Povežite se s nama

U fokusu

Zbog uvođenja eura na početku 2023. možete naići na zatvorena vrata kafića ili frizera, niti će odmah raditi bankomati

Objavljeno:

- dana

Od 1. siječnja 2023. godine službena valuta u Hrvatskoj postaje euro. Ipak, kuna ne odlazi u povijest odmah. Prva dva tjedna građani će moći gotovinom plaćati i u kunama i u eurima.

Ipak, ako platite u kunama mjesto gdje ste tu učinili dužno vam je vratiti ostatak u eurima. Također, uputa je da ako im ponestane eura za vraćanje mogu to ipak prva dva tjedna napraviti u kunama. Što se tiče novca na karticama i u bankama on će automatski biti prebačen u euro te sve plaćeno karticama bit će plaćeno novom valutom. Od 1. siječnja bankomati će isplaćivati samo eure. Također, kune se u bankama, Fini i pošti mogu promijeniti u euro bez naknade do kraja 2023. godine.

Prelazak s kunskog na poslovanje u eurima vrlo je kompleksan proces koji zahtjeva značajne promjene u informatičkim sustavima banaka.

S obzirom na zahtjevnost te prilagodbe neke bankovne i financijske usluge bit će privremeno nedostupne ili će biti dostupne s ograničenim funkcionalnostima tijekom konverzijskog vikenda (subota, 31. prosinca, i nedjelja, 1. siječnja), a u nekim manjim bankama i 30. prosinca.

Konverzija će se odvijati tijekom vikenda što bi trebalo smanjiti utjecaj prekida u pružanju bankovnih i financijskih usluga na građane i tvrtke. Iako poslovnice tijekom konverzijskog vikenda najvećim dijelom neće redovito raditi, građani će se u tom razdoblju moći služiti platnim karticama pri čemu je moguće da će banke tijekom tog vremena smanjiti uobičajene limite za plaćanja. Kratki prekidi u mogućnosti plaćanja karticama očekuju se u noći 31. prosinca na 1. siječnja, neposredno prije i poslije ponoći. Također, za vrijeme novogodišnjeg vikenda, internetsko i mobilno bankarstvo uglavnom neće biti dostupno te u većini slučajeva neće biti moguće izvršavati online plaćanja. Rad poslovnica, internetsko i mobilno bankarstvo u većini bi se banaka trebalo tijekom 2. siječnja vratiti u redovno stanje.

U svakom slučaju, kako bi izbjegli bilo kakve neugodnosti, građanima se preporuča da se za novogodišnji vikend unaprijed opskrbe gotovinom dostatnom za njihove potrebe. Od 1. siječnja građani podjednako mogu koristiti kunsku i eursku gotovinu – sve do 14. siječnja u ponoć. Ovaj dvotjedni dvostruki optjecaj značajno će građanima olakšati prelazak na novu valutu.

Hrvatska udruga banka 15. prosinca na svojim je mrežnim stranicama objavila i interaktivnu kartu bankomata na kojima je moguće podići gotov novac u vremenu od 15. prosinca 2022. do 15. siječnja 2023. U tom razdoblju ukinuto je plaćanje naknada za podizanje gotovog novca na svim bankomatima tako da klijenti bilo koje banke mogu podignuti gotov novac bez naknade na bilo kojem bankomatu koji je u funkciji, odnosno na bankomatu koji će biti prikazan na interaktivnoj karti bankomata. HNB je ovu interaktivnu kartu bankomata prenio na svojoj internetskoj stranici www.hnb.hr, kao i na internetskoj stranici www.euro.hr.

Prvi “na udaru”

Veća poduzeća već se duže vrijeme pripremaju za uvođenje eura, što će mnogima olakšati poslovanje, te su se za to pripremili.

Prvi će “na udaru” uvođenja eura biti trgovci, ugostitelji i obrtnici. Posebno zbog mogućnosti plaćanja u eurima i kunama prva dva tjedna.

Iz Obrtničke komore Varaždinske županije i Obrtničke komore Međimurske županije objašnjeno nam je da su obrtnici spremni za euro, a mnogi od njih su pohađali dobro posjećene seminare o novoj valuti, da bi dobili sve informacije. Svi su prilagoditi svoja programska rješenja za dvojno iskazivanje cijena, od izdavanja računa do obračuna plaća i financijskih izvještaja. Ipak, dodaju da će vrijeme pokazati što znači nova valuta za hrvatsko gospodarstvo.

Međimurska komora upozorila je da je moguće nesnalaženje prvih nada nove godine: “Bojazan da će primjerice ugostitelji i frizerski saloni postati mjenjačnice je opravdana, jer uvijek postoji netko tko će pokušati zlorabiti mogućnost zamjene kuna na lakši i brži način bez čekanja u redu na šalteru banke, pošte ili FINE. Hoće li mu to uspjeti, ovisi o pružatelju usluge. Prema Pravilima postupanja tijekom razdoblja dvojnog optjecaja koja su određena Zakonom do 15.01.2023. kada primatelj plaćanja nije u objektivnoj mogućnosti ostatak iznosa vratiti u gotovom novcu eura, može ostatak vratiti u gotovom novcu kune ili gotovom novcu kune i gotovom novcu eura.”

Pitali smo i je li država obrtnicima osigurala dovoljno eura za prve dane 2023. godine. Ugostitelji i oni koji obavljaju uslužne djelatnosti su se opskrbili početnim paketima kovanica, a od 27. prosinca počeli preuzimati i novčanice.

– To još trebamo vidjeti jer, kao i za sve ostalo, čeka se kraj godine odnosno početak predopskrbe eurima. Ako ćemo suditi po prodaji seta eura za 100 kuna koja je krenula početkom ovog prosinca onda smo malo skeptični što se tiče količine eura koja bude dostupna u predopskrbi. Vjerujemo da će se vremenom i taj problem otkloniti – ističu iz varaždinske Komore o nabavci nove valute.

Do novinara je došla informacija da neki obrtnici, najčešće frizeri i kozmetičari, te ugostitelji idu na godišnji prvi tjedan ili dva 2023. da izbjegnu zavrzlame oko plaćanja u dvije valute.

– I do nas su došle te informacije. Međutim, ne smatramo da je to značajniji broj obrtnika. Po našim informacijama, većina obrtnika u uslužnim djelatnostima i ugostiteljstvu će raditi u doba konverzije dok će drugi koristiti taj period kako bi koristili godišnji odmor koji nisu koristili godinama, jer biti obrtnik znači 24 sata dnevno i 365 dana u godini biti dostupan svojim klijentima – pojasnili su iz Obrtničke komore Varaždinske županije, a iz međimurske Komore o ovome su dodali: “Prednost obrtnika u odnosu na ostale poslovne subjekte je u mogućnosti brze prilagodbe tržištu i potrebama korisnika svojih roba i usluga. Hoće li kolege raditi u prva dva tjedna, ili će koristiti godišnji odmor isključivo je njihova poslovna odluka.”

Novčanice od 10 i 20 eura će jedine biti dostupne

Hrvatska narodna banka je za potrebe predopskrbe tijekom 2022. i 2023. nabavila najviše euronovčanica apoena 10 i 20 eura te eurokovanica apoena 1 i 2 centa, a koje će najviše distribuirati za potrebe predopskrbe. Važno je napomenuti kako se nakon 1. siječnja 2023. osim euronovčanica i eurokovanica koje će distribuirati Hrvatska narodna banka tijekom predopskrbe (do 31. prosinca 2022.), na području Republike Hrvatske mogu koristiti i sve euronovčanice i eurokovanice koje imamo kod kuće ili one koje ćemo donijeti mi ili turisti iz drugih država europodručja. Novčanice od 10 i 20 eura će jedine biti dostupne ne samo u prvim danima 2023., nego i tijekom prva tri mjeseca. Tako će biti i na bankomatima. Od 1. travnja će banke u bankomate uvesti novčanice od 50 eura, a novčanice od 100 eura će biti rijetke – njih će stavljati ondje gdje se procijeni da će biti veća potražnja.

“Ugostitelji su fizički spremni za uvođenje eura, ali ne znam jesmo li i psihički”

Jadranka Behin je predsjednica Udruženja hrvatskih ugostitelja i turističkih djelatnika Varaždina te vlasnica kafića.

– Ugostitelji su fizički spremni za uvođenje eura, ali ne zna jesmo li i psihički. Spremni smo tako da smo se opskrbili eurima, imamo dvije ladice da euro i kunu za prva dva tjedna nove godine te instalirane potrebne programe. Sve mora štimati u obje ladice. Taj je proces što se tiče banaka i nabavke eura išao prilično glatko. Ipak, prvi dani Nove godine sigurno će biti stresni za ugostitelje, na to mislim kad kažem psihički. Gosti dva tjedan mogu plaćati kunama, a mi im moramo vraćati u eurima. Sigurno će netko na kavu doći s 200 kuna. Moramo gostima vraćati eure sve dok ih imamo, a nakon toga je dopušteno da vraćamo i kune. Vjerujem da će tu biti pregovora s gostima – pojasnila je Behin.

I do predsjednice Udruženja stigle su vijesti da neki ugostitelji neće raditi prvi tjedan ili dva 2023. godine.

– Nemam konkretnu brojku o koliko se ugostitelja radi, ali točno je da će neki na godišnji, jer će im tako biti lakše. Ne vjerujem da će takvih biti puno, jer si mnogi ne mogu priuštiti da budu zatvoreni. Ja ću u svojim objektima raditi – rekla je Jadranka Behin.

Pitali smo je i za mišljenje je li uvođenje eura za ugostitelje dobro ili loše?

– Na to mogu odgovoriti samo u svoje ime. Smatram da nam je dobro bilo s kunom, vjerojatno nije bilo potrebe za uvođenjem eura. Ipak, ima drugih koji se ne slažu sa mnom – završila je Behin.

U fokusu

Nova odluka o parkiralištima u Varaždinu, evo koje su novosti i kako sudjelovati u javnoj raspravi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U razdoblju od 30. travnja do 30. svibnja 2024. godine provodi se savjetovanje sa zainteresiranom javnošću povodom donošenja Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina.

-Ovim izmjenama i dopunama Odluke detaljnije se definiraju odredbe koje se odnose na uslugu parkiranja na uređenim javnim površinama i u javnim garažama, s obzirom na uvođenje novih informacijskih tehnologija, ali i definiranje naplate i kontrole naplate parkiranja, definiranje postupka izdavanja povlaštenih parkiranih karata za stanare i drugih poslova s tim u vezi te obavljanje nadzora nepropisno parkiranih vozila na parkiralištima. Na Nacrt prijedloga Odluke zatražena je prethodna suglasnost Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama – ističu u Gradu Varaždinu.

Izrađen je novi prometni elaborat, a osim revizije postojećih javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata za korištenje parkirališnih mjesta na području Grada Varaždina, dodatno se uvodi naplata parkiranja na dijelovima grada, takozvanim parkirališnim blokovima, u kojima će vrijediti posebni povlašteni uvjeti za stanare. Naplata bi se trebala uvoditi etapno.

Temeljem provedene revizije javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata parkiranja na području Grada Varaždina u zonama 0., 1., 2. i 3., obavljeno je usklađenje te je utvrđeno da je obilježeno ukupno 996 parkirnih mjesta za predviđenih za naplatu parkiranja, a osim njih, obilježeno je 71 parkirno mjesto za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti te 6 parkirnih mjesta za taxi vozila i 6 mjesta za punjenje električnih vozila. Također je predviđeno obilježavanje 5 parkirnih mjesta za motocikle.

-U Gradu Varaždinu uvode se 3 nova parkirališna bloka na kojima će se obavljati naplata parkiranja: blok A, blok B te blok C. Blokovi A i B uvrstit će su u drugu zonu naplate dok će se blok C uvrstiti u treću zonu naplate parkiranja u Gradu Varaždinu. U navedenim će blokovima pod naplatom biti ukupno 728 parkirnih mjesta, dok će za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti biti rezervirano ukupno 39 parkirnih mjesta. U svakom od navedenih blokova broj parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti zauzima 5% od ukupnog broja parkirnih mjesta, kao i u ukupnom broju parkinga pod naplatom – navedeno je u spomenutom elaboratu.

Uvode se tako parkirališni blok A, koji će obuhvaćati prostor istočnije od Ulice Stanka Vraza ( iza višestambenih zgrada kućni broj 6, 8 i 10) – prilaz preko Ulice Vatroslava Lisinskog, blok B koji će obuhvaćati postojeće parkiralište smješteno istočnije od Zagrebačke ulice, a južno od Ulice Franca Prešerna, te blok C, koji obuhvaća parkirna mjesta u Trakošćanskoj ulici te dio u Ulici braće Radić.

Cilj provođenja savjetovanja sa zainteresiranom javnošću jest upoznavanje javnosti s nacrtom dokumenata, a radi dobivanja mišljenja, primjedbi i prijedloga i eventualno prihvaćanja zakonitih i stručno utemeljenih prijedloga, primjedbi i mišljenja.

Materijali i obrasci relevantni za savjetovanje, kao i sami nacrti dokumenata, nalaze se na web stranici Grada Varaždina https://varazdin.hr/savjetovanja-s-javnoscu-2024-godini/ pod rednim brojem 37.

Svoje doprinose javnom savjetovanju moguće je dostaviti isključivo putem priloženog obrasca, zaključno do 30. svibnja 2024. godine na adresu Grad Varaždin, Upravni odjel za gradnju i komunalno gospodarstvo, Trg slobode 12/II, 42000 Varaždin, s naznakom: „Mišljenja, primjedbe i prijedlozi na Nacrt Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina“ ili na e-mail adresu: [email protected].

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Moćni Rafalei preletjeli nad sjeverom Hrvatske za oko 4 minute, jeste li ih vidjeli?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Veliko pojačanje obrani Republike Hrvatske su višenamjenski borbeni avioni Rafalei koji su u našu zemlju došli 25. travnja.

Povodom današnjeg svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak od 9 do 11 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Dva hrvatska Rafalea već su se mogla vidjeti nad sjeverom Hrvatske jer su nad Koprivnicom bilu u 09:50, nad Ludbregom i Čakovcem u 09:52, nad Varaždinom u 09:54 i Krapinom u 09:56.

Morali ste biti jako točni ako ste ih željeli vidjeti, ali ako niste uspjeli zabilježila ih je nad Varaždinom kamera našeg Ivana Agnezovića. Čak i ako ih niste stigli vidjeti vjerojatno ste ih čuli.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje