Povežite se s nama

U fokusu

Kostanjevac, Hranić i Kaniški: Hoće li župan Štromar biti odgovoran dođe li do penalizacije?

Objavljeno:

- dana

Projekt aglomeracija

– Kad su domaćinstva dobila pismo za Aglomeraciju, župan Štromar i direktor Varkoma Vlašić nisu napisali da to ne mogu i ne znaju napraviti, a sada će njihov nemar platiti brojni korisnici  – poručio je Marijan Kostanjevac, načelnik općine Vinica na današnjoj konferenciji za medije županijskog HDZ-a kojoj je glavna tema bila aglomeracija.

Osim njega na konferenciji su bila još dva HDZ-ova načelnika. Načelnik općine Vidovec Bruno Hranić i načelnik Gornjeg Kneginca Goran Kaniški.

Inače, ukupna vrijednost projekta je 684 milijuna kuna i projektom Aglomeracije predviđena je izgradnja 242 kilometra cjevovoda s 108 precrpnih stanica te sanacija postojećih cjevovoda u dužini od 2,6 km, a rok za završetak projekta do kraja 2019.

– Pompozno najavljivani projekt koji je započeo 2010. godine i dalje je u neizvjesnosti zbog nedovoljne kapacitiranosti Varkoma koji je nositelj investicije. Mi se još uvijek mučimo s raspisivanjem i poništavanjem natječaja – rekao je Hranić i dodao da je veliki broj općina još 2010. imao spremne projekte i dozvole za kanalizaciju. To su Vinica, Petrijanec, Kneginec i Varaždin, a Vidovec je bio pred dobivanjem građevinske dozvole.

– Potrošeni su milijuni proračunskih novaca jer nije bilo koordinacije između općina i Varkoma kao nositelja projekta – dodao je Hranić.

Nejasnoće

Kaniškom nije jasno zašto se projekt proširio i na općine koje nisu imale nikakve projekte, a imaju rok završetka 2023. godine, i kao primjer istaknuo Općinu Cestice.

– Ostali sad moraju njih čekati, a moglo se sve odraditi u dvije etape. Ono što je spremno gradilo no se, a ono što nije paralelno bi se pripremalo i nastavilo nakon završetka prve etape. Tako bi se izbjegla penalizacija – objasnio je Kaniški.

Hranić je pak rekao da si župan Štromar želi prisvojiti projekt Aglomeracije, te postavio pitanje je li svjestan da će zbog neispunjavanja uvjeta i rokova EU direktiva za posljedicu imati penalizaciju od strane Europske komisije.

Penalizacija

– Penalizacija će se provoditi na način da će se buduća EU sredstava umanjiti Hrvatskoj. Hoće li se tu župan osjećati odgovornim ili će u tom dijelu odgovornost prebaciti na nekog drugog  – upitao je Hranić.

Hranić Štromara drži odgovornim za debakle na natječajima.

– HNS i dalje drži na čelu najvažnijeg komunalnog poduzeća u županiji čovjeka koji ima previše osobnih problema sa komunalnim obvezama da bi se bavio ozbiljnim poslom direktora jednog tako velikog poduzeća. Uostalom kao može preuzeti takvu odgovornost za višemilijunski projekt a da nije sposoban plaćati komunalne usluge koje osobno koristi a onda još i u stilu macho muškarca sve to lijepo svali na svoju suprugu – rekao je načelnik općine Vidovec.

Spomenuta je i Međimursku županije jer je ona krenula sa projektom aglomeracije kad i Varaždinska još 2010. godine.

– Međimurski župan prepustio je posao aglomeracije struci – zaključio je Kaniški.

Izvor:
Foto: IT

U fokusu

FOTO Moćni Rafalei preletjeli nad sjeverom Hrvatske za oko 4 minute, jeste li ih vidjeli?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Veliko pojačanje obrani Republike Hrvatske su višenamjenski borbeni avioni Rafalei koji su u našu zemlju došli 25. travnja.

Povodom današnjeg svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak od 9 do 11 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Dva hrvatska Rafalea već su se mogla vidjeti nad sjeverom Hrvatske jer su nad Koprivnicom bilu u 09:50, nad Ludbregom i Čakovcem u 09:52, nad Varaždinom u 09:54 i Krapinom u 09:56.

Morali ste biti jako točni ako ste ih željeli vidjeti, ali ako niste uspjeli zabilježila ih je nad Varaždinom kamera našeg Ivana Agnezovića. Čak i ako ih niste stigli vidjeti vjerojatno ste ih čuli.

Nastavite čitati

U fokusu

Rafalei danas prelijeću cijelu RH, evo kada “brišu“ iznad Varaždina i Čakovca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak, u srijedu 1. svibnja 2024. godine u jutarnjim satima, od 09:00 do 11:00 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Preletom iznad cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izvest će svoju prvu zadaću višenamjenskim borbenim avionima Rafale u znak zahvalnosti i poštovanja prema svim sudionicima vojno-redarstvene operacije “Bljesak”, a posebno prema svim hrvatskim braniteljima koji su život položili za hrvatsku slobodu i samostalnost.

Dva hrvatska Rafalea preletjet će hrvatske gradove po sljedećim rutama i vremenima:

1. Velika Gorica 09:11 – Ivanić Grad 09:14 – Kutina 09:17 – Novska 09:18 – Okučani 09:20 – Nova Gradiška – Slavonski Brod 09:24 – Županja 09:28 – Vinkovci 09:30 – Vukovar 09:31 – Osijek 09:33 – Beli Manastir 09:36 – Belišće 09:38 – Valpovo – Našice 09:40 – Slatina 09:43 – Virovitica 09:45 – Bjelovar 09:48 – Koprivnica 09:50 – Ludbreg – Čakovec 09:52 – Varaždin 09:54 – Krapina 09:56 – Zaprešić – Samobor 09:59 – Jastrebarsko 10:01 – Karlovac 10:02 – Glina 10:05 – Petrinja – Sisak 10:07 – Velika Gorica.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje