Povežite se s nama

Kultura

FOTO U subotu premijera božićne poslastice: za „Orašara“ u Varaždinu traži se karta više

FOTO: IVAN AGNEZOVIĆ

Objavljeno:

- dana

Nakon opere „Pjesma iz buke: Životi i smrti Isabelle Eberhardt“, na daske varaždinskog Kazališta dolazi još jedna premijera, i to dramsko-plesna predstava „Orašar“ u verziji Lade Kaštelan i režiji Paola Tišljarića.

Premijera je na rasporedu u subotu, 10. prosinca.

Redatelj Paolo Tišljarić na konferenciji za medije istaknuo je dobar tim i pozitivnu energiju koja vlada na probama, što je rezultiralo odličnim projektom.

– Baš sam ponosan što tako dobro funkcioniramo u ovako velikom kolektivu. I naše male balerine su nam se pridružile. Potpisao bih da do kraja života radim u ovako divnoj atmosferi. Kada smo spisateljica Lada Kaštelan i ja došli do originalne Hoffmannove priče, iznenadili smo se koliko je ona drugačija od priče u baletu. Mi ovdje pokušavamo ispričati tu pravu priču koja je dosta drugačija od one „ušećerene“, baletne. Ta priča govori o pomirenju, važnosti oprosta i dubokim ljudskim pitanjima koja se tiču svih nas. Mislim da radimo jednu ozbiljnu priču u kojoj će najmlađi uživati, a i roditelji će izaći zadovoljni – rekao je Tišljarić.

Inače, „Orašar i mišji kralj“ umjetnička je bajka koju je 1816. godine napisao veliki njemački romantičarski pisac Ernest Theodor Amadeus Hoffmann. Poslužila je kao inspiracija za jedan od najpoznatijih i djeci najomiljenijih svjetskih baleta, koji u božićno doba ne silazi sa svjetskih pozornica, kao i za brojne književne i filmske adaptacije.

U predstavi varaždinskog Kazališta igraju Helena Minić Matanić, Dea Presečki, Nikša Eldan, Elizabeta Brodić, Filip Eldan, Karlo Mrkša, Marinko Leš, Barbara Rocco, Marko Cindrić, Beti Lučić i Sunčana Zelenika Konjević, a pleše 30 balerina, polaznica Udruge klasičnog baleta „Vindija“, pod vodstvom koreografkinje Vlaste Rittig.

– Toliko sam to najavljivala i eto, „Orašar“ će se konačno dogoditi. Riječ je o dramsko-plesnoj predstavi za djecu, ali i odrasle. Radili smo u koprodukciji s Udrugom klasičnog baleta Vindija, imamo 30 malih plesačica koje su divne i mislim da će vas raznježiti – rekla je intendantica HNK-a u Varaždinu Senka Bulić, a glumac Marko Cindrić istaknuo je da je ovo jedan lijepi projekt, relevantan ne samo za varaždinsko Kazalište već i za cijelu varaždinsku zajednicu.

Predstava „Orašar“ u varaždinskom HNK-u igrat će u brojnim terminima tijekom prosinca i siječnja, od kojih su neke predstave već rasprodane, što ukazuje na zaista velik interes publike za navedenu umjetničku bajku.

Kompletan raspored i više informacija o ulaznicama i predstavi dostupni su na internetskim stranicama HNK-a u Varaždinu, upitom na mail: [email protected] ili pozivom na broj blagajne 042/200-250.

Kultura

Mladi talenti Glazbene škole predstavljaju se publici uz podršku Varaždinskog komornog orkestra

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Koncert učenika uz Varaždinski komorni koncert svake se godine već tradicionalno održava na posljednji dan Varaždinskih baroknih večeri i na tradicionalnom, proljetnom koncertu, gdje su učenici Škole u prilici izvest nešto slobodniji program od onog na Festivalu.

Učenici Glazbene škole u Varaždinu posljednji su puta nastupali uz Varaždinski komorni orkestar na Varaždinskim baroknim večerima, a 16. svibnja 2024. godine predstaviti će se zainteresiranoj publici u Glazbenoj školi u Varaždinu i to ponovno uz podršku Varaždinskog komornog orkestra.

Na koncertu će biti zastupljeni gotovo svi odjeli Škole, a mladi umjetnici već s nestrpljenjem očekuju ovaj nastup.

– Nastupiti uz orkestar poseban je užitak i zasigurno događaj koji se pamti za cijeli život te mi je iznimno zadovoljstvo da ćemo i ovog puta biti u mogućnosti pružiti učenicima priliku za ovaj nastup – istaknuo je ravnatelj Glazbene škole u Varaždinu Davor Matačić.

Ne propustite priliku uživati u nastupu mladih talenta Glazbene škole u Varaždinu u četvrtak 16. svibnja 2024. godine s početkom u 19 sati u Velikoj koncertnoj dvorani Glazbene škole u Varaždinu. Ulaz na koncert je slobodan.

Nastavite čitati

Kultura

Alternator i varaždinski HNK donose dvije predstave na znakovnom jeziku

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nastojeći omogućiti osobama sa senzornim poteškoćama ravnopravnu participaciju u kulturnom životu kroz konzumaciju umjetničkih sadržaja u prilagođenoj formi, Udruga za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti „Alternator“ tijekom svibnja u Varaždinu provodi inicijativu “Uključi me kulturno”.

Ovogodišnje izdanje projekta usmjereno je na osobe s oštećenjem sluha, a podrazumijeva izvedbe dviju predstava varaždinskog HNK prilagođenih na znakovni jezik i uz pratnju titlova.

Na Sceni Rogoz HNK-a u Varaždinu, 17. svibnja u 20 sati, moguće je pogledati poetsku dramu Ivone Marciuš pod nazivom “Kisela krv”. Predstava govori o povratku u traumatično djetinjstvo, a donosi obračun triju generacija žena – Mame, Bake i Unuke koje su žrtve patrijarhalnih obrazaca dovedenih do ekstrema te metaforično predočenih krvavim običajem jedne međimurske obitelji – svinjokoljom. Predstavu je režirala Marina Pejnović, a izvode Ljiljana Bogojević, Barbara Rocco i Dea Presečki.

Dva dana kasnije, 19. svibnja u 20 sati, također na Sceni Rogoz, slijedi izvedba nagrađivanog lutkarsko-dramskog projekta Tamare Kučinović za djecu i odrasle “Šapat duše”. Predstava se bavi izbjeglištvom i ksenofobijom kao jednima od ključnih političkih i etičkih problema ovog stoljeća, pritom otvarajući pitanje nejednakosti između protjeranih i onih koji slobodno oblikuju svoju egzistenciju. U predstavi igraju Filip Eldan, Nikša Eldan, Sunčana Zelenika Konjević, Sara Ipša i Marinko Leš.

Projekt “Uključi me kulturno” nastao je u suradnji s korisnicima Udruge gluhoslijepih osoba Varaždinske županije i HNK-a u Varaždinu, a dugoročno nastoji osvijestiti važnost prilagođavanja umjetničkih sadržaja osobama sa senzornim oštećenjima, potaknuti povećanje ponude i dostupnosti prilagođenog repertoara u kulturnim ustanovama te posljedično smanjiti diskriminaciju i potaknuti inkluzivnost i participaciju ranjivih skupina u kulturno-umjetničkim programima hrvatskih gradova.

Uključi me kulturno je na rasporedu 17. i 19. svibnja, 20 sati, Scena Rogoz (HNK u Varaždinu).

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje