Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Na lovno-kinološke manifestacije u Zelendvoru stigli lovci iz cijele Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Hrvatski lovački savez u suradnji s Lovačkim savezom Varaždinske županije organizirao je dvije elitne manifestacije s područja lovne kinologije: lovno-kinološki kup Svetog Huberta i Kup za pse glasnog gona na divlju svinju.

Svečanost otvorenja održana je u Zelendvoru, a prisustvovali su i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza Ivica Budor, predsjednik Hrvatskog kinološkog saveza Branko Šare, Goran Kaniški, predsjednik Lovačkog saveza Varaždinske županije, ujedno i načelnik Općine Gornji Kneginec Goran Kaniški, načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec, načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec, načelnica Općine Lobor Ljubica Jembrih, kao i predsjednici te predstavnici Lovačkih saveza iz cijele Hrvatske.

Ova manifestacija inače okuplja najbolje lovce i njihove pse, a Lovno-kinološki kup održava se u lovištima Varaždinske županije: u Zelendvoru, Petrijancu, Varaždinu i Šaulovcu, dok će se kup za pse glasnog gona na divlju svinju održati u gateru lovišta Lobor u Krapinsko-zagorskoj županiji. 

Ugodnu i srdačnu dobrodošlicu u Zelendvor svim lovcima poželjeli su Goran Kaniški i Željko Posavec, a Kaniški, predsjednik Lovačkog saveza Varaždinske županije je pritom rekao kako je ovo izvrsna promocija i za lovstvo Varaždinske županije, ali i za turizam poželjevši svima dobru kob.

Kako je rekao predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza Budor, cilj natjecanja je njegovanje sportskog duha i lovačke etike među lovcima i kinolozima koji u lovu koriste pse ptičare, odnosno dizače divljači. Tijekom natjecanja lovci moraju pokazati poznavanje lovačke vještine, ali i poštivanje zakona te opreznost u rukovanju oružjem.

– Radi se o tradicionalnoj manifestaciji koju organizira Hrvatski lovački savez, a koju smo pokrenuli prije trinaest godina. Ovime pokušavamo i želimo objediniti lovstvo i kinologiju jer svi lovci smatraju da lovna kinologija mora imati utočište u Hrvatskom lovačkom savezu. Naš savez u Hrvatskoj broji preko 67 tisuća članova, imamo 1100 udruga, i spadamo u jednu od najorganiziranijih udruga u Hrvatskoj. Osim što činimo veliku korist za prirodu i za lokalnu zajednicu, radimo i na promociji lovnog turizma. Moram spomenuti kako od ove godine naš savez isplaćuje naknadu štete vozačima na čija vozila je naletjela divljač i tu je velika odgovornost maknuta od strane domicilnih lovačkih društava – rekao je Ivica Budor.

Svečanost otvorenja upotpunili su i svojim nastupima Ženska vokalna skupina „Erato“ KUD-a Petrijanec i Varaždinski rogisti.

Život i društvo

Križni put mladih Varaždinske biskupije okupio tristotinjak mladih koji su poručili da je to bilo divno iskustvo

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Varaždinska biskupija

Tristotinjak mladih započelo je u subotu, 25. ožujka, ujutro u Maloj Subotici dvodnevni 23. po redu Križni put mladih Varaždinske biskupije.

Nakon prijeđenih dvadesetak kilometara i sedam postaja pobožnosti Križnoga puta stigli su u večernjim satima u Belicu gdje su u župnoj crkvi Uznesenja Marijina slavili svetu misu svetkovine Navještenja Gospodinova.

Svetu misu predslavio je povjerenik za pastoral mladih Varaždinske biskupije vlč. Marko Domiter, a koncelebrirali su domaći župnik vlč. Karlo Kruljac i svećenici koji su uz vlč. Domitera cijeloga dana bili s mladima na Križnom putu, vlč. Tomislav Kos i vlč. Dominik Cestar.

Prije svete mise mladi su imali priliku za sakrament pomirenja gdje im je na raspolaganju bilo više svećenika okolnih župa.

Pjevanje je na misi animirao Zbor mladih Varaždinske biskupije.

Vlč. Domiter je u svojoj homiliji mladima govorio o najvećem čudu ljudske povijesti, utjelovljenju sina Božjega. Polazeći od naviještenog evanđeoskog odlomka o anđelovom navještenju Mariji vlč. Marko je mladima govorio o ključnim trenucima povijesti spasenja u kojima je Bog izabirući posebne ljude pripremao put trenutku kada je u punini vremena poslao svoga sina.

Drugog dana Križnog puta mladi su se uputili iz Belice prema Sv. Jurju na Bregu. Stigli su oko 18 sati nakon čega je ubrzo uslijedila misa koju je predslavio biskup Bože Radoš. Nakon mise mladi su zapjevali “Odlučio sam slijediti Krista”, uz još nekoliko duhovnih pjesama kojima se orila crkva prepuna mladih ljudi.

– Neka nam i današnje evanđelje o prijateljstvu, ljubavi i suzama ispriča najljepšu priču života; da je Bog začetnik života, da on živi i da nas nakon života čeka život vječni. Boga imamo kao prijatelja i već sada, a u ovom životu živimo tu vječnost – poručio je biskup Radoš.

Tristotinjak mladih u večernjim satima vratili su se autobusima kućama nakon 40 kilometara pješačenja po kiši, suncu i vjetru. “Divno iskustvo!”, rekli su nam mnogi…

Nastavite čitati

Život i društvo

U utorak će pojeftiniti dizel i benzin

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

A dobre vijesti stižu za vozače.

Od utorka, 28. ožujka, dizel znatno pojeftinjuje, a pada i cijena benzina.

Benzin će se prodavati za euro i 39 centi po litri, što je jedan cent jeftinije nego protekla dva tjedna, a dizel će pojeftiniti za 6 centi po litri, baš kao i plavi dizel, piše danas.hr.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje