Povežite se s nama

Međimurje

Martin Srša: „Dogradnja škole i izgradnja sportske dvorane najvažniji su nam projekt“

Objavljeno:

- dana

U tjednu u kojem se obilježavaju Dani Općine Sveti Martin na Muri u bogatom višednevnom martinjskom programu, prilika je da se napravi osvrt ne brojne uspješno realizirane projekte, ali najave neki budući.

Općina koja je okrenuta prema djeci, mladima i mladim obiteljima, brojna svoje promišljana usmjerava upravo na provođenje demografski mjera. Redovito se isplaćuju naknade za novorođenu djecu. Tako roditelji za prvo dijete dobivaju po 1000 kuna, za drugo 2000 kuna, a dok je za treće i svako sljedeće dijete osiguran iznos od po 5000 kuna.

– Općina sufinancira trošak boravka djece u dječjim vrtića sa 60 posto za prvo dijete, 70 posto za drugo dijete, 80 posto za dijete samohranog roditelja, a za treće i svako sljedeće dijete u obitelji plaćamo puni iznos troška. Također, ove smo godine za 200 kuna povećali iznos studentskih stipendija, a aktivno smo se uključili u hvalevrijedan projekt Obrtničke komore Međimurske županije putem kojeg isplaćuje tri stipendije učenicima koji se školuju za deficitarna obrtnička zanimanja. U ovom projektu ostat ćemo i nadalje te osigurati stipendije za sve učenike koji se odluče za neko od deficitarnih zanimanja – ističe Martin Srša, načelnik Općine Sveti Martin na Muri.

Ono na čemu u Općini rade već dugi niz godina, a za što su dobili i potporu ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa te međimurskog župana Matije Posavca, je projekt dogradnje zgrade Osnovne škole. Riječ je o objektu starome više od 30 godine u kojem ne postoji mogućnost odvijanja jednosmjenske nastave.

– Uvijek težimo boljem, stvaranju obrazovnog nadstandarda, a da bismo u tome uspjeli nužna je dogradnja škole. Projektom bismo dobili novih šest učionica po svim obrazovnim standardima i tada bi se stekli uvjeti za jednosmjenski rad. Dogradnja škole sa sobom povlači još jednu jednako bitnu stvar, izgradnju školsko-sportske dvorane. Jedna smo od tek tri međimurske općine koje nemaju takvu vrstu objekta, a koji donosi učenicima i svim mještanima višestruku korist – ističe načelnik Srša.

Želja je osnivanje općinskog dječjeg vrtića

Cilj je izgradnja dvodijelne dvorana koju ne bi koristili samo učenici u nastavi i za svoje aktivnosti, već bi sadržaji bili na raspolaganju svim mještanima, posebno sportašima i sportskim udrugama.

– Morate znati da na našem području djeluju nogometni i biciklistički klub koji su nositelji kvalitete u svojim sportovima. Dolaskom hladnijeg vremena oni svoje treninge moraju odrađivati u drugim sredinama jer u Svetom Martinu na Muri za to nemaju uvjete. Izgradnjom dvorane zasigurno bismo potaknuli osnivanje i novih klubova koji za svoj rad trebaju zatvorene prostore. Koliko bi sportska dvorana značila učenicima niti ne trebamo posebno isticati – poručuje općinski načelni te dodaje da je i treći veliki obrazovni projekt u punom zamahu.

– Na području općine djeluju dva privatna dječja vrtića koja smještaju stotinjak mališana. Želja je osnivanje općinskog dječjeg vrtića i u fazi smo osiguravanja zemljišta na prostoru kojeg bi započela gradnja. Idealno mjesto je u neposrednoj blizini Osnovne škole, ali tada Školi moramo osigurati dodatnu lokaciju na kojoj bismo izgradili nove terene za košarku i rukomet, atletski stazu sa svim borilištima te tribine s obzirom da nam konfiguracija terena to omogućuje.  

Mladim obiteljima osiguravaju se građevinske čestice u potpunosti komunalno opremljene, za što se iz općinskog Proračuna izdvajaju znatna sredstva. Samo 100 metara kompletno komunalno uređene nove ulice Općinu košta više od 500.000 kuna.

– Nismo zaboravili niti na postojeće nekretnine pa smo ove godine po prvi puta osigurali mladim obiteljima mogućnost sufinanciranja starih i ruševnih nekretnina s po 10.000 kuna s ciljem izgradnje novih domova, ili pak po 15.000 kuna onima koji se odluče na obnovu starih kuća.

No, da bi mladi uistinu bili motivirani za ostanak u Svetom Martinu, druga bitna stavka je osiguravanje dovoljnog broja kvalitetni, ali i dobro plaćenih, radnih mjesta.

– U tom se segmentu vidi veliki iskorak u odnosu na prijašnje godine. Naša Gospodarska zona radi punim kapacitetom, radna snage se traži po cijelom Hrvatskoj, ali su poslodavci prisiljeni i na dovođenje radnika iz trećih zemalja. Rastu i plaće što se najbolje vidi po poreznim stavkama u punjenu općinskog Proračuna – zaključuje načelnik Martin Srša.

Osnovna škola: školska prehrana i besplatne bilježnice

Osnovna škola i Općina njeguju izuzetno dobru suradnju. Gotovo da ne postoji školski projekt u koji se Općina ne uključi financijski ili logistički.

– Plaćamo u punom iznosu cijenu školske prehrane za drugo i svako sljedeće dijete u obitelji, kao i za djecu koja dolaze iz socijalno ugroženih obitelji. Veseli nas najava da će Vlada RH od sljedećeg polugodišta na sebe preuzeti trošak financiranje školske prehrane za sve učeniku pa ćemo mi predviđeni iznos za tu svrhu preusmjeriti u druge projekte. Također, Općina je za sve učenike osigurala školske bilježnice, a Školi smo platili i video nadzor vanjskog prostora da spriječimo eventualni vandalizam na opremi i samom objektu. Uvijek izlazimo ususret učenicima i njihovim obiteljima koji nisu u mogućnosti pokriti trošak izleta ili maturalnog putovanja – ističe načelnik Srša.

Općina Sveti Martin na Muri uključila se i u sufinanciranje učionice na otvorenom u školskom voćnjaku starih sorti jabuka čime je učenicima omogućena kvalitetnu terensku nastavu.

Aglomeracija i „zeleni priča“

Na području većeg dijela Općina pune dvije godine izvodili su se radovi na velikom komunalnom projektu Aglomeracija. Raskopane ulice, usporeni promet, zatvorene ceste… bili su svakodnevnica mještana.

– Riječ je i projektu koji je bio neophodan da bismo ostvarili najviše standarde u komunalu. Zahvaljujući njemu s punim pravom možemo nastaviti našu „zelenu priču“ koja se odnosi na razvoj održivog turizma. Prirodna baština i netaknuta priroda naš su adut u privlačenju domaćih i stranih gostiju. Ne samo u Sveti Martin na Muri i gornje Međimurje već u cijelu Međimursku županiju čija je kompletna turistička ponuda jedna vrlo lijepa i zaokružena priča. Mi našu ponudu proširujemo iz godine u godinu. Tako je već gotovo projekt kojim ćemo u suradnju s Hrvatskim vodama urediti novih 2,5 kilometara pješačkih i biciklističkih staza na lijevoj obali rijeke Mure. Želimo dobiti gotovo osam hektara državnog zemljišta prema mostu koji bismo preuredili u sportsko-rekreacijski park namijenjen svim uzrastima. Među ljudima se vratila svijest da ne možemo bez rijeke Mure, ona je stoljećima bila naša hraniteljica, a to je i danas i nešto drugačijem obliku – govori Martin Srša.

Puno pozornosti se polaže i u sportski turizam, a nije nikakva novost da ovdje na pripreme dolaze brojne sportske momčadi, ponajviše nogometne za što velike zasluge idu uigranoj ekipi iz Nogometnog kluba Polet.

– U hotelu Termi Sveti Martin imaju vrhunski smještaj i prehranu, a mi smo se pobrinuli da takvi budu i uvjeti za treniranje odnosno odigravanje prijateljskih utakmica na tereni NK Poleta – zaključuje Srša.

Međimurje

Općina Podturen uputila javni poziv za e-upise u vrtić “Dječja mašta”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Podturen poziva sve zainteresirane roditelje i skrbnike djece rane i predškolske dobi da zahtjev za upis djeteta u nadolazeću pedagošku godinu predaju putem elektroničke prijave (preko aplikacije e-građani).

Zahtjevi se zaprimaju od 9.05. do 17.05. 2024., do 12 h, za sve objekte u sklopu Dječje mašte u kojima ima slobodnih kapaciteta (matični objekt u Čakovcu te područni objekti u Sivici i Zebanec Selu).

Zahtjevi će se zaprimati za pedagošku godinu 2024./2025. za upis u redovne programe jaslica i vrtića.

U slučaju poteškoća s predajom zahtjeva za e-upise, kontaktirajte psihologinju u matičnom objektu na tel: 040 395 655 ili e-mail: [email protected]

Nastavite čitati

Međimurje

Međimurska policija na svom području uočila veliki broj vozila kojima je istekla prometna dozvola

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uvidom u evidencije isteka valjanosti prometnih dozvola uočeno je da na području Međimurske županije postoji veliki broj motornih vozila kojima je isteklo važenje prometne dozvole za više od 15 dana, a vlasnici ih u zakonskom roku nisu odjavili u nadležnoj policijskoj upravi ili policijskoj postaji.

Kako bi izbjegli prekršajne sankcije, Policijska uprava međimurska poziva vlasnike da odjave vozila kojima je istekla valjanost prometne dozvole.

Podsjećaju vlasnike vozila na obvezu pridržavanja odredbi čl. 250. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, kojim je propisano kako je vlasnik vozila dužan odjaviti vozilo ako ne izvrši produženje važenja prometne dozvole u roku od 15 dana od dana isteka važenja prometne dozvole.

Vlasnik registriranog vozila može odjaviti vozilo, a uz zahtjev za odjavu mora priložiti prometnu dozvolu radi evidentiranja odjave vozila i vratiti registarske pločice, odnosno priložiti potvrdu tijela koje je registriralo vozilo izvan Republike Hrvatske kojom se potvrđuje da su registarske pločice i prometna dozvola zadržane ili poništene.

Također, vlasnik vozila dužan je u roku od 15 dana prijaviti promjenu bilo kojeg podatka koji je upisan u prometnoj dozvoli, a u roku od 30 dana dužan je odjaviti registrirano vozilo te donijeti prometnu dozvolu radi poništenja i vratiti registarske pločice, ako je vozilo uništeno ili otpisano ili ako je vozilo otuđeno ili nestalo.

Za nepridržavanje ovih odredbi predviđene su novčane kazne, i to za fizičke osobe, odnosno vlasnike vozila 90 eura, za pravne ili fizičke osobe obrtnike od 660 do 1990 eura, a za odgovorne osobe u pravnoj osobi i u tijelu državne vlasti ili tijelu jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave od 190 do 660 eura.

Ujedno, policija podsjeća nove vlasnike vozila (kupce vozila) da su u roku od 15 dana od stjecanja vlasništva dužni registrirati vozilo na svoje ime ili ga odjaviti, a ako ga ne registriraju na svoje ime ili ne odjave, stanica za tehnički pregled vozila će, na zahtjev osobe na koju je vozilo registrirano (prodavatelj vozila), rješenjem ukinuti registraciju vozila.

Napominju da se sklapanjem Ugovora o kupoprodaji motornog vozila prodavatelj i dalje u službenim evidencijama MUP-a vodi kao vlasnik vozila, sve dok se vozilo ne odjavi u službenim evidencijama nadležne policijske uprave ili postaje, ili dok ga novi vlasnik ne registrira na svoje ime.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje