Povežite se s nama

Međimurje

Potpora Lendavi za Prijestolnicu kulture

Objavljeno:

- dana

SURADNJA

Dugogodišnja uspješna i bliska prekogranična suradnja Općine Lendava iz susjedne Slovenije i Međimurske županije potvrđuje se gospodarskom i prometnom povezanošću te brojnim zajedničkim projektima.

O njima je bilo riječi na radnom sastanku župana Antona Balažeke i Matije Posavca, tijekom kojeg je dana podrška kandidaturi Lendave za Europsku kulturnu prijestolnicu 2025. godine.

– S obzirom na to da se u pripremi, ali i u samoj toj godini očekuje milijun turista koji će biti dijelom svih događanja koji će se događati na ovom području, podrška s naše strane je neupitna. To je interesantno i za cijelu Međimursku županiju kako zbog smještajnih kapaciteta, tako i zbog razvoja turizma s jedne i druge strane granice – rekao je Posavec.

Suradnja Lendave i Međimurske županije je tradicionalna dobra, a veliku zaslugu za to ima Hrvatsko kulturno društvo u Lendavi, smatra Anton Balažek, koji je u Čakovcu boravio u pratnji predstojnika Ureda župana Marjana Drvariča i člana Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan Republike Hrvatske Đanina Kutnjaka.

– Prostor koji svi zajedno dijelimo iz našeg kuta gledišta je velika mogućnost razvoja turizma, jer imamo velike rezerve i potencijale te mogućnosti da svi zajedno napravimo nešto sjajno – rekao je Balažek te pritom zahvalio županu na potpori koju im kontinuirano iskazuje sudjelovanjem u projektima, podrškom u manifestacijama i posjetima pograničnom prostoru.

Kako je istaknuto, uz mnogobrojne dnevne migracije Međimuraca i Slovenaca, jedna od najaktualnijih aktivnosti je vožnja vlakom koji spaja Lendavu i Čakovec. Podsjećamo, mala regija koja spaja dvije države svoju prepoznatljivost izvan granica stvara i aktivnostima Hrvatskoga kulturnog društva koje u Lendavi djeluje dugi niz godina, a koje će, kako je rečeno, prenamijeniti dio prostora svoga Hrvatskoga kulturnog doma u Hrvatski turistički centar. U njemu će se prezentirati ne samo Međimurje već i cijela Hrvatska. Očekuje se skora suradnja na rekonstrukciji zgrade Doma. Ujedno je u pripremi zajednički projekt rekonstrukcije zgrade Majura u Štrukovcu prijavom na prekogranični program Ineterreg Slovenija – Hrvatska za razdoblje od 2014. do 2020.

Izvor:
Foto:

Međimurje

U subotu ponovno dobrotvorna akcija “Radio gorice za Katružu”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Novo izdanje dobrotvorne akcije “Radio gorice za Katružu” održat će se u subotu, 23. rujna, diljem gornjeg Međimurja gdje će organizatori iz Humanitarne zaklade solidarnosti Katruža Međimurske županije i Radija 1 s prijateljima, donatorima i gostima obilaziti gorice te prikupljati grožđe, mošt i ostale oblike donacije za nove cikluse pomoći međimurske Zaklade građanima.

Polazak je ispred Gradskih bazena Marija Ružić u Čakovcu, odakle se u 8 sati kreće prema Svetom Urbanu, a na brojnim postajama diljem bregovitog dijela našega kraja povorku će pratiti glazba za koju će se pobrinuti provjereni međimurski glazbenici – članovi Skandal benda, Josip Sanjković Mitrica te DJ Radija 1.

U Humanitarnoj zakladi Katruža Međimurske županije ističu da je cjelokupni prihod akcije isključivo namijenjen pomaganju bolesnim osobama s ovog područja, te pozivaju građane da se uključe donacijom u grožđu, moštu, novčanim prilozima ili nekim drugim oblikom doprinosa postanu sudionici ove lijepe priče koja dugi niz godina širi svjetlost nade ljudima u potrebi.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Radna akcija u vrtiću „Maslačak“: roditelji izradili nova igrala, a djeca ih obojala

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U vrtiću „Maslačak“, područnom odjelu Dječjeg vrtića „Cvrčak“, održana je radna akcija uređenja vrtićkog dvorišta.

Roditelji su nabavili materijale te od njih izradili stolove, klupice, kuhinju i glazbeni kutak. U vrtić su došli kao pravi majstori s alatom i od drveta napravili „ čuda“.

Sve je obojano zajedno s djecom koja su aktivno sudjelovala, što daje posebnu vrijednost svemu napravljenom.

Obojana su i sva postojeća igrala, a na klackalice i njihaljke stavljene su nove sjedalice.

– Vrtićko dvorište područnog odjela „Maslačak“, Dječjeg vrtića „Cvrčak“, dobilo je novi sjaj. Djeca će uživati u igri na igralima koja su napravili njihovi roditelji, a oni sami obojali po želji. Veliko hvala roditeljima, djeci i odgojiteljima na hvalevrijednoj akciji – poručili su iz vrtića.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje