Povežite se s nama

Međimurje

Potpora Lendavi za Prijestolnicu kulture

Objavljeno:

- dana

SURADNJA

Dugogodišnja uspješna i bliska prekogranična suradnja Općine Lendava iz susjedne Slovenije i Međimurske županije potvrđuje se gospodarskom i prometnom povezanošću te brojnim zajedničkim projektima.

O njima je bilo riječi na radnom sastanku župana Antona Balažeke i Matije Posavca, tijekom kojeg je dana podrška kandidaturi Lendave za Europsku kulturnu prijestolnicu 2025. godine.

– S obzirom na to da se u pripremi, ali i u samoj toj godini očekuje milijun turista koji će biti dijelom svih događanja koji će se događati na ovom području, podrška s naše strane je neupitna. To je interesantno i za cijelu Međimursku županiju kako zbog smještajnih kapaciteta, tako i zbog razvoja turizma s jedne i druge strane granice – rekao je Posavec.

Suradnja Lendave i Međimurske županije je tradicionalna dobra, a veliku zaslugu za to ima Hrvatsko kulturno društvo u Lendavi, smatra Anton Balažek, koji je u Čakovcu boravio u pratnji predstojnika Ureda župana Marjana Drvariča i člana Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan Republike Hrvatske Đanina Kutnjaka.

– Prostor koji svi zajedno dijelimo iz našeg kuta gledišta je velika mogućnost razvoja turizma, jer imamo velike rezerve i potencijale te mogućnosti da svi zajedno napravimo nešto sjajno – rekao je Balažek te pritom zahvalio županu na potpori koju im kontinuirano iskazuje sudjelovanjem u projektima, podrškom u manifestacijama i posjetima pograničnom prostoru.

Kako je istaknuto, uz mnogobrojne dnevne migracije Međimuraca i Slovenaca, jedna od najaktualnijih aktivnosti je vožnja vlakom koji spaja Lendavu i Čakovec. Podsjećamo, mala regija koja spaja dvije države svoju prepoznatljivost izvan granica stvara i aktivnostima Hrvatskoga kulturnog društva koje u Lendavi djeluje dugi niz godina, a koje će, kako je rečeno, prenamijeniti dio prostora svoga Hrvatskoga kulturnog doma u Hrvatski turistički centar. U njemu će se prezentirati ne samo Međimurje već i cijela Hrvatska. Očekuje se skora suradnja na rekonstrukciji zgrade Doma. Ujedno je u pripremi zajednički projekt rekonstrukcije zgrade Majura u Štrukovcu prijavom na prekogranični program Ineterreg Slovenija – Hrvatska za razdoblje od 2014. do 2020.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Ostaje li Mursko Središće i šest okolnih općina bez veterinarske brige za male kućne ljubimce?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Veterinarska stanica u Murskom Središću postoji još od pedesetih godina prošlog stoljeća, a usluge iste koriste građani Murskom Središća ali i mještani okolnih općina Vratišinec, Podturen, Selnica, Sveti Martin na Muri, Štrigova i Lendava.

Obzirom na trenutnu problematiku odnosno zatvaranja dijela ambulante, to jest usluge za male kućne ljubimce, iz Grada Mursko Središće ističu da je navedena usluga potrebna građanima Murskog Središća i okolnih općina kako bi stručan i iskusan tim doktora veterinarske medicine mogao pružati ljubimcima zdravstvenu skrb u najkraćem mogućem roku.

U cilju ponovnog otvorenja dijela veterinarske ambulante u Murskom Središću koja se bavi kućnim ljubimcima gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak uputio je zamolbu za potporom načelnicima susjednih općina da se zadrži usluga za male kućne ljubimce u Veterinarskoj ambulanti u Murskom Središće te je po primitku potpora upućen dopis privatnom vlasniku Veterinarske ambulante.

– Nadamo se da će iskazana potreba Grada i okolnih općina biti uvažena te da će ponovno bit omogućena zdravstvena skrb za kućne ljubimce u Murskom Središću. Očekujemo odgovor od vlasnika te ćemo s njim upoznati javnost – priopćili su iz Murskog Središća.

Nastavite čitati

Međimurje

KUU Zvon će u “Dobro jutro, Hrvatska” prezentirati župu i Općinu Mala Subotica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

KUU Zvon župne zajednice Mala Subotica će ove subote, 4. travnja, gostovati u HRT-ovoj emisiji “Dobro jutro, Hrvatska”.

Tridesetak Zvonovaca će prezentirati župu i Općinu Mala Subotica kroz međimursku popevku, ples, nošnju, rukotvorine i naravno gastronomiju.

Nastup uživo se očekuje oko 10:20 sati, stoga budite pokraj malih ekrana i podržite naše čuvare kulturne tradicije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje