Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Mališani vrtića Škrinjica puno naučili o zaštićenim proizvodima vidovečkog kraja

Objavljeno:

- dana

Uoči Dana zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda koji se obilježava 14. travnja, u Dječjem vrtiću Škrinjica u četvrtak su prezentirani zaštićeni proizvodi vidovečkog kraja.

Predsjednica Udruge proizvođača povrća i voća „Zeljari“, Marija Cafuk prezentirala je djeci Varaždinsko zelje koje je zaštićeno oznakom izvornosti na razini Europske unije. Udruga „Zeljari“ ujedno je i donirala Varaždinsko zelje Dječjem vrtiću Škrinjica za pripremu zdravog obroka.

Vrtićarci su svojim znanjem o Varaždinskom zelju i jelima od zelja iznenadili prisutne članove Upravnog vijeća Dječjeg vrtića Škrinjica, Koordinacijskog odbora Općina Vidovec-prijatelj djece, Općine Vidovec i Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede. Najpoznatije jelo od zelja za vrtićku djecu bila je, naravno, sarma.

Osim Varaždinskog zelja, djeci je ukratko prezentirano i Varaždinsko bučino ulje koje je zaštićeno oznakom zemljopisnog podrijetla na razini Republike Hrvatske.

Udruga žena Općine Vidovec ispekla je djeci Vidovečki gibanik, zaštićen žigom izvornosti na razini Hrvatske, a kratku priču o izradi Vidovečkog gibanika ispričala je Agata Bistrović, članica Udruge.

U prezentaciji zaštićenih proizvoda osim Udruge „Zeljari“ i Udruge žena Općine Vidovec sudjelovao je i KUD Vidovec.

Život i društvo

Obrana od poplava bila u fokusu vježbe operativnih snaga VZO-a Gornji Kneginec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U srijedu, 24. travnja, održana je vježba operativnih vatrogasaca u organizaciji Vatrogasne zajednice Općine Gornji Kneginec, na ribnjacima ŠRD Ostriž u Knegincu Gornjem.

Cilj vježbe bila je simulacija obrane od poplava postavljanjem barijera za vodu, izradom zečjeg nasipa te prepumpavanjem većih količina vode.

Ujedno je tom prigodom obavljena provjera ispravnosti opreme te je procijenjeno koju količinu vode se može prepumpati s pumpama i vozilima koju posjeduju društva iz Vatrogasne zajednice Općine Gornji Kneginec.

Vježba je podijeljena na više sektora rada i uz komunikaciju voditelja vježbe s vatrogasnim odjeljenjima radi koordinacije same vježbe.

U vježbi su sudjelovali članovi DVD-a Gornji Kneginec, Donji Kneginec, Varaždinbreg i Lužan Biškupečki koji su vršili prepumpavanje vode pomoću motornih i potopnih pumpi.

Vježbi su prisustvovala 34 operativna vatrogasca VZO-a Gornji Kneginec te načelnik Općine Gornji Kneginec Goran Kaniški, predsjednik Općinskog vijeća Marko Brezovec, načelnik stožera Civilne zaštite Općine Gornji Kneginec Robert Đuranec, predsjednik VZO Gornji Kneginec Mihael Magdić te zapovjednik VZO Gornji Kneginec Igor Kišiček.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Motori su blagoslovljeni u Petrijancu, pa je uslijedila prava fešta u organizaciji MK Sjeverozapad

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

MK Sjeverozapad u subotu, 27. travnja organizira svoj 18. moto susret i blagoslov motora.

Motoristički susret održan je kod crkve u Petrijancu u popodnevnim satima, a potom je uslijedio druženje na prostoru Lovačkog društva Fazan u Optujskoj ulici.

Za sve je spremljen besplatan grah te rock svirka, a sav prihod ide u humanitarne svrhe.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje