Povežite se s nama

Život i društvo

Mnogo događanja u V. Toplicama: proslavljen Dan Grada, Martinje, održana vatrogasna vježba…

Objavljeno:

- dana

Središnji dio proslave Dana Grada Varaždinskih Toplica započeo je u petak svečanim otvorenjem novouređene Ulice grada Vukovara koja vodi prema topličkoj Osnovnoj školi Antuna i Ivana Kukuljevića te murala „Puma” povodom 30. obljetnice njihovog osnutka.

Otvorenje sanirane ulice dodatno su uveličali mališani iz topličke osnovne škole, a program je počeo čitanjem Priče o gradu, novinara Siniše Glavaševića koja govori o gradu heroju čije ime nosi i ova ulica.

Nakon otvorenja ulice, delegacija Grada i braniteljskih udruga svečano su otvorili i mural „Puma” povodom 30. obljetnice njihovog osnutka.

Robert Puja, predsjednik Udruge veterana 7. gardijske brigade „Puma” poručio je kako su u Varaždinskim Toplicama, zahvaljujući odličnoj suradnji s gradonačelnicom Ratković, napravili dva murala, jedan od njih na trafostanici u Ulici kralja Tomislava, svečano otvoren upravo povodom Dana Grada.

Delegacije Grada i braniteljskih udruga te ostali okupljeni obišli su i jedinstvenu izložbu „Lovačka priča” koju je pripremilo Lovačko društvo „Jelen” Varaždinske Toplice u sklopu obilježavanja Dana Grada, kao i novouređene prostore Udruge vinogradara i voćara Sveti Martin Varaždinske Toplice, jedne od najaktivnijih udruga na području Grada.

Nakon još jedne godine vrijednog i predanog rada, svečanom sjednicom Gradskog vijeća održanom u petak proslavljen je Dan Grada Varaždinskih Toplica.

Osim za rekapitulaciju svega što je u protekloj godini napravljeno, a projekata i investicija zahvaljujući kojima Varaždinske Toplice iz dana u dan postaju sve ugodnije mjesto za život zaista je mnogo, Dan Grada prilika je za zahvalu najzaslužnijim građanima koji su svojim radom i djelovanjem doprinijeli razvoju čitave lokalne zajednice.

Bogat program

Da su građani Varaždinskih Toplica bili itekako željni dobre zabave, potvrđuje i nikad veći odaziv na ovogodišnju proslavu Dana Grada i blagdana svetog Martina.

Naime, nakon svečane sjednice Gradskog vijeća, topličke udruge za sve građane i posjetitelje na Trgu Republike Hrvatske pripremile su zaista bogat program u kojem su uživale sve generacije.

Proslava Martinja dugogodišnja je tradicija Varaždinskih Toplica, a ove godine, Grad je u suradnji s udrugama pripremio brojna događanja.

– Slavimo Dan grada i njegovog zaštitnika svetog Martina, a u pripremu bogatog programa i ove su se godine uključile naše brojne udruge. Udruga nosioc događanja je Udruga voćara i vinogradara Sveti Martin. No, tu su i Lovačko društvo „Jelen” koje priprema gulaš te udruge Biserna dolina, Svibovečki zvon i Naši cajti. Svi su se sjatili na naš Trg kako bismo bili što bolji domaćini svim našim gostima i prijateljima koji su došli posjetiti naše Varaždinske Toplice – rekla je gradonačelnica Dragica Ratković.

Inače, Varaždinske su Toplice i sve prepoznatljivije po dobrim vinima što duguju činjenici da tamošnji vinari i vinogradari puno ulažu u edukaciju.

– To je bilo vidljivo i na ovogodišnjoj Zlatnoj kapljici kojoj smo bili domaćin, a na kojoj su za odlična vina dodijeljene brojne zlatne, srebrne i brončane medalje. Nastavit ćemo se i dalje održavati tu našu tradiciju Martinja jer kako uvijek volim reći – bolje da nestane sela nego običaja – zaključila je gradonačelnica Ratković.

Aktivne topličke udruge pripremile su ponešto za svakoga, pa su tako građani i gosti mogli nezaobilaznim jesenskim delicijama – pečenim kestenima i kuhanim kobasicama uz dobru kapljicu Udruge vinogradara i voćara Sveti Martin, besplatnom lovačkom gulašu za čiju se pripremu pobrinulo Lovačko društvo „Jelen” te domaćim slasticama Udruge „Biserna dolina” Grešćevina.

Članice udruga žena „Naši cajti” i „Svibovečki zvon” pripremile su izložbu, a Martinjske špelancije svojim je nastupom obogatio Tamburaški sastav „Ex Fakini”.

Nastavak proslave u subotu

Bogat program proslave Dana Grada Varaždinskih Toplica nastavljen je i u subotu, i to „Martinjskom edukativnom šetnjicom” koja je i ove godine privukla brojne građane i goste i još jednom pokazala da je pun pogodak, ali i godišnjom provjerom spremnosti operativnih snaga Vatrogasne zajednice Varaždinske Toplice.

Mnoštvo posjetitelja i građana u jutarnjim se satima uputilo u šetnju leskovečkim šumskim krajolikom, gdje su se upoznali s brojnim povijesnim lokalitetima, bogatom kulturnom baštinom i očuvanim krajolikom koje Varaždinske Toplice kriju.

„Martinjsku edukativnu šetnjicu” i ove su godine organizirali gradska Turistička zajednica, Zavičajni muzej i Udruga vinogradara i voćara Sveti Martin koja je sudionike dočekala na cilju – brdu Višograd.

S obzirom na to da su Hrvatska, Europa, ali i svijet suočeni sa sve češćim ugrozama i prijetnjama sigurnosti, Dan Grada bio je prilika i za godišnju provjeru spremnosti operativnih snaga Vatrogasne zajednice koje su građanima demonstrirale kako uspješno i brzo odgovaraju na potencijalne katastrofe ili nesreće.

Naime, u organizaciji Vatrogasne zajednice Varaždinke Toplice održana je javno pokazna vježba „Crkva svetog Martina 2022.” u kojoj je sudjelovalo sedam dobrovoljnih vatrogasnih društava s područja Grada.

– Pretpostavka je bila da je došlo do požara oltara u prizemlju objekta te da se požar preko okolnih gorivih tvari proširio na sakristiju i krovište objekta. Prišli smo spašavanju osoba i vrijedne sakralne imovine iz objekta te gašenju požara s unutarnjom i vanjskom navalom, kao i štićenju okolnih objekta, odnosno prostora Zavičajnog muzeja i apartmana Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju – pojasnila je Marinela Belavić, zamjenica zapovjednika Vatrogasne zajednice Varaždinske Toplice.

Uz provjeru spremnosti, organiziranosti i osposobljenosti operativnih snaga vatrogastva, cilj vježbe bio je pokazati građanima tehniku i ljudstvo kojima Vatrogasna zajednica raspolaže.

– Naši su vatrogasci još jednom pokazali da uspješno odgovaraju na sve ugroze, potencijalne katastrofe i nesreće, da su dobro opremljeni i da raspolažu ljudstvom što je i najvažnije. Zahvaljujući dobrovoljnim vatrogascima i vatrogaskinjama koji u ovaj plemeniti poziv nesebično ulažu svoje vrijeme i riskiraju svoje živote naši građani mogu mirno spavati – poručila je gradonačelnica Dragica Ratković, pohvalivši rad svih sedam DVD-ova s područja Grada.

Spomenimo i da je subotnji program završio orguljaškom večeri. Naime, u župnoj crkvi u organizaciji Matice hrvatske Ogranak Varaždinske Toplice održan je koncert u izvedbi Brune Philippa na klarinetu i Edmunda Andlera Borića na orguljama.

U orguljaškoj večeri građani će moći uživati i iduće subote, kada će u župnoj crkvi biti održan koncert Trio Solemnis u izvedbi sopranistice Nine Kobler, Krešimira Marmilića na violini i Milana Hibšera na orguljama.

Život i društvo

Podravka za rad u Varaždinu traži čak 15 vozača viličara, laborante, operatore…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prehrambena kompanija Podravka raspisala je nekoliko natječaja putem kojih traži dvadesetak novih radnika različitih struka.

Priliku za zapošljavanje u ovoj tvrtki dobit će čak 15 vozača viličara u Podravkinoj tvornici i skladištu u Varaždinu. Početna je plaća 940 eura bruto, uvjet je osnovna škola, a radno iskustvo nije važno.

Podravka osigurava ugovor o radu na 12 mjeseci uz probni rok od dva mjeseca uz mogućnost stalnog zaposlenja.

Uz osnovnu plaću, radnici dobivaju dodatke za smjenski rad, fiksni mjesečni dodatak na plaću, naknadu za troškove prijevoza, uplatu u treći mirovinski stup, isplatu regresa, božićnice i uskrsnice…

Traže se i četiri električara na neodređeno za rad u tvornicama u Koprivnici i Varaždinu i još toliko tehničara u laboratoriju u Varaždinu, pa dvoje operatera u Kalnikovom pogonu…

Nastavite čitati

Život i društvo

U subotu podjela certifikata OPG-ovima koji svoje proizvode prodaju na varaždinskom placu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradska tržnica Varaždin i Udruga hrvatskih tržnica i ove su godine u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede i Varaždinskom županijom provele certificiranje domaćih proizvođača hrane.

Dodjela certifikata ‘Proizvodi hrvatskog seljaka’ bit će upriličena na varaždinskome placu, u subotu 4. svibnja, u 10 sati.

Certifikate „Proizvodi hrvatskog seljaka“ ove će godine ponovno primiti više od pedeset poljoprivrednika iz Varaždina i okolice, prodavača na varaždinskom placu, čime Gradska tržnica potvrđuje status certificirane seljačke tržnice već devetnaestu godinu zaredom.

Projekt certificiranja varaždinska Gradska tržnica provodi od 2006. godine, u suradnji s Udrugom hrvatskih tržnica, te lokalnom i regionalnom upravom. Certifikati su jamstvo prodaje vlastitih proizvoda, uzgojenih i proizvedenih na domaćem tlu. Kupujući ‘Proizvode hrvatskog seljaka’ izravno od proizvođača, posjetitelji tržnice kupuju zdravo i lokalno, te ujedno potiču razvoj malih obiteljskih gospodarstava i domaće poljoprivrede.

Za odličnu atmosferu pobrinut će se tamburaški sastav ‘Sedef’, a program će voditi  Krunoslav Čolo.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje