Povežite se s nama

Život i društvo

Na humanitarnom teniskom turniru prikupljeno 50.000 kuna za djecu s poremećajima iz spektra autizma

Objavljeno:

- dana

U subotu, 3. rujna, na terenima TK Varteksa, u organizaciji Tenis kluba “Varteks”, Udruge za autizam “Pogled”, NC Lions Cluba Varaždin Millennium i Hrvatskog društva skladatelja – HDS ZAMP održan je 10. po redu humanitarni teniski turnir za prikupljanje sredstava neophodnih za pružanje usluga radnih terapeuta i NFB treninga za djecu s poremećajima iz spektra autizma.

Nakon dvije godine prisilne stanke izazvane epidemijom koronavirusa, ponovno se na terenima Tenis kluba Varteks zaigrao tenis za male velike-prijatelje iz Udruge Pogled. Više od stotinu tenisačica i tenisača odigrali su mečeve u tri kategorije (ženski, muški i mješoviti parovi) i pokazali da, usprkos teškim vremenima, nisu zaboravili pomagati onima kojima je to najpotrebnije.

FOTO Varaždinci imaju veliko srce: odazvali se na humanitarni teniski turnir

Prekrasna i sunčana subota samo je naglasila dobro raspoloženje i atmosferu koja je vladala među brojnim gostima i posjetiteljima koji su akciju podržali navijajući, kupujući tombole ili dajući svoje dobrovoljne priloge.

Preko stotinu donatora su, poklanjajući svoje usluge i proizvode, omogućili organizaciju tombole za dodatno prikupljanje sredstava, ili su direktno na žiro račun otvoren za potrebe ove humanitarne akcije uplatili svoje novčane priloge.

I ove godine su i Varaždinska županija i Grad Varaždin prepoznali važnost ove akcije te preuzeli pokroviteljstvo nad Humanitarnim teniskim turnirom te pomogli da se prikupi čim više sredstava za pružanje usluga radnih terapeuta i NFB treninga za djecu s poremećajima iz spektra autizma.

Poremećaji iz spektra autizma podrazumijevaju kvalitativno oštećenje socijalnih interakcija, kvalitativno oštećenje komunikacije i ograničene, ponavljajuće stereotipne obrasce ponašanja, interesa i aktivnosti. Integracija u društvo i priprema djece za samostalan život samo su neki od ciljeva za koje se bore 147 članova Udruge Pogled. Turnir je organiziran i kako bi se podigla svijest zajednice o problemima autizma, njegovog vrlo teškog dijagnosticiranja te preprekama s kojima se susreću obitelji autistične djece, a što bi trebao biti prvi korak u rješavanju problema.

Tijekom cjelodnevnog subotnjeg događanja na terenima TK Varteks prikupljeno je ukupno 50.480 kuna, istaknuli su organizatori. Po prikupljenim financijskim sredstvima ovo je bila druga najbolja godina u povijesti turnira, što je izvrstan uspjeh nakon dvije godine stanke.

Svi sudionici su, osim humanitarnog, pokazali i izniman sportski duh i odigrali niz dobrih teniskih mečeva, a najbolji među njima bili su:
o u kategoriji ženskih parova: I. mjesto – Božica Mišak i Miljenka Megla Kogl
o u kategoriji muških parova: I. mjesto – Jerko Tišler i Filip Štaba
o u kategoriji mješovitih parova: I. mjesto Johana i Zoran Čubra.

Organizacijski odbor turnira još je jednom zahvalio svim sudionicima, donatorima i pokroviteljima na sudjelovanju i velikodušnoj pomoći.

Račun akcije je još uvijek otvoren i sljedećih mjesec dana svoje donacije možete uplaćivati na žiro račun otvoren u Privrednoj banci Zagreb d.d., IBAN: HR64 2340 0091 5111 9350 5 – s naznakom Za humanitarni teniski turnir 2022.

Život i društvo

Turističkoj zajednici grada Varaždina rekordnih 159 tisuća eura na natječajima Hrvatske turističke zajednice

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Turistička zajednica grada Varaždina na natječajima Hrvatske turističke zajednice za  realizaciju četiri projekta dobila je rekordnih gotovo 159 tisuća eura.

Na Javnom natječaju za dodjelu sredstava za projekte lokalnih turističkih zajednica na turistički nedovoljno razvijenom području i kontinentu u 2024., Turističkoj zajednici grada Varaždina za dva prijavljena projekta odobreno je 83 tisuće 745 eura. Radi se o projektima „Čarobni grad Djeda Mraza“ za koji je odobreno 65 tisuća 135 eura i „Varaždin- UNESCO grad glazbe“ za koji je osigurano 18 tisuća 610 eura.

 Čarobni grad Djeda Mraza bio je glavna atrakcija prošlogodišnjeg Adventa u Varaždinu koji je proglašen najljepšim u Hrvatskoj. Ovogodišnje izdanje Adventa u Varaždinu donijet će proširenje ove magične lokacije na cijelo dvorište palače Sermage s novim kreativnim i inovativnim sadržajima koji će doživljaj učiniti još čarobnijim, a Advent u Varaždinu još privlačnijim turističkim događanjem.

Projekt Varaždin- UNESCO grad glazbe promiče dugu i bogatu tradiciju varaždinskog glazbenog stvaralaštva zahvaljujući kojoj je Varaždin, kao prvi grad u Hrvatskoj, dobio prestižnu titulu UNESCO-vog grada glazbe. Kroz projekt se promoviraju razni glazbeni sadržaji poput glazbe na balkonima, glazbe na orguljama u varaždinskoj katedrali, glazbe iz glazbene kamperice, te drugi glazbeni programi koji doprinose atraktivnosti i konkurentnosti turističke ponude u destinaciji te brendiranju Varaždina kao UNESCO-vog grada glazbe.

Također, za organizaciju ovogodišnjeg Špancirfesta odobreno je 55 tisuća eura u sklopu

Javnog natječaja za dodjelu sredstava za projekte regionalnih turističkih zajednica na turistički nedovoljno razvijenom području i kontinentu, a na koji je Turistička zajednica Varaždinske županije kandidirala projekt suorganizacije događanja Varaždinske županije, među kojima je i Špancirfest.

Dodatnih 20 tisuća eura Turistička zajednica grada Varaždina osigurala je uspješnom prijavom projekta „Dvorišta sjevera: otkrivanje skrivenih dragulja“ na Javni natječaj za dodjelu sredstava za projekte udruženih turističkih zajednica. U ovom projektu sudjeluju i Turističke zajednice Varaždinske Toplice, Novi Marof i područja Centar svijeta, a cilj mu je oživljavanje i valorizacija dvorišta u njihovim središtima, koja su dosad nedovoljno iskorištena u turističkom smislu.

Nastavite čitati

Život i društvo

Varaždinski umirovljenici u Poljani Biškupečkoj obilježili Dan sporta i rekreacije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pod geslom „Sport za sve“ te u čast obilježavanje Svjetskog dana sporta, u petak, 24. svibnja, na sportskim terenima i u domu u Poljani Biškupečkoj održan je Dan sportske rekreacije u organizaciji Udruge umirovljenika grada Varaždina.

Okupljene umirovljenike iz svih varaždinskih podružnica na početku natjecanja pozdravili su Lovro Lukavečki, predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina i Branko Družinić, zamjenik predsjednice Udruge umirovljenika grada Varaždina.

Lovro Lukavečki, pozdravivši nazočne poručio je da Grad Varaždin uvijek podupire rad Udruge umirovljenika pogotovo na ovakvim manifestacijama koje se organiziraju već desetak godina.

– Cijenimo i valoriziramo sve što su umirovljenici pridonijeli svom gradu Varaždinu , u izgradnji Varaždina. To pokazujemo također kroz uskrsnice i božićnice koje smo podizali iznosom i cenzusom te organizacijom jednodnevnih izleta na more. Ove godine ćemo to također ponoviti – rekao je Lukavečki.

I dodao:

– Mi ne gledamo na vas samo da vam treba pomoć. Vas vidimo također kao izvor savjeta i preporuka kako se grad Varaždin može dalje razvijati uz pomoć vašeg znanja i iskustva. Zato imamo i posebno povjerenstvo za umirovljenike kroz kojeg vas uključujemo u rad Grada Varaždina – zaključio je Lukavečki.

Umirovljenici su se natjecali u pikadu, šahu, belotu i visećoj kuglani, a druženje su nastavili uz ručak te muziku i ples. Manifestacija je okupila 125 umirovljenika svrstanih u ekipe iz svih dijelova grada Varaždina.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje