Povežite se s nama

Život i društvo

Počelo je cijepljene protiv gripe, hoćete li se i vi cijepiti?

Objavljeno:

- dana

PRIPREMA ZA GRIPU

Počelo je cijepljenje protiv gripe u Hrvatskoj koje će se provoditi kod izabranog obiteljskog doktora ili u Zavodima za javno zdravstvo (HZJZ).

Na razini cijele zemlje ove je godine Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) nabavilo 277.000 doza cjepiva nizozemskog proizvođača zaštićenog imena Influvac. To je 17.000 više nego prošle godine iako prošle sezone nije bilo puno oboljelih od te bolesti, barem što se tiče Varaždinske županije. 

Prošle godine bez puno oboljelih, a ove?

Prema podacima HZJZ Varaždinske županije, u siječnju ove godine zabilježeno je 50 oboljelih od gripe, u veljači 398, a u ožujku 372 slučajeva. 

Međimurski HZJZ ove jegodine preuzeo ukupno 9.000 doza. U zavodu ističu kako je redovito sezonsko cijepljenje najučinkovitiji način zaštite od gripe te se njime smanjuje broj hospitalizacija i opterećenje ambulanta obiteljske medicine.

 

Virus gripe stalno se mijenja pa se i sastav cjepiva svake godine prilagođava cirkularnim sojevima

 

Cjepivo se preporuča sljedećim osobama: kroničnim bolesnicima, uključujući i djecu (kronični srčani, plućni, bubrežni bolesnici, dijabetičari, transplantirani, osobe s patološkom pretilošću, s težim neurološkim bolestima i drugi), osobama s povećanim rizikom od razvoja komplikacija gripe (npr. trudnice), starijima od 65 godina, djeci i adolescentima na dugotrajnoj terapiji lijekovima koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu, zaposlenima u zdravstvu i djelatnicima koji sudjeluju u njezi bolesnika, štićenicima domova za starije te štićenicima i djelatnicima institucija za njegu kroničnih bolesnika. Za sve navedene skupine cijepljenje protiv gripe je besplatno.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Ožujak je na varaždinskom području bio iznadprosječno kišan

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U većini Hrvatske je tijekom ožujka zabilježeno više oborine u odnosu na prosjek, a u Zadru je ožujak 2024. bio najkišovitiji u povijesti mjerenja na toj postaji. Samo je u istočnim predjelima količina oborine bila manja od prosjeka za ožujak, ukazuju najnoviji podaci DHMZ-a.

Prema raspodjeli percentila u ožujku 2024. godine ožujak je bio ekstremno kišan u Zadru, vrlo kišan u dijelu srednje Dalmacije (Split, Šibenik), središnje Istre (Pazin) i sjeverne Hrvatske (Varaždin i Zagreb).

Kišne prilike prevladale su u gorju (Parg, Zavižan, Gospić) te zapadnim predjelima kontinentalne Hrvatske, a u Slavoniji je bilo sušno.

Normalne količine oborine zabilježene su u središnjem dijelu kontinentalne unutrašnjosti, dijelu sjevernog primorja (Senj, Rijeka) te krajnjem jugu (Dubrovnik).

Nastavite čitati

Život i društvo

TZ Grada Varaždina jedina iz Hrvatske na Globalnoj konferenciji o održivom turizmu u Stockholmu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Turistička zajednica grada Varaždina, kao jedina turistička zajednica iz Hrvatske, sudjelovala je na Globalnoj konferenciji o održivom turizmu GSTC2024 održanoj u Stockholmu.

Petodnevna konferencija okupila je stručnjake iz cijelog svijeta s ciljem promicanja i zagovaranja održivih putovanja i turizma. Ova važna inicijativa, koju je utemeljilo i provodi Globalno vijeće za održivi turizam (GSTC), posvećena je postizanju najboljih praksi u održivom turizmu.

GSTC je neovisna i neprofitna organizacija koja predstavlja raznoliko globalno članstvo, uključujući nacionalne vlade, vodeće turističke tvrtke, hotele, turističke operatore, nevladine organizacije, zajednice i pojedince. Njihov zadatak je postizanje najboljih praksi u održivom turizmu, uz poštivanje globalnih standarda poznatih kao GSTC kriteriji.

Uoči početka konferencije održana je uspješna edukacija na kojoj su sudionici imali priliku steći potrebno znanje i alate za unapređenje praksi održivosti u turizmu, a među njima je bila i Dorotea Solomun, voditeljica EU projekata u Turističkoj zajednici grada Varaždina.

Sudionici su na konferenciji raspravljali o različitim temama kao što su EU direktiva o zelenim tvrdnjama, bleisure putovanja – spajanje poslovnih putovanja i slobodnog vremena, održivost u atrakcijama, smanjenje otpada od hrane i slično.

Turistička zajednica grada Varaždina, sudjelovanjem na ovom važnom događaju, nastavlja posvećivati pažnju unapređenju održivosti u turizmu kako bi Varaždin bio još atraktivnija destinacija za posjetitelje iz cijelog svijeta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje