Povežite se s nama

U fokusu

U Ulici Zrinskih i Frankopana u Varaždinu postavit će se kamera te osvijetliti i označiti zebre

FOTO: Ivan Agnezović

Objavljeno:

- dana

Grad Varaždin tijekom cijele godine u suradnji i koordinaciji s Prometnom policijom PU varaždinske brine o povećanju sigurnosti u prometu na području Grada Varaždina.

Zbog nekoliko prometnih nesreća koje su se dogodile posljednjih dana u Ulici Zrinskih i Frankopana, a od kojih je jedna nažalost tragično završila smrtnim ishodom, gradonačelnik Neven Bosilj i njegov zamjenik Miroslav Marković održali su sastanak s predstavnicima Prometne policije PU varaždinske, načelnikom Dejanom Piskačem i voditeljem poslova Danijelom Posavcem kako bi dogovorili dodatne mjere u svrhu povećanja sigurnosti i zaštite pješaka u prometu.

– Ulica Zrinskih i Frankopana dosad nije bila kritična crna točka u našem gradu. Nažalost, zbog učestalih slučajeva prebrze vožnje nesavjesnih vozača i sve više incidenata na toj prometnici, u suradnji s MUP-om odlučeno je da će se i na ovoj prometnici postaviti radarski uređaj, uz dodatno označavanje crvenom bojom i jače osvjetljavanje pješačkih prijelaza u toj ulici – ističu iz Grada Varaždina.

Na području grada su upravo ovih dana postavljena tri nova radarska uređaja na lokacijama u Ulici Krešimira Filića iz smjera Biškupca, Jalkovečkoj ulici iz smjera Jalkovca i Ulici Ante Starčevića iz smjera Banfice kod restorana Lav.

Radarske uređaje financirao je Grad Varaždin, a mikrolokacije su određene u suradnji s MUP-om. Dodatno su obilježeni pješački prijelazi na nekoliko lokacija u Optujskoj ulici, zatim Ulici Vinka Međerala, Ulici Ante Starčevića i na nekoliko lokacija u Koprivničkoj ulici. Uzdignute plohe, odnosno uspornici s obilježenim pješačkim prijelazom napravljeni su u Ulici Braće Radića, Trakošćanskoj ulici i Ulici Juraja Križanića. U skorije vrijeme bit će postavljeni uspornici i u Ulici grada Koblenza, kod križanja s Wissertovom te u Bombellesovoj kod križanja s Vukovarskom, dok bi se na pješačkom prijelazu u Koprivničkoj trebala postaviti posebna led rasvjeta.

– Radi se na novim prometnim rješenjima te izmjenama postojećih stanja prometne signalizacije na nekoliko lokacija, a s idućom proračunskom godinom kreće se u nabavu dodatnih radarskih uređaja, semafora s radarom, kao i u osvjetljavanje i obilježavanje ostalih pješačkih prijelaza – ističu iz Grada Varaždina.

U fokusu

FOTO Evo kako napreduje čišćenje jezera u Takošćanu, dnevno se odveze do 2500 metara kubnih sedimenta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Čišćenje jezera u Trakošćanu i dalje dobro napreduje, a voda bi se mogla početi puštati već u svibnju.

>> FOTO Radovi u punom jeku, voda će se u jezero Trakošćan početi puštati već u svibnju

Donosimo nove fotografije napretka radova izmuljenja jezera.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković sredinom travnja došao je u Trakošćan provjeriti napredak radova.

– Iz Trakošćanskog jezera do sada je izvađeno više od 60.000 metara kubnih sedimenta koji je deponiran na privremenu deponiju. Uzevši u obzir količine iz prethodnih radova možemo zaključiti da je do sada iz jezera Trakošćanskog jezera izvađeno 106.000 metara kubnih sedimenta. Uskoro bi trebalo započeti punjenje jednog dijela jezera, a od jeseni i trajno zapunjavanje jezera. Rok završetka radova po ugovoru je 30. lipnja 2024. godine, a radovi su ugovoreni za 2,5 milijuna eura. Nakon završetka radova na čišćenju sedimenta iz prvog dijela jezera do Dvora Trakošćan slijedi uklanjanje servisnih putova – objavile su tada Hrvatske vode, koje su investitor.

Također, nakon čišćenja servisnih puteva slijedi punjenje donjeg dijela jezera neposredno ispod dvorca, a višak voda će se ispuštati u rijeku Bednju kako bi se omogućilo daljnje uklanjanje sedimenta iz viših dijelova Trakošćanskog jezera. Na taj način smanjit će se potreba za prepumpavanjem vode.

Paralelno s čišćenjem jezera Hrvatske vode uredit će lijevu obalu u dužini od 120 metara i to kamenom oblogom sa stopom od kamenog nabačaja. Na desnoj obali jezera uredit će se 100 metara klizišta i erodirane obale i to ugradnjom gabiona u visini od 1.5 metara.

U tjednu od 22. travnja Hrvatske vode su objavile da se povećava broj građevinskih strojeva za odvoz sedimenta te očekujemo dnevne odvoze između 2250 do 2500 metara kubnih po danu. Do tada je na gradilištu bilo devet dampera, četiri bagera duge ruke od 24 metra, četiri bagera ruke od 12 metara te buldožer.

Nastavite čitati

U fokusu

Radnici Varteksa idu u štrajk, nisu im isplaćene plaće za veljaču i ožujak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Nakon što radnicima Varteksa d.d. nisu isplaćene plaće za veljaču i ožujak ove godine te nakon neuspješno završenog postupka mirenja, Samostalni radnički sindikat Varteks donio je odluku kojom se pokreće štrajk.

– Štrajk će započeti u ponedjeljak, 06.05.2024. godine u 6 sati i trajat će do ispunjenja zahtjeva Sindikata, a to je isplata neisplaćenih plaća – objavila je Udruga radničkih sindikata Hrvatske.

U ponedjeljak će se održati i konfencija za medije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje