Povežite se s nama

U fokusu

Josip Balog o Kajtaziju: ‘Umjesto da se u Međimurju osiguraju osnovni uvjeti, novac ide za luksuz na moru!’

Objavljeno:

- dana

Krajem rujna medijskim su prostorom o aktualnostima iz zemlje dominirali napisi o Europskom romskom kulturno-sportskom centru, projektu krovne udruge Roma u Hrvatskoj – Saveza Roma “Kali Sara”.

Osnivač i prvi predsjednik Saveza bio je saborski zastupnik Veljko Kajtazi, a aktualna je predsjednica Suzana Krčmar. Kako u Istarskoj županiji službeno živi samo petstotinjak Roma, dok ih je u Međimurju, primjerice, službeno gotovo sedam tisuća, a neslužbeno dvostruko više, postavlja se pitanje zašto su iz “Kali Sare” odlučili tzv. Centar odlučili graditi upravo tamo.

Odabrani i podobni

Prema nekim spekulacijama, zapravo se uopće ne radi o pravom centru za romsku populaciju, već o luksuznom objektu za odabrane, u kojem će moći uživati samo podobni. S tim u vezi javio nam se i predsjednik Romske udruge Međimurja, Josip Balog, koji smatra da je projekt povezan s pranjem novca.

Josip Balog mlađi iz Romske udruge Međimurja

– Otkud Savezu novac za tu gradnju? Navodno je samo zemljište koštalo skoro pola milijuna eura, a pitanje je koliko će stajati cijeli projekt. Kajtazi je u rekao da su “prodavali štale, kuće i stanove” i još svašta kako bi prikupili novac… To je čista sprdnja! I međimurski Romi se pitaju odakle Savezu novac i zašto se ne pokrene nekakva istraga.

Umjesto da se pokušaju osigurati osnovni uvjeti za život u Međimurju, gdje postoje mnogobrojni problemi sa socijalnim slučajevima, smećem i dr., novac je otišao za luksuz na moru – ogorčen je Balog, koji dodaje da je “Kali Sara” jedina romska udruga koju se financira iz državnog Proračuna. Kaže da Kajtazi javnosti “maže oči” objavama kako Romima dijeli bijelu tehniku.

Kriteriji i revizija

– Perilice i hladnjake podijeli dvojici ili trojici s kojima je u dogovoru, a zatim se to fotografira i objavljuje na društvenim mrežama. Koji su kriteriji za dodjelu te tehnike, gdje je to navedeno? Kriterij bi trebalo biti loše imovinsko stanje, a ne da se dijeli onima koji voze skupocjene BMW-e i žive u dobrim kućama.

Državna uprava bi se trebala pozabaviti pozadinom, odnosno potrebno je provesti reviziju poslovanja “Kali Sare”. Što se tiče objekta u Istri, Kajtazi danas-sutra više neće biti u Saboru, već će svoje vrijeme možda provoditi kao ravnatelj toga Centra ili na nekoj drugoj pogodnoj poziciji – ističe Josip. Kajtazijevo ponašanje okarakterizirao je dijelom “škole Milorada Pupovca”.

Pita se zašto se Kajtazi sa suradnicima jače ne uključi u rješavanje problema Roma u Međimurju. Smatra da Vijeće romske manjine Međimurske županije nema nikakvu strategiju, već radi na “daljinski upravljač” koji drže Kajtazi i “Kali Sara”.

– On politički proganja nas nepodobne, tako da je, na primjer, uništio predškolski odgoj za romsku djecu u Lončarevu naselju. Ovi UNICEF-ovi objekti koji se grade po naseljima – nije li to segregacija? A mi želimo integraciju… Dok god romska naselja budu izdvojena, neće biti dobro. Zašto se ne ravnamo prema mađarskom modelu ili drugim europskim državama, u kojima geta ne postoje?

Mi smo spremni otići do premijera Plenkovića da porazgovaramo, jer su nam sva vrata zatvorena, pa čak i mediji i emisije kao što je HRT-ov multinacionalni magazin “Prizma” – nadodaje Josip.

Pravna država

Navodi i da je zastupnik Kajtazi svoje neistomišljenike uništio institucionalno: kao primjer spominje Željka Baloga, za kojega kaže da je pokraden na parlamentarnim izborima 2011. godine.

– Pravna država kod nas očito ne funkcionira. Zašto Vlada RH ili bilo tko drugi ne organizira komisiju da se vidi koliko je novca i za što utrošeno? Vjerojatno zato što su koalicijski partneri s Kajtazijem. Vrijeme je da mu se ukine saborski imunitet i pokrene istraga, a onda će se sve objelodaniti – kratko zaključuje Balog.

Dvojezične ploče

Balog je komentirao i pravo Roma na području Orehovice na dvojezične ploče, koje su stekli prelaskom praga od 33 % u udjelu stanovništva, što je postalo jasno nakon objave službenih rezultata prošlogodišnjeg Popisa stanovništva.

– Ploče su beskorisne i neće imati nikakvog učinka na rješavanje gorućih problema u Međimurju. Nama to ne treba, jer smo građani RH i službeni nam je jezik hrvatski. Čak se po školama želi uvesti i bajaški jezik, a to je samo velik i težak uteg romskoj djeci, jer se tada neće moći integrirati i socijalizirati – smatra.

Načelnica Općine Orehovica Dijana Novak

Pitanje o pločama postavili smo i načelnici Orehovice Dijani Novak.

– Kad govorimo o dvojezičnosti, potrebno je postaviti pitanje na kojem će se jeziku ostvariti to pravo. Naime, službeni romski jezik je romani chib, jezik koji međimurski Romi ne razumiju i ne govore ga, već govore bajaško-rumunjskim jezikom čija je osnova u starorumunjskom jeziku i bitno se razlikuje od spomenutog romani chiba.

U Hrvatskoj romska nacionalna manjina ne govori samo jedan jezik, a kako trenutno ne postoje odgovarajuća zakonska rješenja dolazimo do zaključka da se Bajašima nameće romani chib.

U konkretnom slučaju, u obzir bi trebalo uzeti i mišljenje samih Roma kroz Vijeće romske nacionalne manjine Općine Orehovica, žele li uopće iskoristiti to pravo, budući da u praksi nije neobično da manjine ne žele ostvariti to pravo jer hrvatski smatraju svojim materinjim jezikom.

Također, dvojezičnost se uređuje statutom, stoga je potrebno izmijeniti statut Općine. Zbog nedorečenosti zakona Republike Hrvatske tražit ćemo mišljenje i upute o daljnjem postupanju od nadležnih institucija.

Možda još važnije pitanje je na koji će način dvojezičnost doprinijeti poboljšanju kvalitete života Roma ili suživota u Međimurju – zaključuje načelnica Novak.

U fokusu

Proglašena prirodna nepogoda mraza za područje Grada Lepoglave i Općine Donja Voća

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Anđelko Stričak je danas, 6. svibnja, proglasio prirodnu nepogodu zbog mraza za područje Grada Lepoglave i Općine Donja Voća.

U razdoblju od 21. do 24. travnja, u noćnim i jutarnjim satima, mraz je nanio velike štete na poljoprivrednim kulturama i trajnim nasadima.

Odluka je donesena nakon što su iz Grada Lepoglave i Općine Donja Voća zahtjeve za proglašenje prirodne nepogode dostavili Županijskom povjerenstvu za procjenu šteta.

Prema zaprimljenim zahtjevima, štete na poljoprivrednim kulturama su od 30 do 80 %.

Prva procjena ukupne štete zbog mraza na području dvije jedinice lokalne samouprave iznosi 460.000 eura.

Sukladno Zakonu o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda, oštećeni štetu trebaju u roku od 8 dana od proglašenja prirodne nepogode prijaviti Općinskom povjerenstvu u pisanom obliku i na propisanom obrascu. U roku od 15 dana Općinsko povjerenstvo treba izraditi prve procjene šteta, a u roku od 50 dana Županijskom povjerenstvu dostaviti konačnu procijenjenu štetu.

Županijsko povjerenstvo će potom u zakonskom roku prijavljene konačne procjene štete dostaviti Državnom povjerenstvu i nadležnim ministarstvima.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Očaj, bijes i suze na štrajku radnika Varteksa: “Sve smo dali toj tvrtki”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Varteks je za Jugoslavije, diljem države imao više od 200 trgovina. U toj varaždinskoj tvrtki radilo je preko 12.000 radnika. Bila su zlatna vremena i tvrtka je hranila mnoge obitelji u Varaždinskoj županiji.

Danas je tvrtka spala na manje od 700 radnika. Ti isti radnici nisu primili pola plaće za veljaču, kao ni cijelu plaću za ožujak.

Zbog toga su se odlučili na štrajk. Tužna, smrknuta lica, suze u očima, očaj i bijes, vidjeli smo u ponedjeljak, 6. svibnja na parkiralištu ispred tvrtke.

– Mi smo želimo svoje plaće za svoj rad – vikali su.

Mnogi radnici cijeli svoj radni vijek provode u istoj tvrtki.

– Ovo je žalosno. Tu sam od 16. godine. I prije smo bili bez plaće, ali imali smo puno posla. Svašta smo prošli s raznim upravama. Sada nemamo posla, situacija je eskalirala. Niti taj minimalac ne dobijemo, a nemamo ni posla. Kako da dođemo na posao, kako da si kupimo nešto za jesti na poslu, od čega? Ne znam možemo li ovo prebroditi. Imam 35 godina staža. Pola obitelji mi je ovdje radilo, sa suprugom sam gradila kuću iz tog minimalca. Sve sam ovdje ostavila – rekla je gotovo kroz suze Rosana Liber.

Ono što sve radnike zanima kad će napokon dobiti svoje plaće. Ističu da će štrajk trajati dok ne dobiju svoje plaće.

– Nije tajna da je Varteks već bio u teškoj situaciji, no ovi radnici neće nastaviti s proizvodnjom dok ne dobiju dio plaće za veljaču i cijelu plaću za ožujak. Radnici Varteksa taoci su vrijednosti imovine Varteksa. Pripadnici krupnog kapitala žele se imovine Varteksa domoći što jeftinije i brže – ističe Tomislav Rajković, predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje