Povežite se s nama

Život i društvo

Kreacije mlade Eve Vučković inspirirane tradicijom ludbreškoga kraja: Moda zaslužuje kvalitetu i održivost, a cilj je zaštititi vez, tkanje, čipkarstvo…

Objavljeno:

- dana

Ludbrežane, ali i sve one koji će posjetiti manifestaciju Dani ludbreške Svete nedjelje, u četvrtak očekuje zanimljiva plesna izvedba, koja će spojiti suvremenu umjetnost i tradiciju. Na ludbreškom glavnom gradskom trgu u 17 sati održat će se modno – plesni performans inspiriran poznatom “Legendom o Ludbergi” te se sastoji od šest odjevnih kreacija kao polazišnih točaka performansa koje predstavljaju likove istoimene legende.

Autorica spomenutih kreacija je mlada ludbreška umjetnica Eva Vučković, u ručnoj izradi odjevnih predmeta sudjelovale su članice Udruge “Žene iz Centra svijeta”, a performans će izvesti Ludbreške mažoretkinje.

Tim povodom razgovarali smo s mladom Evom, ambicioznom umjetnicom, koja kaže da joj je cilj očuvanje tradicije.

Priče i legende

– Želja mi je da se okupimo mi mladi, ali i ludbreške udruge, svatko sa svojim talentima i aktivnostima, i da pokažemo koliko potencijala ovaj kraj ima – kaže nam Eva i dodaje kako je umjetnost prava prilika da ono što su nam ostavili naši stari ne bude samo sjećanje i slova na papiru, već da se ožive predmeti, priče i legende ludbreškog kraja.

Stoga će ova “Ludberga” biti izvedena u obliku suvremene, plesne izvedbe ludbreških mažoretkinja. Odjevne kreacije izrađene su kao nosivi svakodnevni odjevni predmeti inspirirani prirodom ludbreškog kraja i motivima iz priče o Ludbergi.

Cilj je ovogodišnje projektne suradnje s udrugama potaknuti želju za očuvanjem tradicijskog tekstilnog rukotvorstva s područja Ludbrega, pokazati da rukotvorstvo bez obzira i dan danas može imati primjenu u suvremenim kako dizajnerskim tako i umjetničkim angažmanima i samim time lokalno ukazati na održivost materijalnih i nematerijalnih kulturnih vrijednosti kao sto su tradicijska znanja, priče, vjerovanja, običaji i legende.

– Važno je zaštititi vez, tkanje, čipkarstvo i sve ono vrijedno čime se ludbreški kraj može samo ponositi – kaže Eva, koja svoj modni izričaj temelji na ekološkoj osviještenosti, odnosno u svojim kreacijama upotrebljava materijale poput lana.

Ekološka osviještenost

U doba konzumerizma, kad većina ljudi ima sklonost da kupuje više nego što je potrebno, pa tako i ogromna količina odjevnih predmeta postaje otpad, koji se u većini slučajeva više ne upotrebljava, Eva nastoji kroz svoje kreacije promovirati ekološku osviještenost. Cilj je, kaže, nastojati ljudima pojasniti sve eventualne posljedice brze mode.

– Danas se modna industrija oslanja na prekomjerno trošenje novca, a zatim odbacivanje odjevnih predmeta. Cilj je koristiti kvalitetne materijale, što u konačnici i štedi novac onima koji te predmete kasnije konzumiraju.

Eva inače dolazi iz umjetničke obitelji te podrške nije manjkalo. Na kraju osnovne odlučila se za Školu primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, smjer slikarstvo.

Potom je završila preddiplomski sveučilišni studij Grafike na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, a zatim i diplomski studij dizajna na Sveučilištu Luzern u Švicarskoj. U Švicarskoj je, kaže, posebno zavoljela dizajn, ali i stekla iskustva koja će joj zasigurno pomoći u njenim ambicioznim planovima.

Život i društvo

Prva gimnazija Varaždin upisuje učenike u osam razreda

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prva gimnazija Varaždin jedna je od najpoznatiji srednjoškolskih ustanova na sjeveru Hrvatske koja je kroz svoju dugu povijest na daljnje obrazovanje uputila mlade ljude od kojih su neki postali ponajbolji stručnjaci u Hrvatskoj i šire.

Pred osmašima je upis u srednje škole, a baš Prva gimnazija Varaždin može im ponuditi niz programa koji će zadovoljiti njihove interese i potrebe.

Ove godine je došlo do velikih promjena u Prvoj gimnaziji Varaždin, pojasnila je ravnateljica Janja Banić, dipl. inf. Konkretno, na novi će se način profilirati škole. Prva gimnazija je dogovorila da će upisivati dva razreda opće gimnazije, zatim jedan razred jezične gimnazije te također jedan razred dvojezične gimnazije i četiri razreda prirodoslovno-matematičke gimnazije. Novost je i to da će u prirodoslovno-matematičkoj osim programa A (učenje drugog stranog jezika) i B (umjesto dva sata učenja drugog stranog jezika uvodi se po jedan sat matematike i informatike) uvesti i program C. Program C obuhvatit će učenje dodatna dva sata matematike umjesto drugog stranog jezika.

– Učenici će se za navedene programe opredjeljivati putem aplikacije e-upisi, a uvjet je da u svakoj grupi programa bude minimalno 10 učenika. Takav smo prijedlog predložili Ministarstvu obrazovanja, završilo je e-savjetovanje, i oni su umjesto 20 i 24 učenika po razredu ovisno o programu koliko smo tražili, odobrili 26 te tako samo našoj Gimnaziji povećali kvote. Iako nije predmetom upisa u prvi razred, u ljetnom roku ćemo u treći razred upisivati učenike u program međunarodne mature, odnosno IB DP (International Baccalaureate Diploma Programme). Učenici ga mogu upisati nakon završetka prva dva razreda bilo koje srednje škole. Na taj način se može steći diploma međunarodne mature koja je jednako vrijedna kao položena državna matura i učenici se mogu upisati na bilo koji hrvatski fakultet ili bilo koji fakultet u svijetu – rekla je Banić.

U Prvoj gimnaziji Varaždin, osim na kvaliteti obrazovanja, naglasak je i na radnoj etici kod nastavnika i učenika, ali i atmosferi koja vlada u školi te vlada pravi timski duh. O tome koliko se toga događa u Prvoj gimnaziji, aktivnostima u kojima sudjeluju učenici i profesori te svim drugim aktualnostima možete pročitati na vrlo ažurnim web i Facebook stranicama ove škole.

Dan otvorenih vrata

Ipak, posjet školi najbolji je način kako saznati sve što mlade zanima pa je zato Prva gimnazija 17. svibnja organizirala Dan otvorenih vrata. U posjet su stigle grupe iz niza osnovnih škola. Prikazan im je novi film o Prvoj gimnaziji Varaždin. Bila je to prigoda da učenici saznaju sve o programima ove škole te da pogledaju virtualnu izložbu umjetničkih radova učenika Prve gimnazije koji su dobili nagrade na nacionalnoj razini za najbolje radove generirane korištenjem umjetne inteligencije. Izložba nije vidljiva u samom prostoru dvorišta i okolice Prve gimnazije, već je potrebna aplikacija i izložba se razgledava mobitelom. Cilj je prikazati virtualnu stvarnost koja nas može okruživati. Učenici-volonteri proveli su osmaše po školi. Istog dana održan je i Dan otvorene nastave, kada su profesori pripremili radionice za gimnazijalce. Oni su sami odabrali što žele raditi te su se za to prijavili on-line. Također, profesori Prve gimnazije su ispred stručnih aktiva odgovarali na sva pitanja učenika. Posjećenost je bila odlična.

Za one koji nisu stigli na Dan otvorenih vrata razgled Prve gimnazije je uvijek moguć putem linka na web ili Facebook stranici. Tamo je dostupna virtualna šetnja školom, a nedavno su dodane i neke novosti. Postoji jedna interaktivna točka, a klikom na nju se otvaraju podaci o školi. Također, postoji mogućnost autorotacije za svakog posjetitelja, ali moguće je kliknuti i dodatne izbornike sa strane. Šetnja se može obaviti na hrvatskom i engleskom jeziku pa baš svi mogu upoznati Prvu gimnaziju Varaždin.

Nastavite čitati

Život i društvo

Evo kada će se tretirati komarci u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije, provodit će mjere adulticidne dezinsekcije komaraca na području Grada Varaždina, 30. svibnja 2024. godine, u terminu od 5:00 – 5:30 sati, u Parku Vatroslava Jagića.

Dezinsekcija će se provoditi  sa sintetskim piretroidom PHOBI SUPER PB koji je odobren od strane Ministarstva zdravstva. Tretman suzbijanja će se provoditi metodom hladnog zamagljivanja (ULV) s motornog vozila.

Mole se građani da se u to vrijeme ne zadržavaju na otvorenom prostoru na navedenoj lokaciji i da zatvore svoje prozore. Također se mole pčelari, ako u blizini navedene lokacije imaju pčele, da ih zatvore u košnice za vrijeme provođenja tretmana suzbijanja komaraca, poručili su u Gradu Varaždinu.

U slučaju nepovoljnih vremenskih prilika, akcija suzbijanja se odgađa za sljedeći dan, odnosno do poboljšanja vremenskih prilika.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje