Povežite se s nama

Život i društvo

Udruga udomitelja „Nada“ Ivanec pruža pomoć i podršku najranjivijim članovima našeg društva

Objavljeno:

- dana

O samom udomljavanju zna se tek osnovno pa se mnogi neupućeni pitaju i čemu uopće služi neka udruga udomitelja. Posebno jer broj udomiteljskih obitelji pada iz godine u godinu, a potrebe su se veće. No, kad se zagrebe ispod površine, vidi se da rad takve udruge obuhvaća cijeli niz aktivnosti, i ozbiljnih i ležernih, sve s ciljem poboljšanja kvalitete života udomiteljskih obitelji i njihovih korisnika. Udruga udomitelja „Nada“ iz Ivanca jedina je udruga na području Varaždinske županije koja pruža sveobuhvatnu podršku udomiteljskim obiteljima, njihovim korisnicima, ali i obiteljima u socijalnom riziku iz lokalne zajednice, prevenirajući na taj način izdvajanje djece iz obitelji.

Udruga stoji na raspolaganju obiteljima i korisnicima za razne upite i potrebe, organizira edukacije i susrete za udomitelje i roditelje, pruža psihosocijalnu pomoć, ali i pomoć u učenju za udomljenu djecu i djecu iz obitelji u socijalnom riziku.

U svojem radu Udruga udomitelja se susreće pretežno s djecom s teškoćama u učenju različitog porijekla i koja se ne snalaze lako zbog teških okolnosti odrastanja. Stoga asistentice u Udruzi rade s njima individualno, prilagođavajući se potrebama svakog od njih. Jedna od aktivnosti je i program učenja kroz koji godišnje prođe i do 30-ero djece, većinom osnovnoškolaca. S većinom djece se radi svaki dan, s nekima nekoliko puta tjedno. Mjesečno tako asistentice u Udruzi udomitelja „Nada“ odrade i do 250 sati učenja s djecom.

No, nije to samo puko učenje. Asistentice su tu za razgovor s djecom o onome što ih muči, što teško dijele s nekime, čega se srame. Raspravljaju kako se pristojno i odgovorno ponašati prema drugima. Prate i pohvaljuju svaki napredak kojeg djeca dosegnu. Taj odgojni aspekt rada s djecom u Udruzi pogoduje njihovom psihosocijalnom razvoju, nastavku i napretku u redovnom školovanju, kao i šansama u pronalasku željenog zaposlenja kasnije.

Udruga organizira i izlete i ljetovanja za udomljenu djecu i onu iz rizičnih obitelji. A većem broju djece je to, nažalost, jedina prilika da odu nekoliko dana na more ili jednodnevni izlet. Svaki se mjesec održavaju kreativne, rekreativne, edukativne radionice, druženja, na kojima nikad ne nedostaje djece i veselja. Takvih je izleta, radionica i druženja bilo 70-ak u posljednje tri godine. A u svim su tim aktivnostima redovito uključena djeca iz lokalne zajednice.

Osim učiteljica, u Udruzi je dostupna i psihologinja i djeci i odraslima, kako bi pružila psihosocijalnu pomoć i podršku. Psihologinja ivanečke Udruge redovno obilazi (u suradnji s Centrom za socijalnu skrb) obitelji u socijalnom riziku, te podrškom i razgovorima pomaže u rješavanju aktualnih problema u obitelji. Primjerice, savjetovanje u vezi prehrane, rad na komunikaciji između roditelja i djeteta, da se bolje čuju i razumiju, kako steći navike učenja i bolje rasporediti obaveze kroz dan…

Trenutno je u programu sedam takvih obitelji. Psihologinja iz Udruge, osim osnaživanja djece i obitelji, pomaže u komunikaciji s institucijama kako bi ostvarili socijalna prava za koja ni ne znaju da ih imaju na raspolaganju, odlasku liječnicima, savjetovanju u pronalasku posla i komunikaciji s kolegama, slaganje prioriteta, radnih navika… I nema ljepšeg nego kad izvješća nadležnih službi pokažu da je neka obitelj stekla uvjete i sigurnost, pa takva podrška više i nije potrebna.

Sav taj trud je prepoznalo Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, kao i jedinice lokalne samouprave koje prate Udrugu u njezinom radu i aktivnostima. A sve s ciljem pomoći udomljenoj djeci i onoj iz obitelju u socijalnom riziku da postanu samostalni i odgovorni članovi društva, a ne da ih se izolira i stigmatizira.

Život i društvo

Udruga umirovljenika i starijih osoba “Ljubešćica” ima brojne planove za ovu godinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga umirovljenika i starijih osoba “Ljubešćica” održala je u subotu, 27. travnja, redovnu godišnju skupštinu u Lovačkom domu na Budincu.

Predsjednica Udruge Božica Mikulčić izvijestila je prisutne o aktivnostima koje su provedene u 2023. godini te je posebno istaknula neke od planiranih aktivnosti u 2024. godini: završetak projekta izgradnje sanitarnog čvora kod Etno kuće, redovna druženja, odlasci na izlete i hodočašća, sudjelovanje na sportskim igrama, sudjelovanje na proslavi Dana općine te brojna gostovanja zbora Udruge.

Prisutnima se obratio i predsjednik Općinskog vijeća Općine Ljubešćica Stjepan Ivanušec koji je čestitao članovima Udruge na postignutim rezultatima u proteklom razdoblju te im zahvalio na sudjelovanju na svim općinskim manifestacijama. Istaknuo je kako se značaj umirovljenika u ovoj sredini odlikuje kroz ostvarivanje kvalitetnijeg života najbrojnije skupine. Stoga je Općina Ljubešćica u 2024. godini osigurala sredstva u iznosu od 20.000 eura za božićnice umirovljenicima i dodijelila 3200 eura za provedbu projekta Živjeti aktivno u zlatnim godinama po provedenom natječaju.

Nakon skupštine, uslijedilo je tradicionalno druženje umirovljenika i prisutnih gostiju uz prigodni domjenak, a za dobru atmosferu bio je zadužen “Bajs bend” i dobro uvježbani zbor Udruge.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Primalje varaždinske Bolnice svima otvorile svoje radno mjesto te dale važne informacije o dolasku djece na svijet

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Danas je u Općoj bolnici Varaždin bilo vrlo edukativno, posebno za trudnice te buduće majke i očeve.

Naime, povodom Međunarodnog dana primalja, koji se obilježava 5. svibnja, primalje Službe za ginekologiju i opstetriciju Opće bolnice Varaždin pozvale su sve zainteresirane da posjete rodilište te da se upoznaju s njihovim radom.

Odaziv je bio odličan, a to i ne čudi s obzirom da je veza primalje i trudnice izuzetno važna.

Najprije je održano predavanje, a zatim i obilazak rodilište, uključujući i rađaonicu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje