Povežite se s nama

U fokusu

U Varaždin pozvani MUP i DORH: procurili dokazi o namještanju natječaja u četiri kluba

Objavljeno:

- dana

NOVA AFERA

Je li u slučaju dodjele poslova za izradu projekata za obnovu nogometnih igrališta u Jalkovcu, Gojancu, Gornjem i Donjem Kučanu bilo dogovora između Euro Consultinga, tvrtke u vlasništvu člana HNS-a, te zaposlenika Zajednice športskih udruga Grada Varaždina i Grada Varaždina, a s ciljem izvlačenja novca iz gradskog proračuna? 

Euro Consulting je s četiri nogometna kluba – NK Varteks, NK Zelengaj, NK Udarnik 32 i NK Plitvica Gojanec – ugovorio pripremu projekata za prijavu na EU fondove vrijednu 300.000 kuna s PDV-om. 

Ugovor o cesiji potpisali su 6. prosinca, a ubrzo nakon toga Zajednica športskih udruga Grada Varaždina uplatila im je polovicu ugovorenog novca.

Izigrava se nabava

Da je cijeli taj postupak vjerojatno namješten, u javnost je izašlo prošlog tjedna, i to nakon što je HSLS-ov vijećnik Željko Bunić u srijedu na sjednici Gradskog vijeća pozvao policiju i DORH da sve istraže. Slučaj je usporedio s onim Tomislava Sauche, bivšeg šefa Ureda predsjednika Vlade, koji je završio u pritvoru zbog optužbi da je putem lažiranih putnih naloga utajio oko pola milijuna kuna.

“HNS-ovoj podružnici za četiri copy-paste projekta 300.000 kuna, a stvarna vrijednost je 40.000 kuna”

– U Varaždinu niču primjeri korupcije i oštećenja proračuna, a primjer je izrada projekata za adaptaciju sportskih terena u Jalkovcu, Gojancu, Gornjem i Donjem Kučanu. Problematično je što taj posao nije povjeren gradskim tvrtkama, Razvojnoj agenciji Sjever – DAN ili Tehnološkom parku, nego HNS-ovoj podružnici koja će za četiri copy-paste projekta dobiti 300.000 kuna, a stvarna vrijednost je 40.000 kuna. Dostavljena mi je inkriminirajuća dokumentacija, a iz nje je vidljivo kako se izigrava javna nabava. Pozivam MUP i DORH da reagiraju na cijeli slučaj – istaknuo je Bunić.

Nakon dva dana u javnost je “procurila” dokumentacija, prepiska putem e-mailova koja otkriva da natječaje zapravo i nisu pripremali klubovi, nego – Euro Consulting. Privatna tvrtka im je slala čak i zapisnike o pregledu i ocjeni ponuda, ali i ponude drugih dviju tvrtki koje su se s njima navodno natjecale za posao!

Sve je počelo u listopadu. Svega dva dana nakon što je Zajednica športskih udruga donijela odluku o sufinanciranju, iz Euro Consultinga u četiri kluba šalju popis tvrtki koje bi trebali pozvati da pošalju ponude (uz Euro Consulting, to su: Intellectus PM, Logička matrica, Zelena gradnja, Neimar i IPC-inženjering). Rok za dostavu ponuda bio je 17. listopada. Toga dana u 15.30 sati tajnica Euro Consultinga Martina Špirelja klubovima šalje gotove, napisane odluke o odabiru ponuditelja, a uz njih i zapisnike o pregledu i ocjeni ponuda!

Međutim, tu priča ne završava, nego poprima još gore razmjere. Gotovo mjesec dana kasnije, 10. studenoga, iz Euro Consultinga šalju klubovima novi e-mail u kojemu navode da stare ponude trebaju baciti, a u privitku im šalju novi Zapisnik o pregledu i ocjeni ponuda! U Zapisniku ostaje datum 17. listopada, ali se mijenjaju cijene – ponuda Euro Consultinga je sa 112.500 kuna spuštena na 75.000 kuna.

”Bez dogovora“

Je li sve bilo unaprijed dogovoreno i kako je moguće da su iz Euro Consultinga u klubove stigli čak i zapisnici? 
– Ništa nije bilo dogovarano od moje strane i strane Euro Consultinga. Operativno nisam sudjelovao u ovom postupku, a koliko imam informacija i koliko sam upoznat s cijelim projektom, moje djelatnike su iz klubova zamolili za pomoć i zato su im poslali prijedlog tvrtki koje bi mogli pozvati da pošalju ponude. Kada smo od strane klubova primili zahtjev za podnošenje ponuda, podnijeli smo ponudu, te nakon što su klubovi utvrdili da smo mi najjeftiniji, poslani su i predlošci zapisnika, jer dosad nisu provodili natječaje – rekao nam je Nikola Kučiš.

Zanimalo je nas zašto su nakon gotovo mjesec dana smanjili cijenu i potom novi zapisnik sa starim datumom proslijedili u klubove? 
– Od svojih djelatnika sam dobio informaciju da se na sastanku sa Zajednicom športskih udruga utvrdilo da jedna od četiri stavke ponude nije primjenjiva te da je potrebno uklanjanje te stavke, a upravo to je razlog zbog čega su se ponude mijenjale – kaže Kučiš, koji tvrdi da operativno nije provodio cijeli postupak te da do prošlog tjedna nije znao za nastalu korespondenciju.

NATJEČAJ ZAVRŠIO, PONUDA PREPRAVLJENA

Zapisnik o pregledu i ocjeni ponuda, koji je klubovima poslan iz Euro Consultinga, sastavljen je 17. listopada. Međutim, 10. studenoga iz Euro Consultinga šalju klubovima novi e-mail s uputom da stare ponude bace, a u privitku šalju novi Zapisnik. Datum ostaje 17. listopada, ali je ponuda Euro Consultinga sa 112.500 kuna, spuštena na 75.000 kuna.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Proglašena prirodna nepogoda mraza za područje Grada Lepoglave i Općine Donja Voća

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Anđelko Stričak je danas, 6. svibnja, proglasio prirodnu nepogodu zbog mraza za područje Grada Lepoglave i Općine Donja Voća.

U razdoblju od 21. do 24. travnja, u noćnim i jutarnjim satima, mraz je nanio velike štete na poljoprivrednim kulturama i trajnim nasadima.

Odluka je donesena nakon što su iz Grada Lepoglave i Općine Donja Voća zahtjeve za proglašenje prirodne nepogode dostavili Županijskom povjerenstvu za procjenu šteta.

Prema zaprimljenim zahtjevima, štete na poljoprivrednim kulturama su od 30 do 80 %.

Prva procjena ukupne štete zbog mraza na području dvije jedinice lokalne samouprave iznosi 460.000 eura.

Sukladno Zakonu o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda, oštećeni štetu trebaju u roku od 8 dana od proglašenja prirodne nepogode prijaviti Općinskom povjerenstvu u pisanom obliku i na propisanom obrascu. U roku od 15 dana Općinsko povjerenstvo treba izraditi prve procjene šteta, a u roku od 50 dana Županijskom povjerenstvu dostaviti konačnu procijenjenu štetu.

Županijsko povjerenstvo će potom u zakonskom roku prijavljene konačne procjene štete dostaviti Državnom povjerenstvu i nadležnim ministarstvima.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Očaj, bijes i suze na štrajku radnika Varteksa: “Sve smo dali toj tvrtki”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Varteks je za Jugoslavije, diljem države imao više od 200 trgovina. U toj varaždinskoj tvrtki radilo je preko 12.000 radnika. Bila su zlatna vremena i tvrtka je hranila mnoge obitelji u Varaždinskoj županiji.

Danas je tvrtka spala na manje od 700 radnika. Ti isti radnici nisu primili pola plaće za veljaču, kao ni cijelu plaću za ožujak.

Zbog toga su se odlučili na štrajk. Tužna, smrknuta lica, suze u očima, očaj i bijes, vidjeli smo u ponedjeljak, 6. svibnja na parkiralištu ispred tvrtke.

– Mi smo želimo svoje plaće za svoj rad – vikali su.

Mnogi radnici cijeli svoj radni vijek provode u istoj tvrtki.

– Ovo je žalosno. Tu sam od 16. godine. I prije smo bili bez plaće, ali imali smo puno posla. Svašta smo prošli s raznim upravama. Sada nemamo posla, situacija je eskalirala. Niti taj minimalac ne dobijemo, a nemamo ni posla. Kako da dođemo na posao, kako da si kupimo nešto za jesti na poslu, od čega? Ne znam možemo li ovo prebroditi. Imam 35 godina staža. Pola obitelji mi je ovdje radilo, sa suprugom sam gradila kuću iz tog minimalca. Sve sam ovdje ostavila – rekla je gotovo kroz suze Rosana Liber.

Ono što sve radnike zanima kad će napokon dobiti svoje plaće. Ističu da će štrajk trajati dok ne dobiju svoje plaće.

– Nije tajna da je Varteks već bio u teškoj situaciji, no ovi radnici neće nastaviti s proizvodnjom dok ne dobiju dio plaće za veljaču i cijelu plaću za ožujak. Radnici Varteksa taoci su vrijednosti imovine Varteksa. Pripadnici krupnog kapitala žele se imovine Varteksa domoći što jeftinije i brže – ističe Tomislav Rajković, predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje