Povežite se s nama

Međimurje

Potpora Lendavi za Prijestolnicu kulture

Objavljeno:

- dana

SURADNJA

Dugogodišnja uspješna i bliska prekogranična suradnja Općine Lendava iz susjedne Slovenije i Međimurske županije potvrđuje se gospodarskom i prometnom povezanošću te brojnim zajedničkim projektima.

O njima je bilo riječi na radnom sastanku župana Antona Balažeke i Matije Posavca, tijekom kojeg je dana podrška kandidaturi Lendave za Europsku kulturnu prijestolnicu 2025. godine.

– S obzirom na to da se u pripremi, ali i u samoj toj godini očekuje milijun turista koji će biti dijelom svih događanja koji će se događati na ovom području, podrška s naše strane je neupitna. To je interesantno i za cijelu Međimursku županiju kako zbog smještajnih kapaciteta, tako i zbog razvoja turizma s jedne i druge strane granice – rekao je Posavec.

Suradnja Lendave i Međimurske županije je tradicionalna dobra, a veliku zaslugu za to ima Hrvatsko kulturno društvo u Lendavi, smatra Anton Balažek, koji je u Čakovcu boravio u pratnji predstojnika Ureda župana Marjana Drvariča i člana Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan Republike Hrvatske Đanina Kutnjaka.

– Prostor koji svi zajedno dijelimo iz našeg kuta gledišta je velika mogućnost razvoja turizma, jer imamo velike rezerve i potencijale te mogućnosti da svi zajedno napravimo nešto sjajno – rekao je Balažek te pritom zahvalio županu na potpori koju im kontinuirano iskazuje sudjelovanjem u projektima, podrškom u manifestacijama i posjetima pograničnom prostoru.

Kako je istaknuto, uz mnogobrojne dnevne migracije Međimuraca i Slovenaca, jedna od najaktualnijih aktivnosti je vožnja vlakom koji spaja Lendavu i Čakovec. Podsjećamo, mala regija koja spaja dvije države svoju prepoznatljivost izvan granica stvara i aktivnostima Hrvatskoga kulturnog društva koje u Lendavi djeluje dugi niz godina, a koje će, kako je rečeno, prenamijeniti dio prostora svoga Hrvatskoga kulturnog doma u Hrvatski turistički centar. U njemu će se prezentirati ne samo Međimurje već i cijela Hrvatska. Očekuje se skora suradnja na rekonstrukciji zgrade Doma. Ujedno je u pripremi zajednički projekt rekonstrukcije zgrade Majura u Štrukovcu prijavom na prekogranični program Ineterreg Slovenija – Hrvatska za razdoblje od 2014. do 2020.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Pribislavec: načelnik Ladić održao prijam za uspješne sportaše s područja Općine

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Načelnik Općine Pribislavec Matija Ladić održao je svečani prijam za uspješne sportaše Taru Lesjak, Maura Gajnika, Ervina Šoltića i Josipa Francki Novaka.

Karatist Mauro Gajnik trenira u Karate centru Šenkovec, a državni je prvak u kategoriji učeničkih kata. Karatist Ervin Šoltić član je Karate kluba Globus i može se pohvaliti titulama državnog prvaka, svjetskog prvaka u konkurenciji boraca do 14 godina i kategoriji iznad 55 kilograma. Također, Ervin je doprvak Balkana i osvajač zlatne medalje na nedavnom Grand Prix turniru u Samoboru.

Karatistica Tara Lesjak je pak članica Karate kluba Međimurje. Može se pohvaliti zlatnim medaljama s Međimurje Opena i međunarodnog turnira u Maloj Subotici, a srebrne i brončane medalje osvajala je još na turnirima u Čakovcu, Varaždinu, Sisku te na državnom prvenstvu. Josip Francki Novak član je Hrvatskog saveza za obaranja ruku te iza sebe ima državni i europski naslov prvaka, dok na svjetskoj ljestvici zauzima visoko treće mjesto.

– Općina Pribislavec nastojat će poticati svoje izvanredne sportaše, a uz izdvajanja za sport pomažu se i sportaši pojedinci koji ostvaruju vrhunske rezultate. Iznimno sam ponosan što postoje djeca s velikom predanošću sportu te mi je izuzetno drago da mogu ugostiti takve vrhunske sportaše. Zahvalan samo da svojim postignućima promoviraju sport, ali i našu Općinu – rekao je načelnik Matija Ladić.

Nastavite čitati

Međimurje

Pridružite se ovogodišnjoj hodnji uz Muru od Trata do Ceršaka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Svjetski dan močvarnih staništa (2. veljače) obilježava se tradicionalnom hodnjom uz rijeku Muru koja se održava od 2000. godine. Ovogodišnju „Hodnju uz rijeku Muru 2023.“ prati slogan „Vrijeme je za obnovu vlažnih staništa!“. Sudionici će ove nedjelje, 29. siječnja, pohoditi rijeku Muru u Sloveniji, na stazi od Trata do Ceršaka.

„Međimurska priroda“ – Javna ustanova za zaštitu prirode poziva sve zainteresirane da se pridruže ovogodišnjoj „Hodnji uz Muru“.

– Prijevoz je u vlastitoj organizaciji. Za nedjelju meteorolozi najavljuju sunčano vrijeme. Odjeću i obuću potrebno je prilagoditi za boravak na otvorenom. Prijavite svoj dolazak e-porukom na [email protected] – poručuju iz „Međimurske prirode“.

Više o hodnji može se saznati na mrežnoj stranici www.medjimurska-priroda.info.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje