili i predstavnici izvođača radova.

Naime, Medicinska škola nakon izgradnje i uspostave Regionalnog centra kompetentnosti postat će referentni edukacijski centar iz područja medicine za cijelu Hrvatsku.

– Kada govorimo o vrijednosti projekta, uglavnom mislimo na financijski dio, ali daleko je važnije naglasiti da će se izgradnjom ovog objekta naše obrazovanje dići na izuzetno zavidnu razinu, ali ne samo obrazovanje već i zdravstvo. Ovdje ćemo školovati naše zdravstvene djelatnike koji, ne samo da će dobiti znanje, već će moći steći i određene vještine, kako bi kasnije na svojem radnom mjestu bili što stručniji i kvalitetniji. Treba naglasiti kako je vrijednost građevinskih radova na objektu oko 50 milijuna kuna od kojih je 29 milijuna financirano iz fondova Europske unije – rekao je župan te dodao kako je na prošloj sjednici Županijske skupštine donijeta suglasnost da se škola može zadužiti za dodatnih 10 milijuna kuna, kako bi u slučaju nepredviđenih radova i porasta cijene građevinskih radova, materijala i energenata bili spremni za te troškove.

– Ostali trošak će snositi Varaždinska županija. Na tih 50 milijuna kuna, treba dodati dodatnih 50-ak milijuna za soft program, kako smo nazvali taj program. Sve to radimo u korist naših građana – zaključio je župan.

Ravnateljica škole mr.sc. Mirjana Grabar Kruljac istaknula je kako je u sektoru zdravstva ovo trenutno najbolja škola zdravstvenog tipa u Hrvatskoj, a projekt Rekonstrukcije i dogradnje Regionalnog centra kompetentnosti i Uspostava rada Regionalnog centra kompetentnosti ukupne su vrijednosti oko 100 milijuna kuna.

– Zahvaljujući ovim projektima, škola će preskočiti nekoliko pedagoških i tehnoloških razina. Kad sve bude završeno, bit ćemo na razini na kojoj će škola u 21. stoljeću gledati već u 22. stoljeće. Radovi se trenutno odvijaju prema planiranoj dinamici, a što se tiče osmišljavanja sadržaja koje ćemo ponuditi u Centru, već smo producirali tri prijedloga standarda zanimanja na razini 5.0. Riječ je o svojevrsnoj specijalizaciji i novosti koje nema u Hrvatskoj u obrazovnoj strukovnoj politici – rekla je ravnateljica škole naglasivši kako „ne učimo za školu nego za život“.

Pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr.sc. Miroslav Huđek također je zadovoljan izvedbom radova te je tom prilikom naglasio kako će u samoj školi biti osiguran i prostor za udruge invalida i osobe sa zdravstvenim teškoćama.

– Ne samo unutar redovnog obrazovnog sustava nego i u sustavu društvene odgovornosti razvija se sustav jednakih šansi jer i ljudi koji imaju zdravstvene teškoće moraju imati mogućnost da se bave sportom ili nekim drugim aktivnostima i da budu ravnopravni sa svima nama – poručio je.

Antonio Buljan, iz tvrtke TROMONT d.o.o. , inače inženjer gradilišta naznačio je kako radovi idu svojim tijekom te je izrazio zadovoljstvo što upravo spomenuta tvrtka radi na izgradnji ovakvog jednog modernog zdanja.

Život i društvo

Roditelji uređivali vanjski prostor Dječjeg vrtića Bubamara u Gornjem Knegincu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Poznato je da interakcija i suradnja roditelja i vrtića potiče i potpomaže razvoj svih djetetovih potencijala.

Zbog navedenog, suradnički odnos roditelja i vrtića ključan je kako bi se zajedničkim snagama maksimalizirale mogućnosti razvoja svakog djeteta u cjelovitu i kompetentnu osobu.

Navedeno dobro znaju i u Dječjem vrtiću Bubamara u Gornjem Knegincu, stoga je 11. travnja u prostorima vrtića održana četverosatna radionica s roditeljima prilikom koje su se uređivali vanjski prostori vrtića.

Tako su roditelji djece iz skupina Iskrice i Lavići s njihovim odgajateljicama bojali pripremljena igrala od drvene građe i ostalih recikliranih materijala kojima će se obogatiti svakodnevni boravak djece na svježem zraku. Obojan je i ukrašen stol namijenjen igranju društvenih igara, klupica i dvije gume namijenjene za odmor, stalak za slikanje, poličar napravljen od sanduka, drveni autić i provlačilica. Na gumiranim podlogama roditelji su iscrtali poligon s različitim oblicima i mogućnostima korištenja. Također, roditelji su donijeli sadnice cvijeća i začinskog bilja kojima su potom ukrašeni vrtićki kamenjar i gredice, a sadnice ružmarina, rajčice, paprike i krastavaca stavljeni su u staklenik iz kojeg će se presaditi u vrtićki vrt ili u visoke gredice. Dio roditelja pomogao je postaviti ogradu kojom je pregrađen dio vrtićkoga dvorišta te su na taj način osigurani još bolji sigurnosni uvjeti za djecu mlađe dobi za vrijeme boravka na zraku. Uz navedeno, oslikan je i prilazni zid koji će zasigurno pridonijeti ljepšem izgledu prilaza u Vrtić.

Tijekom radionice i druženja nije nedostajalo pjesme, smijeha, šale i veselja. Svi sudionici su se mogli okrijepiti sokovima, grickalicama i kavom, a vrijedne ruke vrtićkih kuharica osigurale su i lasagne za užinu. Nakon provedene radionice, roditelji su iskazali veliko zadovoljstvo obogaćenim sadržajima, a za djecu u narednim danima slijedi igra i istraživanje novih sadržaja na vrtićkom dvorištu.

Nastavite čitati

Život i društvo

Oko dvije tone smeća prikupljene tijekom tradicionalne eko-akcije čišćenja na Voći

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U organizaciji Udruge hrvatskih branitelja domovinskog rata „Voća“ te uz podršku ostalih udruga s djelovanjem na području općine Donja Voća, u nedjelju, 14. travnja, održana je ekološka akcija na Voći povodom nadolazećeg Dana planeta Zemlje.

Ova eko akcija organizira se svake godine na inicijativu i pod pokroviteljstvom Općine Donja Voća koja pritom osigurava vreće za smeće, rukavice te za svakog sudionika i obrok na kraju akcije. Ove godine prikupljeno oko dvije tone smeća, najviše plastika, boca i sitnog otpada uz prometnice te uz javne površine na području općine.

U Općini Donja Voća itekako su svjesni važnosti zaštite okoliša i očuvanja prirodnih resursa, jer svakim danom svjedočimo njezinoj nepredvidivosti i snazi te nas podsjeća koliko smo krhki bez prirodne ravnoteže, a čovjek je jedino živo biće koje onečišćuje okoliš u kojem živi. Općina Donja Voća u prethodnih dvije godine posebnu pažnju posvećuje zaštiti okoliša, pa je tako kroz Fond za zaštitu okoliša osigurala svim sumještanima besplatne žute i plave kante za smeće, redovno u suradnji sa školom provode edukacije, radionice i ostale edukativne aktivnosti za djecu predškolskog i školskog uzrasta. Dok u mjesecima koji su pred nama, osiguravanjem sredstava kroz Fond za zaštitu okoliša, nabavlja i mobilno reciklažno dvorište te počinje s novim ciklusom predavanja, radionica i ostalih edukativno-informativnih aktivnosti.

Organizatori zahvaljuju sudionicima što se svake godine odazovu ovoj hvalevrijednoj eko akciji, uz poruku: “Naša djeca i priroda oko nas, bit će nam zahvalni, zaštitimo prirodu, zaštitimo našu Voću!”

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje