Povežite se s nama

Međimurje

Potpora Lendavi za Prijestolnicu kulture

Objavljeno:

- dana

SURADNJA

Dugogodišnja uspješna i bliska prekogranična suradnja Općine Lendava iz susjedne Slovenije i Međimurske županije potvrđuje se gospodarskom i prometnom povezanošću te brojnim zajedničkim projektima.

O njima je bilo riječi na radnom sastanku župana Antona Balažeke i Matije Posavca, tijekom kojeg je dana podrška kandidaturi Lendave za Europsku kulturnu prijestolnicu 2025. godine.

– S obzirom na to da se u pripremi, ali i u samoj toj godini očekuje milijun turista koji će biti dijelom svih događanja koji će se događati na ovom području, podrška s naše strane je neupitna. To je interesantno i za cijelu Međimursku županiju kako zbog smještajnih kapaciteta, tako i zbog razvoja turizma s jedne i druge strane granice – rekao je Posavec.

Suradnja Lendave i Međimurske županije je tradicionalna dobra, a veliku zaslugu za to ima Hrvatsko kulturno društvo u Lendavi, smatra Anton Balažek, koji je u Čakovcu boravio u pratnji predstojnika Ureda župana Marjana Drvariča i člana Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan Republike Hrvatske Đanina Kutnjaka.

– Prostor koji svi zajedno dijelimo iz našeg kuta gledišta je velika mogućnost razvoja turizma, jer imamo velike rezerve i potencijale te mogućnosti da svi zajedno napravimo nešto sjajno – rekao je Balažek te pritom zahvalio županu na potpori koju im kontinuirano iskazuje sudjelovanjem u projektima, podrškom u manifestacijama i posjetima pograničnom prostoru.

Kako je istaknuto, uz mnogobrojne dnevne migracije Međimuraca i Slovenaca, jedna od najaktualnijih aktivnosti je vožnja vlakom koji spaja Lendavu i Čakovec. Podsjećamo, mala regija koja spaja dvije države svoju prepoznatljivost izvan granica stvara i aktivnostima Hrvatskoga kulturnog društva koje u Lendavi djeluje dugi niz godina, a koje će, kako je rečeno, prenamijeniti dio prostora svoga Hrvatskoga kulturnog doma u Hrvatski turistički centar. U njemu će se prezentirati ne samo Međimurje već i cijela Hrvatska. Očekuje se skora suradnja na rekonstrukciji zgrade Doma. Ujedno je u pripremi zajednički projekt rekonstrukcije zgrade Majura u Štrukovcu prijavom na prekogranični program Ineterreg Slovenija – Hrvatska za razdoblje od 2014. do 2020.

Izvor:
Foto:

Međimurje

MMČ povodom Noći muzeja pripremio virtualno otvorenje izložbe „Zrinski i čakovečki Stari grad“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Noć muzeja, koja se u koordinaciji Hrvatskoga muzejskog društva organizira 16. put zaredom, zbog okolnosti izazvanih koronavirusom ove se godine u većini hrvatskih muzeja održava u digitalnom obliku. Muzej Međimurja Čakovec za ovogodišnju je manifestaciju pripremio virtualno otvorenje izložbe „Zrinski i čakovečki Stari grad“.

– U petak, 29. siječnja, u 17 sati na Facebook stranici Muzeja Međimurja Čakovec našoj ćemo publici prikazati video sa snimkama nastanka izložbe, raspored i detalje postava izložbe, prezentaciju IT opreme na izložbi te popratna objašnjenja kustosica izložbe povodom virtualnog otvorenja – rekli su iz čakovečkog Muzeja.

Izložbeni koncept elaborira život obitelji Zrinski putem političkih i vojnih tema te tema iz svakodnevnoga života poput djetinjstva i obrazovanja, prehrane i blagovanja, mode i odijevanja, položaja žena, književnoga stvaralaštva i slično.

Za potrebe izložbe od Hrvatskoga povijesnog muzeja posuđeni su primjerci hladnoga i vatrenog oružja iz razdoblja 16. i 17. stoljeća, kao što su puške, kubure, mačevi i samostrel.

U sklopu izložbe dostupne su hologramske naočale i tableti s posebno osmišljenom aplikacijom pomoću koje posjetitelji mogu kreirati izgled čakovečkoga Starog grada prema originalnom tlocrtnom predlošku iz 17. stoljeća.

Hologramska projekcija omogućuje realističnu 3D projekciju u prostoru, kao i interakciju s projekcijom.

Aplikacije su izrađene u suradnji s Međimurskim veleučilištem, partnerom na projektu „Living Castles“. Za potrebe izložbe sašivene su i replike povijesnih kostima grofa Nikole VII. Zrinskog i njegove žene, grofice Sofije Löbl.

Bez obzira na virtualno otvorenje izložbe, u planu je tijekom proljeća, kada situacija s koronavirusom prijeđe u status mirovanja, održati i realno otvorenje s uzvanicima i projektnim partnerima.

Za Noć muzeja masovne posjete nisu moguće, no već od idućeg dana izložbu možete pogledati pojedinačno ili u manjem broju u radno vrijeme Muzeja, od ponedjeljka do petka od 7 do 15 sati te subotom i nedjeljom od 10 do 14 sati.

Nastavite čitati

Međimurje

Petak u Međimurju uz 36 novih slučajeva zaraze koronom, i dalje se smanjuje broj hospitaliziranih

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda PCR metodom testirano je 137 osoba, od čega je evidentirano 35 pozitivnih slučajeva na COVID-19 u Međimurskoj županiji, priopćio je 22. siječnja županijski Stožer civilne zaštite.

U protekla 24 sata oporavilo se 26 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 315.

Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 36.527 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

Na temelju kliničke slike (bez testiranja) epidemiološkim izvidima dijagnosticiran je 1 pozitivan slučaj.

Prema dnevnim informacijama Županijske bolnice Čakovec, ukupno je hospitalizirano 60 pacijenata pozitivnih na COVID-19, od toga je njih 4 hospitalizirano unutar 24 sata, dok je otpušteno 5 pacijenata.

Na invazivnoj respiraciji nalazi se 1 COVID pozitivan pacijent. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

U funkciji je pozivni centar Doma zdravlja za prijavu zainteresiranih za cijepljenje protiv COVID-a 19 na broju 040/372-350, na kojem se mogu dobiti sve potrebne informacije i predbilježiti na listu za cijepljenje.

Najava testiranja može se izvršiti na broju 040/386-841 ili putem e-mail adrese [email protected]

Pozivni centar Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije vezan uz COVID-19 je na broju 040/386-835.

Pozivni centar primarne zdravstvene zaštite je na broju 040/372-372.

Nastavite čitati