Povežite se s nama

Život i društvo

Samo jedna žena u Varaždinu može ovo: na jednom mjestu prodavati vibratore i anđele!

Objavljeno:

- dana

KREATIVNOST I PODUZETNOST

Vlasnica jedinog sexy shopa u Varaždinu Nevenka Mezga, osim što je uspješna poduzetnica, u sebi krije i puno kreativnog dara.

U njezinom dućanu Eroticom, smještenom u podrumu poslovne zgrade Coning, pored raznih seksualnih pomagala i rekvizita, možete pronaći torbe, šalove, papuče, proljetne vile i lampe izrađene od mekanog, vunenog filca. Zato u šali kaže “kako jedino ona može na jednome mjestu prodavati vibratore i anđele”.

Otkad se prije godinu i pol dana zaljubila u filc i izradu predmeta od filca, svoje slobodno vrijeme najradije provodi igrajući se vunom u raznim bojama i smišljajući nove oblike u koje će je pretvoriti.

“Obožavam vunu jer je prirodan materijal, u njoj koža diše, ne skuplja prašinu i ne izaziva alergije

– Sve je počelo kad sam ugledala šal za koji je pisalo da je vuneni ali nigdje na njemu nisam vidjela strukturu pletenja jer je zapravo bio izrađen filcanjem. Tako sam se zainteresirala i prvo preko interneta počela proučavati filcanje – priča nam Nevenka dok s njom sjedimo ispred trgovine Eroticom, gdje ona, kad god nema mušterija, koristi vrijeme za obradu vune.

Iako postoje pojedinci i udruge koje se u Hrvatskoj bave izradom filcanih dekorativnih i uporabnih predmeta, ova tehnika je još dosta nepoznata u našim krajevima jer se kod nas vuna uglavnom koristila za pletenje. Kako nam objašnjava naša sugovornica, filcanje je najstarija tehnika obrade vune, starija je od pletenja, a postoje tehnike mokrog i suhog filcanja.

Vuna se prvo pere, češlja i boja kako bi se dobio materijal pogodan za obradu.

Nježna vuna

– Kod hrvatskih se proizvođača može nabaviti grublja vuna pogodna za izradu papuča, ali želite li napraviti šal, potrebno je izvana naručiti mekše, nježnije vune, kao što je australska merino vuna – tumači Nevenka opisujući kako se pomoću vode i sapuna vuna trlja i pretvara u čvrsti materijal od kojeg se oblikuju željeni dekorativni ili odjevni predmeti. Za filcanje nije potrebno puno pribora. Kod suhog filcanja treba nabaviti spužvu i specijalnu iglu za filc, ali je zato vuna prilično skupa, posebice želite li nabaviti mekšu vunu. U tom ćete slučaju za kilogram vune morati izdvojiti više od 500 kuna, dok se kilogram obične, grublje, obojane vune u Hrvatskoj može nabaviti za 150 kuna.

O vrstama vune i raznim drugim tajnama filcanja najviše je, kaže Nevenka, naučila kod Olge Šarar, Ruskinje koja živi u Crikvenici. U Varaždinu je Nevenka vodila nekoliko radionica filcanja za odrasle, a na Špancirfestu je prvi puta organizirala radionicu za djecu. Interes je bio toliko velik da ju je odlučila ponoviti pa ove srijede, 30. studenog, organizira radionicu u prostorijama kluba Vakuum. Nevenkine predmete možete pronaći na Facebook profilu VuNena – filcanje.

Savjet plus

– Najvažnije je naučiti položiti vunu, to je već 90 posto posla. Također treba imati osjećaj za kombiniranje različitih boja. Na početku uvijek stavite 30 posto više vune jer se uslijed vlaženja i trljanja vuna skupi pa se i krajnji proizvod smanji – savjetuje Nevenka kojoj za izradu šala treba tri do četiri sata vremena.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Dolazeći tjedan bit će uglavnom sunčan, malo kiše s utorka na srijedu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Sjever Hrvatske očekuje uglavnom sunčani tjedan, pokazuje sedmodnevna prognoza DHMZ-a.

Ponedjeljak, 6. svibnja, bit će uglavnom sunčan, a dnevna temperatura ide do 23 °C.

Utorak će biti uglavnom oblačan, a u večernjim satima trebalo bi pasti nešto kiše. Kiša se očekuje i tijekom srijede ujutro, a potom se očekuje razvedravanje. Tijekom ova dva dana temperatura neće prelaziti 20 °C.

Sve do nedjelje, 12. svibnja, najviše će nas pratiti sunce. Danju temperatura neće prelaziti 21 °C.

Nastavite čitati

Život i društvo

Siggy je svjetska prvakinja, a ona i njezin vlasnik Danijel Novak dolaze iz Preloga

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek primio je u Gradskoj vijećnici svjetskog prvaka – ženku engleskog buldoga Jack&Jim I’m Siggy i njezinog vlasnika Danijela Novaka iz Preloga.

Ovim se naslovom ponosni vlasnik i dugogodišnji uzgajivač pasa Danijel Novak okitio na najvećem svjetskom kinološkom događanju održanom proteklog tjedna u Hrvatskoj. Jack&Jim I’m Siggy, koja je stara pet mjeseci, je proglašena najboljim ženskim štenetom u pasmini buldoga. Veliko je to priznanje i za uzgajivača Danijela Novaka i njegovu uzgajivačnicu Jack&Jim, koje pokazuje veliku kvalitetu uzgoja i rada, u koji je uloženo mnogo ljubavi i truda.

U Zagrebu je, na prostoru Zagrebačkog velesajma, krajem mjeseca travnja održano ovogodišnje najveće svjetsko kinološko događanje – World Dog Show 2024. Zagreb je tako od 24. do 28. travnja postao svjetsko središte ljubitelja i vlasnika omiljenih četveronožnih ljubimaca iz cijeloga svijeta, a izložba je ugostila više od 23.000 pasa i izlagača.

Posjetitelji su mogli vidjeti više od 300 različitih pasmina, koje su pokazali izlagači iz više od 70 zemalja svijeta, od kojih su najbrojnije bile zlatni retriever, welsh corgi pembroke, njemački patuljasti špic pomeranac, labrador retriever, rodezijski ridžbek, vipet, sibirski haski, engleski bulldog, engleski koker španijel, graničarski koli, bigl i škotski ovčar duge dlake.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje