Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Varaždinske Rode i pripadnici PU varaždinske obilježili 25. godišnjicu bitke u Karadžićevu

Objavljeno:

- dana

Tužna obljetnica

Zvonko Kardoš, Branko Kos, Željko Pongrac, Mladen Kasun i Vlado Štampar. Petorica branitelja, pripadnika Roda, poginuli su 9. studenoga 1991. godine u selu Karadžićevu kod Vinkovaca.

Danas, točno 25 godina kasnije, ratni pripadnici Specijalne jedinice policije PU Varaždin “Roda” i djelatnici PU varaždinske odali su im počast na mjestu gdje su dali život za slobodnu Hrvatsku. 

Svake godine iznova proživljavaju teške dane. U studenom 1991. godine, u vrijeme kada je Vukovar bio opkoljen i kad su u gradu branitelji odolijevali napadima srbo-armije i četnika boreći se za svaku kuću, zapovijed da pokuša probiti čvrstu neprijateljsku liniju dobila je Specijalna jedinice policije Rode.

Činilo im se da će to biti jedan od lakših zadataka. Međutim, čim je u ranim jutarnjim satima započeo napad, uslijedio je veliki šok. Vijest je očito došla do neprijatelja, koji je višestruko pojačao svoju obranu. U žestokoj i neravnopravnoj borbi naše su Rode uspjele zauzeti pola sela. Ali cijena je bila ogromna. Poginuli su Zvonko Kardoš, Branko Kos, Željko Pongrac i Mladen Kasun, dok se Vlado Štampar još uvijek vodi kao nestali. Njih 28 je ranjeno.

Izvor:
Foto: Ivo Loborec – Facebook

Život i društvo

Udruga umirovljenika i starijih osoba “Ljubešćica” ima brojne planove za ovu godinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga umirovljenika i starijih osoba “Ljubešćica” održala je u subotu, 27. travnja, redovnu godišnju skupštinu u Lovačkom domu na Budincu.

Predsjednica Udruge Božica Mikulčić izvijestila je prisutne o aktivnostima koje su provedene u 2023. godini te je posebno istaknula neke od planiranih aktivnosti u 2024. godini: završetak projekta izgradnje sanitarnog čvora kod Etno kuće, redovna druženja, odlasci na izlete i hodočašća, sudjelovanje na sportskim igrama, sudjelovanje na proslavi Dana općine te brojna gostovanja zbora Udruge.

Prisutnima se obratio i predsjednik Općinskog vijeća Općine Ljubešćica Stjepan Ivanušec koji je čestitao članovima Udruge na postignutim rezultatima u proteklom razdoblju te im zahvalio na sudjelovanju na svim općinskim manifestacijama. Istaknuo je kako se značaj umirovljenika u ovoj sredini odlikuje kroz ostvarivanje kvalitetnijeg života najbrojnije skupine. Stoga je Općina Ljubešćica u 2024. godini osigurala sredstva u iznosu od 20.000 eura za božićnice umirovljenicima i dodijelila 3200 eura za provedbu projekta Živjeti aktivno u zlatnim godinama po provedenom natječaju.

Nakon skupštine, uslijedilo je tradicionalno druženje umirovljenika i prisutnih gostiju uz prigodni domjenak, a za dobru atmosferu bio je zadužen “Bajs bend” i dobro uvježbani zbor Udruge.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Primalje varaždinske Bolnice svima otvorile svoje radno mjesto te dale važne informacije o dolasku djece na svijet

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Danas je u Općoj bolnici Varaždin bilo vrlo edukativno, posebno za trudnice te buduće majke i očeve.

Naime, povodom Međunarodnog dana primalja, koji se obilježava 5. svibnja, primalje Službe za ginekologiju i opstetriciju Opće bolnice Varaždin pozvale su sve zainteresirane da posjete rodilište te da se upoznaju s njihovim radom.

Odaziv je bio odličan, a to i ne čudi s obzirom da je veza primalje i trudnice izuzetno važna.

Najprije je održano predavanje, a zatim i obilazak rodilište, uključujući i rađaonicu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje