Povežite se s nama

U fokusu

FOTO Jedanaestogodišnji učenik III. osnovne škole Varaždin hospitaliziran zbog vršnjačkog nasilja!

Objavljeno:

- dana

Kad dječja igra preraste u vršnjačko nasilje, roditelji žrtve moraju biti spremni na to da im školarac završi u bolnici, a potom slijedi i prava golgota u borbi za zaštitu prava djeteta, tvrde roditelji 11-godišnjeg Vedrana (s obzirom na to da je riječ o nasilju kod maloljetnika, sva imena u članku su izmišljena radi zaštite osobnih podataka i identiteta žrtve nasilja, odnosno počinitelja!).

S hitne na kirurgiju

Riječ je o vrlo dobrom učeniku III. osnovne škole Varaždin koji je, prema podacima iz e-Dnevnika, dosad bio uzornog vladanja te nije imao nikakvih pedagoških mjera. Štoviše, u nižim razredima bio je uključen u izvannastavne aktivnosti te je trenirao košarku i borilačke vještine.

Nažalost, nakon što je Vedrana u srijedu, 16. studenoga, kolega iz razreda dva puta udario u stražnji dio glave, pao je na pod i udario glavom o tlo. Iako je Vedran nakon toga prvi put povraćao u školi, nitko nije reagirao.

– Vedran je još jednom povraćao po dolasku kući, žalio se na mučninu i vrtoglavicu te sam po uputi obiteljskog liječnika dijete odvezla u hitnu ambulantu Opće bolnice Varaždin. Potom smo upućeni na Odjel dječje kirurgije na kojem je Vedran hospitaliziran od 16. studenoga do 21. studenoga, a potom je još tjedan dana zadržan na kućnom liječenju. Svo to vrijeme nije ga posjetio nitko od zaposlenika škole – ističe Vedranova majka Branka.

Od naše sugovornice doznajemo da, iako rastavljena, o djeci zajednički skrbi s bivšim suprugom Mladenom.

– Imamo i stariju kćerku koja je srednjoškolka i, poput Vedrana, nekoliko je godina polazila III. OŠ. Nažalost, ovo nije prvi slučaj nasilja koje je naš sin pretrpio od strane istog kolege iz razreda – ukazuje Vedranov otac koji inače radi u inozemstvu.

Stoga ga djeca uz telefonski kontakt posjećuju u kući očevih roditelja vikendom, kada Mladen dolazi iz Austrije. Dodajmo da je zbog traumatskog događaja, osim laboratorijskih pretraga, Vedranu obavljen RTG i ultrazvuk abdomena te mu je propisana terapija medikamentima.

S problemima pod tepih?

Vedran je u OB Varaždin pregledan i od strane psihologa, a nakon što je otkrio nimalo lijepe detalje o ponašanju učenika u razredu, izjavu je dao i policijskim službenicima PU varaždinske.

– Iako nas u školi razrednica i ravnateljica pokušavaju zbuniti, činjenica je da su liječnici, sukladno Protokolu o postupanju u slučaju nasilja među djecom i mladima, o događaju obavijestili PU varaždinsku. Vedran je nakon otpuštanja s Odjela za dječju kirurgiju sat vremena bez prisustva roditelja intervjuiran i od strane stručnih zaposlenika Centra za socijalnu skrb Varaždin. Nakon svega, potonji su nam preporučili da Vedrana žurno premjestimo na drugu školu koja ima zaposlenog psihologa – objasnila je Branka, dodavši da njezinom sinu nije na adekvatan način omogućena nadoknada propuštenog gradiva te sada “skuplja” negativne ocjene!

Tako mu je nastavnik glazbenog odgoja prošli tjedan upisao jedinicu jer nije imao zadaću.

– Nažalost, zamolbe tu ne pomažu. To da je nečije dijete zaboravno, pa ne prenese Vedranu propušteno, nama je slaba utjeha. Još gore, imamo dojam da u III. osnovnoj školi nastoje pošto-poto probleme s vršnjačkim nasiljem gurati pod tepih. Znamo da brojni roditelji u strahu za ocjene šute o svemu što se događa. Ispušni ventil su im pojedine Facebook grupe i naivno vjeruju kako će, kada možda njihovom djetetu zagusti, institucije odraditi svoj posao – veli ogorčena majka koja zasad bezuspješno traži adekvatnu gradsku odgojnu ustanovu u kojoj će njezin Vedran nastaviti obrazovanje.

U nastavku donosimo nekoliko pitanja koja smo uputili ravnateljici III. osnovne škole i odgovor koji smo primili iz tajništva. Primjerice, zanimalo nas je je li itko od zaposlenika škole posjetio Vedrana u OB Varaždin ili kod kuće te na koji način je u njegovom slučaju riješen problem sa savladavanjem nastavnog gradiva koje je propustio tijekom izbivanja iz škole? Pokušali smo doznati i je li točna informacija da je Vedran pokušavao ukazati jednoj od nastavnica predmetne nastave na njemu neprihvatljiva ponašanja u razredu, odnosno je li točno da ga nije željela saslušati, te da mu je poručila: “Stop, ne želim tužakanja, učimo novo gradivo”.

Uskraćena nam je i informacija zašto ga ta nastavnica nije odvela ravnateljici, pedagoginji ili psihologinji na razgovor, ako već ona nije imala vremena da ga sasluša. Pokušali smo doznati igraju li se još uvijek učenici u III. OŠ “šokera” ili se tome stalo na kraj. Također, nema odgovora na pitanje tko je od odraslih (roditelja), kada i u kojoj prigodi u školi javno izjavio da su udarac, a potom i Vedranov pad izmišljeni s ciljem da se ishodi novac od osiguranja?

”Postupali smo po propisima”

Nemamo ni saznanja o tome je li ravnateljica III. OŠ Varaždin na službenim internetskim stranicama resornog Ministarstva ispunila web Obrazac za evidenciju o neprimjerenom ponašanju u školama o konkretnom slučaju i kada. Pitali smo i kada je zadnji put te je li uopće dosad Prosvjetna inspekcija provodila bilo kakav nadzor u III. OŠ Varaždin? Evo kakav smo odgovor dobili:

– Povodom Vašeg upita o situaciji iz sredine studenoga 2022., javljamo Vam da se radi o vršnjačkom sukobu između učenika. Škola je postupala u skladu s propisima, poduzela sve potrebne mjere koje su predviđene u situacijama vršnjačkih sukoba i prijavila sukob nadležnoj instituciji. Zbog zaštite prava djece nismo u mogućnosti dati detaljnije informacije o događaju.

Do zaključenja broja nisu nam pristigli odgovori na pitanja postavljena PU varaždinskoj i Ministarstvu znanosti i obrazovanja, te ćemo ih stoga objaviti naknadno.

Dio osnovnih škola još nema psihologa

Roditeljima spomenutog 11-godišnjaka, koji je nakon sukoba bio i hospitaliziran, Centar za socijalnu skrb u Varaždinu dao je naputak da žurno premjeste učenika u drugu školu, koja ima psihologa.

Nažalost, njima najbliža škola je VI. OŠ Varaždin, koja još uvijek nema psihologa. Iz Grada Varaždina kažu da je natječaj za stručnog suradnika psihologa na VI. osnovnoj školi bio raspisan 12. rujna 2022. godine.

– Temeljem navedenog natječaja, zaposlena je Sara Šopar, magistra psihologije koja je bila u radnom odnosu od 10. listopada do 22. studenoga 2022. godine, kada je na njezin zahtjev sporazumno raskinut ugovor o radu zbog prelaska na radno mjesto stručnog suradnika psihologa na neodređeno radno vrijeme u I. osnovnu školu Varaždin. Škola je 7. prosinca ponovno raspisala natječaj. Rok za prijavu na natječaj je bio 15. prosinca ove godine. Međutim, dosad nema zaprimljenih prijava na natječaj – napominju u Gradu Varaždinu.

Podsjećamo, temeljem Izmjena i dopuna Programa javnih potreba u obrazovanju i znanosti Grada Varaždina od 2022. do 2024., s ciljem osiguravanja psihološke pomoći učenicima u osnovnim školama, Grad Varaždin financira rad psihologa u pet osnovnih škola koje ih prethodno nisu imale zaposlene. Riječ je o III. osnovnoj školi (pola radnog vremena), V. OŠ (pola radnog vremena), VI. OŠ (puno radno vrijeme), VII. OŠ (pola radnog vremena) te Centru za odgoj i obrazovanje “Tomislav Špoljar” – pola radnog vremena.

– Grad Varaždin dao je 16. kolovoza 2022. godine svakoj od navedenih pet škola prethodnu suglasnost za zapošljavanje psihologa, slijedom čega je svaka škola samostalno provela natječaj za zasnivanje radnog odnosa – stručni suradnik psiholog na određeno vrijeme za vrijeme trajanja nastavne godine 2022./2023. U ovom trenutku psiholozi koje financira Grad Varaždin zaposleni su u III. OŠ, V. OŠ, VII. OŠ te u Centru za odgoj i obrazovanje “Tomislav Špoljar”. Dodatno napominjemo da I. osnovna škola Varaždin, II. osnovna škola Varaždin i IV. osnovna škola Varaždin već otprije imaju zaposlenog psihologa na neodređeno vrijeme – zaključuju u Gradu.

U fokusu

Hrvatska pošta ostala je bez 430 radnika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dobit Hrvatske pošte skočila je lani čak za oko 1270 posto te je iznosila 13,6 milijuna eura.

Državna tvrtka uprihodila je tijekom prošle godine 270 milijuna eura, a to je 11 posto više nego prethodne godine. Pošta je očito bolje upravljala troškovima, ali i digla cijene u srpnju.

No, jedan poslovni pokazatelj značajno je utjecao na niže troškove. Hrvatska pošta, naime, lani je imala oko 8300 zaposlenih, što je čak 430 manje nego prethodne godine. To je broj zaposlenih prema satima rada.

Istodobno, prosječna neto plaća tijekom prošle godine iznosila je oko 1040 eura, što je 12 posto više. U apsolutnom iznosu, neto plaća je rasla za oko 110 eura.

Izvor: Danica

Nastavite čitati

U fokusu

Istraživanje: značajan broj Hrvata ne može si priuštiti skuplje vrste mesa

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

I dok meso svakodnevno jede svaki četvrti Hrvat, što jasno govori o popularnosti ove namirnice, dublja segmentacija govori da su građani cjenovno osjetljivi te da se manje konzumiraju skuplje vrste mesa i mesnih prerađevina kao što su teletina i janjetina te pršut i kulen

Potražnja za ovim delicijama raste i uoči Uskrsa pa su na portalu jatrgovac.com upravo u tom periodu proveli istraživanje o stavovima i navikama hrvatskih građana kada je riječ o konzumaciji mesa, mesnih prerađevina i suhomesnatih proizvoda. Također, dobivene odgovore su usporedili s istovjetnim istraživanjem provedenim u 2022. godini.

Učestalost konzumacije pokazuje značajan rast jer je onih koji svakodnevno jedu meso ove godine za 5 % više, odnosno imamo ih 25 %, što znači da svaki četvrti Hrvat meso jede svakodnevno. Ipak, najviše je onih koji meso konzumiraju nekoliko puta tjedno, kojih ove godine imamo ukupno 64 %, dok ih je prije dvije godine bilo 5 % više. Razmjerno manji udjeli odnose se i na manje učestale konzumacije pa tako ove godine imamo 6 % onih koji meso jedu nekoliko puta mjesečno, a 2 % ispitanika kaže da meso jede rijetko. Da ne jede meso ističe svega 3 % ispitanih građana.

Piletina je uvjerljivo najpopularnija vrsta mesa koju najčešće konzumira 53 % građana, što je 2 % manje nego u 2022. godini. Na drugom je mjestu svinjetina s 36 % udjela uz 4 % rasta, dok su ostale vrste mesa značajno manje popularne. Tako se za teletinu najčešće odlučuje 7 % građana, puretinu bira 3 %, a janjetinu svega 1 % konzumenata mesa u Hrvatskoj.

Kada je pak riječ o tome koju vrstu mesa najviše vole onda su dobiveni rezultati podosta drugačiji od onoga što se najčešće konzumira. Naime, iako su piletina s 38 % te svinjetina s 26 % i ovdje na vrhu poretka omiljenih vrsta mesa, ipak su njihovi udjeli značajno manji. Da teletinu s 18 % i janjetinu s 12 % kombinirano preferira gotovo trećina građana (30 %), a najčešće konzumira svega 8 % njih, govori u prilog tome da si ove skuplje vrste mesa značajan broj građana ne može priuštiti.

Kod kategorije mesnih prerađevina i suhomesnatih proizvoda hrvatski građani najčešće konzumiraju slaninu, slijede kobasice, šunka, pršut, parizer, kulen i vratina.

Kada je riječ o tome koju vrstu mesnih prerađevina i suhomesnatih proizvoda najviše vole onda je i ovdje na vrhu slanina s 29 % udjela u oba istraživanja, ali odmah iza je s 28 % udjela pršut.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje