Povežite se s nama

Život i društvo

U Ludbreg i okolne općine stiže brzi internet, evo do kojeg datuma se možete javiti za priključak

računalo kompjuter

Objavljeno:

- dana

Grad Ludbreg zajedno sa okolnim općinama provodi projekt koji će mještanima omogućiti brži internet.

Hrvatski Telekom započeo je, naime, projekt izgradnje optičke infrastrukture na području Grada Ludbrega i općina Mali Bukovec, Martijanec, Sveti Đurđ i Veliki Bukovec, čime će za utvrđenih 7.741 “bijelih” adresa na ovom području biti omogućen brzi (+40 Mbit/s) i ultra-brzi (+100 Mbit/s simetrično) širokopojasni pristup internetu. Riječ je o jednom od 13 projekata prema kojima će Hrvatski Telekom do kraja 2023. godine izgraditi optičke mreže koje omogućuju brzine od minimalno 100Mbit/s, i to za gotovo 150 tisuća novih korisnika na područjima gradova, općina te sub-urbanih i ruralnih dijelova Hrvatske.

-Riječ je o projektu koji je dijelom sufinanciran od strane Europske unije. To je jedan od prvih projekata takvog tipa koji je došao u realizaciju na području Republike Hrvatske i uistinu se ponosimo tom činjenicom. Zahvalni smo prije svega na našim partnerima iz lokalnih samouprava koji su s nama od početka ovog projekta, pružaju nam podršku i stvarno se osjećamo dobrodošli na području na kojem gradimo – rekao je Marijan Matvijev iz Hrvatskog telekoma te dodao kako grade optičku pristupnu mrežu koja će omogućiti brzine od 100Mbit/s pa na više.

– To je i svojevrsna podloga za budućnost, odnosno ulaže se u razvoj koji je u nekakvom desetogodišnjem, a možda i dužem planu. Prije svega radimo okosnice mreže, od samih centrala pa do korisnika. Radimo postavljenje pristupnih čvorova koje ćete vidjeti u vidu vanjskih uličnih kabineta, a to su nove centrale iz kojih puštamo priključenja ovisno o tome kada ćemo dobivati korisničke zahtjeve. Od tih kabineta gradimo mrežu kroz svaku ulicu i pripremamo okosnicu mreže za buduće priključke. Ono što želimo potaknuti kod samih stanovnika jest da nam se jave ukoliko žele da im napravimo priključke. Mi u sklopu ovog projekta radimo mrežu, ali i same priključke do objekata. Važno je naglasiti da su priključci u potpunosti besplatni za same korisnike. U ovom trenu ne trebate sklapat nikakve ugovore o uslugama nego mi samo radimo priključak, odnosno infrastrukturu. To znači da dolazimo s kablom na objekat, stavimo priključnu kutiju za budućnost i ukoliko ćete biti zainteresirani za korištenje usluge bilo sada ili za dvije godine, daljnjoj budućnosti, onda sa svojim operatorom sklapate ugovor za uslugu iz portfelja koji on nudi – objašnjava Matvijev i dodaje kako su prva uključenja već odrađena.

Projekt se provodi sukladno strukturnim pravilima Okvirnog nacionalnog programa za razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa u područjima u kojima ne postoji dostatan komercijalni interes za ulaganja te je ukupna vrijednost projekta izgradnje optičke infrastrukture na Ludbrega i susjednih općina više od 35 milijuna kuna. Hrvatski Telekom će investirati više od 21 milijun kuna u ovaj projekt, dok će preostali iznos, gotovo 14 milijuna kuna, sufinancirati Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija.

– Odlučili smo se za model u kojem javno-privatni partner, u ovom slučaju Hrvatski Telekom, investira u mrežu jedan dio europskih novaca, a ostatak osigurava vlastitim sredstvima, gradi optičku mrežu do svakog korisnika, odnosno do svakog kućanstva i svi građani na području bivše općine Ludbreg bi uskoro trebali imati širokopojasni internet neograničene brzine. Demokratiziramo i otvaramo jednake prilike svima da sudjeluju u digitalnim sadržajima i digitalnom gospodarstvu koje sve više zauzima prostora ne samo u Europi nego u cijelome svijetu. Nije to samo igranje igrica, programiranje igrica, razvijanje aplikacija nego se jednostavno život seli u taj digitalni dio. To znači da ćemo uskoro moći potpuno integrirati javnu upravu u digitalni svijet, moći ćete integrirati radio, televiziju, lokalnu televiziju, nekakve lokalne sadržaje. Smatram da ćemo na taj način biti puno dostupniji i kao zajednica upravo na temelju digitalizacije postati demokratičniji jer nam ona olakšava međusobnu komunikaciju – rekao je gradonačelnik Bilić.

Stanovnici s područja obuhvata Projekta koji su zainteresirani za izvedbu priključka na vlastitom objektu mogu se javiti na e-mail adresu: [email protected] i to do 31. ožujka 2023. godine

Život i društvo

Primalje Županijske bolnice Čakovec dale odgovore na sva pitanja u vezi poroda i babinja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Županijska bolnica Čakovec/Facebook

Na Međunarodni dan primalja, 5. svibnja, se u Županijskoj bolnici Čakovec već tradicionalno održavaju Dani otvorenih vrata u Službi za ginekologiju, porodništvo i neonatologiju.

Buduće roditelje provelo se kroz Odjele kako bi iz prve ruke mogli saznati odgovore na sva pitanja u vezi poroda i babinja.

Pozdravnu riječ održao je ravnatelj Županijske bolnice Čakovec Igor Šegović, dr. med., pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Valerija Korent, mag. med. techn. te glavna primalja Karmen Cecarko, mag. obs. koja je zajedno sa svojim kolegicama provela sve prisutne kroz prostore Odjela, ali i održala kratku edukaciju te odgovarala na pitanja koja su zainteresirani postavljali. Također, svim prisutnima podijeljeni su informativni letci i prigodni pokloni.

Cilj Međunarodnog dana primalja podizanje svijesti o ulozi primalje u zajednici, ključnoj ulozi prilikom rađanja djeteta, skrbi za majku i novorođenče. Zadatak primalja je biti uz ženu i olakšati joj trenutke u kojima je najosjetljivija, bodriti ju i dati joj savjete u daljnjoj brizi oko djeteta, a da u toj zahtjevnoj zadaći uspijevaju, svjedoče tisuće majki koje nikada ne zaboravljaju ime i lice primalja koje su bile uz njih.Primalje poštuju život i učinkovito doprinose unapređenju kvalitete i humanizaciji zdravstvene zaštite. Cijeli svoj radni vijek primalje posvećuju pomaganju ženama u njihovim najtežim, najizazovnijim, a istovremeno i najsretnijim trenucima u njihovom životu i životu njihovih obitelji.

To se vidjelo iz priloženog jer je odaziv bio velik te se ŽB Čakovec ovim putem zahvaljuje svim prisutnima što su došli i zajedno s primaljama proslavili njihov dan.

Nastavite čitati

Život i društvo

Očistite bicikle i podmažite lance jer u subotu se u Sračincu održava biciklijada

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Biciklijada općine Sračinec
Foto: Ilustracija

Općina Sračinec, Osnovna škola Sračinec i Ženska inicijativa HNS-a Podružnice Sračinec organiziraju biciklijadu povodom Dana obitelji za sve mještane općine Sračinec i ostale zainteresirane.

Djeca obavezno moraju biti u pratnji roditelja.

Biciklijada će se održati u subotu, 11. svibnja, s početkom u 10 sati kod Doma kulture Sračinec.

Završetak je planiran kod kućica na rijeci Dravi uz besplatno osvježenje, hranu i prigodno druženje.

– Očistite bicikle i podmažite lance, jer u subotu vas čeka vožnja! Pridružite nam se! – poziv je organizatora.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje