Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Varaždinac Krunoslav drugi put na Sahara maratonu: Saharci trenutno nemaju dovoljno pitke vode

Objavljeno:

- dana

Varaždinac Krunoslav Gajšek ponovno je nastupio na Sahara Maratonu koji se svake godine održava u znak podrške autohtonom narodu Zapadne Sahare.

Riječ je o najekstremnijem maratonu na svijetu koji se trči isključivo po pustinji. Krunoslavu je ovo bio drugi nastup.

– Ponovno sam istrčao 10 kilometara. Ovaj put nastupilo je 200 trkača i trkačica. Ponovno su bile ogromne oscilacije u temperaturi. U jutarnjim satima oko pet Celzijusa, a kad je krenula utrka oko 40 Celzijusa – ispričao nam je svoje iskustvo 34-godišnji Varaždinac.

Humanitarac

Maraton je krenuo u utorak, 28. veljače od grada Tindufa. Sportski aspekt Krunoslavu nije bio primaran, već humanitarni.

Sa sobom je ponio raznu odjeću, obuću i računalnu opremu koju je donirao ljudima koji godinama već žive u izbjeglištvu.

– Obitelji kojoj sam bio smještan pomogao sam novčanim prilozima. Tim gostoljubivim ljudima malo je dovoljno – objasnio je Gajšek.

Naime, Zapadna Sahara je zemlja površine 266.000 četvornih kilometara. To je jedina regija na afričkom kontinentu čiji status poslije perioda kolonijalizma još nije uređen. Zemlja je bila španjolska kolonija, a autohtoni stanovnici Zapadne Sahare, Saharci su nakratko bili opijeni idejom slobode i nezavisnosti. Mauritanija i Maroko podijelili su Zapadnu Saharu 1975. godine prema Madridskom sporazumu. Ipak, 1979. godine Mauritanija se povukla iz Oued Ed-Dahaba, koji predstavlja trećinu Zapadne Sahare, nakon potpisivanja mirovnog sporazuma s oružanom formacijom Zapadne Sahare – Polisario, a u skladu s tim sporazumom odrekla se bilo kakvih zahtjeva prema Zapadnoj Sahari.

Maroko je, međutim, spojio ovu regiju s regijom Saguia el-Hamra, koja je bila pod njegovom kontrolom i predstavlja dvije trećine Sahare kao sastavni dio svog teritorija.

Autohtoni narod je bježao prema alžirskoj granici, no često je kolone izbjeglica bombardirala marokanska avijacija. Izbjeglice su se tako uputile prema dijelovima Sahare gdje i dandanas žive u nekoliko izbjegličkih kampova.

Teška situacija

– Razgovarajući sa Saharcima shvatio sam da im je sada još teže nego prije. Humanitarna pomoć iz cijelog svijeta sada se šalje većinom u Ukrajinu. Saharci su zaboravljeni. Nadam se da će se nešto poduzeti, jer ti ljudi doslovno nemaju dovoljno pitke vode – ističe Varaždinac koji će i iduće godine nastupiti na Sahara Maratonu.

– Pričao sam s putopiscem Damirom Vujnovcem, da iduće godine zajedno idemo na Sahara Maratonu. Ako će biti sve u redu, i iduće godine ću nastupiti, jer svijet mora čuti za višegodišnje probleme jadno autohtonog naroda Zapadne Sahare – zaključio je Gajšek.

Život i društvo

Podravka za rad u Varaždinu traži čak 15 vozača viličara, laborante, operatore…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prehrambena kompanija Podravka raspisala je nekoliko natječaja putem kojih traži dvadesetak novih radnika različitih struka.

Priliku za zapošljavanje u ovoj tvrtki dobit će čak 15 vozača viličara u Podravkinoj tvornici i skladištu u Varaždinu. Početna je plaća 940 eura bruto, uvjet je osnovna škola, a radno iskustvo nije važno.

Podravka osigurava ugovor o radu na 12 mjeseci uz probni rok od dva mjeseca uz mogućnost stalnog zaposlenja.

Uz osnovnu plaću, radnici dobivaju dodatke za smjenski rad, fiksni mjesečni dodatak na plaću, naknadu za troškove prijevoza, uplatu u treći mirovinski stup, isplatu regresa, božićnice i uskrsnice…

Traže se i četiri električara na neodređeno za rad u tvornicama u Koprivnici i Varaždinu i još toliko tehničara u laboratoriju u Varaždinu, pa dvoje operatera u Kalnikovom pogonu…

Nastavite čitati

Život i društvo

U subotu podjela certifikata OPG-ovima koji svoje proizvode prodaju na varaždinskom placu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradska tržnica Varaždin i Udruga hrvatskih tržnica i ove su godine u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede i Varaždinskom županijom provele certificiranje domaćih proizvođača hrane.

Dodjela certifikata ‘Proizvodi hrvatskog seljaka’ bit će upriličena na varaždinskome placu, u subotu 4. svibnja, u 10 sati.

Certifikate „Proizvodi hrvatskog seljaka“ ove će godine ponovno primiti više od pedeset poljoprivrednika iz Varaždina i okolice, prodavača na varaždinskom placu, čime Gradska tržnica potvrđuje status certificirane seljačke tržnice već devetnaestu godinu zaredom.

Projekt certificiranja varaždinska Gradska tržnica provodi od 2006. godine, u suradnji s Udrugom hrvatskih tržnica, te lokalnom i regionalnom upravom. Certifikati su jamstvo prodaje vlastitih proizvoda, uzgojenih i proizvedenih na domaćem tlu. Kupujući ‘Proizvode hrvatskog seljaka’ izravno od proizvođača, posjetitelji tržnice kupuju zdravo i lokalno, te ujedno potiču razvoj malih obiteljskih gospodarstava i domaće poljoprivrede.

Za odličnu atmosferu pobrinut će se tamburaški sastav ‘Sedef’, a program će voditi  Krunoslav Čolo.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje